Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, 4:34:44 πμ
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2007 14:32

«Τυμβωρύχοι του παρελθόντος»

 Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης απαντώντας σε επερώτηση αρμοδιότητας του Υπουργείου σχετικά με την κτηνοτροφία, από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τόνισε μεταξύ άλλων:
    «Όπως κατ’ επανάληψη έχω πει, για να υπάρξει ζωή και ανάπτυξη στην ύπαιθρο και στην Πατρίδα μας, πρέπει να υπάρχουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι στα χωριά μας. Η πλέον ευαίσθητη κοινωνική ομάδα στη χώρα μας είναι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι εκτός από τις καιρικές συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανασταλτικό παράγοντα των ασθενειών του ζωικού τους κεφαλαίου.
Οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ δεν αντιλήφθηκαν στο διάβα των δεκαετιών της διακυβέρνησής τους τον κοινωνικό μετασχηματισμό που συνέβη και  που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού από το 40 – 45% στο 12 – 14%  και την αστικοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων.
Στο πλαίσιο αυτών των μεταβολών διαχωρίστηκε και η γεωργία από την κτηνοτροφία και η καθεμιά απέκτησε αυτόνομη παρουσία στον πρωτογενή τομέα ανάπτυξης. Στα τριάμισι χρόνια που προηγήθηκαν έγιναν σημαντικά βήματα προόδου στην ελληνική κτηνοτροφία και η χώρα μας ακολούθησε όσο μπορούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λυπούμαι που σήμερα οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης γίνονται τυμβωρύχοι του παρελθόντος. Ας μας πουν πότε εφήρμοσαν κανόνες ελέγχου στην παραγωγή γάλακτος ή εάν μερίμνησαν για το ισοζύγιο του γάλακτος. Επί κυβερνήσεών τους άφησαν τους κτηνοτρόφους στην αγχόνη των πανωτοκίων που τους οδηγούσε σε αργό θάνατο. Ας μας πουν εάν έλαβαν πρόνοια για τα κτηνιατρικά εργαστήρια. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στο Κιλκίς, το κτηνιατρικό εργαστήριο είναι σκεπασμένο με βάτα και όταν το επισκέφθηκα πριν από λίγο καιρό, δεν έβρισκαν τα κλειδιά για να το ανοίξουν! Τα κτηνιατρικά εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη στεγάζονται σε τρώγλες.
Κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξε και για τη νομιμοποίηση των κτηνιατρικών εγκαταστάσεων, για τις οποίες φροντίζουμε εμείς σήμερα να νομιμοποιηθούν. Η δε βιολογική κτηνοτροφία είχε ξεχαστεί.
Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζουν την κτηνοτροφία και το έχουν αποδείξει με μια δέσμη μέτρων που ελήφθησαν αναφορικά με την καταβολή στους δικαιούχους  της εξισωτικής αποζημίωσης, τη χορήγηση του άτοκου δανείου, την ένταξη των κτηνοτροφικών μονάδων στο νέο αναπτυξιακό νόμο με  ευνοϊκούς όρους. Με το άτοκο δάνειο δεν είπαμε ότι λύνουμε το πρόβλημα, θελήσαμε όμως να προσφέρουμε οικονομική στήριξη και ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που η φετινή συγκυρία τους έχει φέρει σε δεινή θέση.
Δεν ισχυρίστηκε κανείς ότι είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από το έργο μας, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε περαιτέρω λύσεις στο θέμα των πανωτοκίων, όπως δεσμεύθηκε και ο Πρωθυπουργός, να λειτουργήσουμε τα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε ο γεωπόνος και ο κτηνίατρος να είναι δίπλα στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο και τον συμβουλεύουν για την παραγωγή του. Θεωρώ, γι’ αυτό και συμπληρωματικά το καταθέτω ως πρόταση, ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αυτοοργανωθούν για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στη διάθεση της παραγωγής τους…»