Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 8:39:22 πμ
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 19:33

Τώρα είναι η ώρα να φύγουμε μπροστά

anthrakidis2


Φθάνει η ημέρα της κρίσεως των πολιτών. Η μέρα που η πολίτες κρίνουν και αποφασίζουν για το ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες του τόπου την επόμενη μέρα, την επαύριον των εκλογών. Η κρίση αυτή είναι πρωτίστως πολιτική. Κάθε εκλογική διαδικασία είναι πολιτική και σε κάθε εκλογική περίοδο τίθενται πολιτικά διακυβεύματα. Όταν λέμε πολιτική διαδικασία προφανώς και δεν εννοούμε στενά κομματική. Πολιτική είναι η σχέση του πολίτη με την πολιτεία αλλά και η στρατηγική που ασκεί η αιρετή εξουσία.
Έτσι λοιπόν είναι εκ του περισσού αν όχι του πονηρού κάθε ανάλυση περί «πολιτικοποίησης» των εκλογών. Οι εκλογές είναι αυτονόητα αυτοδιοικητικές και εκείνοι που κατέρχονται ως υποψήφιοι καλούνται να ασκήσουν πολιτικό ρόλο. Να χαράξουν στρατηγική και να τροχοδρομήσουν  την πορεία ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες της ανάκαμψης.
Η ανόρθωση θα ξεκινήσει από κάτω. Θα αρχίσει από τους δήμους και τις περιφέρειες και θα διαχυθεί σε όλο το κράτος. Για αυτό οι εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι αρκούντως πολιτικές υπό την έννοια της ευθύνης και της συνέπειας αυτών που θα εκλεγούν ώστε να διαχειριστούν την εξουσία με χρηστό τρόπο αλλά και κατεξοχήν αυτοδιοικητικό καθώς επιλέγουμε τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να ασκήσουν την αποκεντρωμένη εξουσία.
Η χώρα μας έχει εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί από τη μια αλλά και  στιβαρές και υπεύθυνες ηγεσίες από την άλλη.
Αυτό που αποτελεί  πρώτιστο μέλημα από την πλευρά αυτών που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού και εν προκειμένω των πολιτών της κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να είναι η έξοδος της περιοχής μας από τον κύκλο της υστέρησης.
Η Κεντρική Μακεδονία έχει ανάγκη από ηγεσία υπεύθυνη και συγκροτημένη με πρόγραμμα και στόχους επιτεύξιμους.
Δεν έχουμε ανάγκη από «τηλεοπτικούς αστέρες» και από περιφερόμενους. Η νέα εποχή που διανοίγεται μέσω της αιρετής περιφέρειας επιτάσσει νουνεχείς πολιτικούς με καθάρια πορεία και αποδεδειγμένη ικανότητα διαχείρισης αλλά και διεκδίκησης.
Η εκλογική μάχη της 7ης Νοεμβρίου είναι ίσως η πιο σημαντική των τελευταίων ετών, καθότι θα κληθούν να εκλεγούν άνθρωποι που θα πιστεύουν στο θεσμό της αιρετής περιφέρειας, της αποκέντρωσης που συντελείται μέσω του Καλλικράτη.
Η σωτηρία της χώρας είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόσταγμα και το μεγαλύτερο καθήκον στο οποίο θα μας τάξει η ψήφος των πολιτών. Η τοπική και κυρίως η περιφερειακή αυτοδιοίκηση από τη δική της πλευρά και μέσω των αρμοδιοτήτων που της εκχωρούνται πλέον αναλαμβάνει κυρίαρχο ρόλο σε αυτόν τον εθνικό στόχο.
Την ευθύνη αυτή για τη τοπική μας ανάπτυξη και το μέλλον της περιοχής μας δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στην τύχη τους παρά μόνο να τα εμπιστευθούμε σε ανθρώπους με προσωπική αξιοσύνη και πολιτική αποτελεσματικότητα.