espa pkm

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2026, 6:20:43 μμ
Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2025 09:15

Επιτυχής η εκδρομή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών το τετραήμερο 23–26 Ιουνίου στη μαγευτική Λήμνο

Επιτυχής ήταν η εκδρομή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών το τετραήμερο 23–26 Ιουνίου στη φανταστική Λήμνο. Τόσο η ανατολή όσο και το ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο της Μύρινας, με τα ελάφια και τα αγριοκάτσικα, αλλά και τα τείχη τριών επιπέδων και διαφορετικών εποχών, μαζί με την πυριτιδαποθήκη και την υπόγεια δεξαμενή νερού που συγκέντρωνε τα νερά της βροχής και διέθετε φάρο ηλεκτροδοτούμενο με φωτοβολταϊκά (μάλλον σε αχρηστία), δημιούργησαν αξέχαστες εντυπώσεις.

Το φρούριο, το ενετικό λιμάνι με το ρολόι του και τον φάρο χρωμάτιζαν ανεξίτηλα τη Μύρινα αλλά και όλο το νησί.

Το απόγευμα, μετά την άφιξή τους, περπάτησαν στον Ρωμαίικο Γιαλό με τα πανέμορφα παραδοσιακά κτίσματα. Το πρωί της δεύτερης ημέρας ξεναγήθηκαν με λεωφορείο βορειότερα, πέρασαν από τα ρηχά νερά και επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Καβείριου και τη Σπηλιά του Φιλοκτήτη, για να βουτήξουν στη συνέχεια σε παρακείμενη παραλία, όπου και γευμάτισαν.

Το λεωφορείο δεν είχε πρόσβαση στις Αμμοθίνες, την αρχαία Ηφαιστία, το Γεωλογικό Πάρκο του Φαρακλού και την Παναγία Κακαβιώτισσα. Είδαν την Αλυκή και το μεγάλο μνημείο των Βρετανών, που έθαψαν στον χώρο όπου στρατοπέδευσαν πριν τον αποδεκατισμό τους στην Καλλίπολη το 1915, από το λεωφορείο.

Την τρίτη ημέρα επισκέφθηκαν τη μισοβυθισμένη αρχαία Πολιόχνη, που καταστράφηκε από τον σεισμό της Σαντορίνης, κολύμπησαν στο Μεγάλο Φαναράκι και γευμάτισαν σε ψαροταβέρνα στον Μούδρο. Το βράδυ, στη Μύρινα, διασκέδασαν με μουσικό σχήμα σε ταβέρνα της πλατείας 8ης Οκτωβρίου 1912, στο ενετικό λιμάνι.

Την τέταρτη ημέρα, πριν τη μετάβαση στο λιμάνι, ψώνισαν τοπικά προϊόντα από το κατάστημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και γευμάτισαν μετά την παραλία της Νέας Μαδύτου, προς το ενετικό λιμάνι.

Ο Ανδρεανίδης Χρήστος έβγαλε την ωραιότερη φωτογραφία του, με τις τεράστιες γλάστρες γεμάτες κόκκινες μολόχες, με φόντο τα νερά του ενετικού λιμανιού και το κάστρο. Αδύνατο κατέστη να φωτογραφήσει το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του Άθω.

Στα θεματικά και χρονολογικά άλμπουμ της εκδρομής, στην ομάδα του συλλόγου στο Facebook, θα βρείτε πολλές φωτογραφίες. Επισκεφθείτε τα, για να αισθανθείτε την αξία της Λήμνου μας.

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιπατητών Κιλκίς