espa pkm

Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2025, 8:14:04 μμ
Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2025 10:19

Το Πετρωτό γιορτάζει την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

 Του Νίκου Σιάνα.

 

Το Πετρωτό (Ν. Θεσ/νίκης) είναι ο γενέθλιος τόπος μου και τούτες τις ημέρες με τον πατέρα Δημήτριο επικεφαλή, όλο το χωριό είναι στο πόδι και σε ρυθμούς προετοιμασίας προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και όπως πρέπει αφού σε λίγες ημέρες θα γίνουν τα θυρανοίξια του νέου πανέμορφου ενοριακού Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής.

Με αφορμή αυτό το ξεχωριστό και σπουδαίο για το χωριό μου γεγονός, ο πατέρας Δημήτριος, οι κάτοικοι και το εκκλησιαστικό συμβούλιο μας προσκαλούν να τιμήσουμε με την παρουσία μας τα θυρανοίξια του νέου Ναού.

Να δούμε και να θαυμάσουμε από κοντά τον υπέροχο από κάθε άποψη νέο Ναό, το ξεχωριστό από αρχιτεκτονικής άποψης παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά.

Τα θυρανοίξια του Ναού θα τελεσθούν κατά την καθιερωμένη τάξη της εκκλησίας την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025 σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

Ώρα 07:30 - Υποδοχή και κατάθεσις των ιερών λειψάνων

Όρθρος, ακολουθία των εγκαινίων και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κκ. Πλάτωνος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα προσφερθούν σε όλους τους παρευρισκόμενους κεράσματα. Η ξεχωριστή αυτή ημέρα για το χωριό μου θα κλείσει με ποντιακό γλέντι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και του σχολείου με πολλούς πόντιους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα δώσουν το παρών αφιλοκερδώς αφού όλα τα έσοδα της βραδιάς θα δοθούν στην εκκλησία. Προκαταβολικά εκ μέρους όλων των κατοίκων και εμού προσωπικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που θα είναι παρών αλλά και σ’ αυτούς που λόγω υποχρεώσεων θα λείπουν.

Υ.Γ.1 Με τα Θυρανοίξια του Νέου Ιερού Ναού δεν σημαίνει πως το έργο που ξεκίνησε πριν από είκοσι και πλέον χρόνια έχει ολοκληρωθεί. Το τέμπλο και η ολοκλήρωση της διαμόρφωσής του προαύλιου χώρου είναι ο επόμενος στόχος.

Με καπετάνιο και τιμονιέρη πάντα τον πατέρα Δημήτριο και αυτός ο στόχος θα έχει αίσιο τέλος. Η Παναγία Σουμελά να του δίνει υγεία και δύναμη και όσοι ταξιδεύετε από και προς Θεσσαλονίκη κάντε μια σύντομη στάση και ανάψτε ένα κερί στο πανέμορφο εξωκλήσι της.

Υ.Γ.2 Στην ξεχωριστή αυτή ποντιακή βραδιά δήλωσαν μέχρι στιγμής την συμμετοχή τους οι καλλιτέχνες: Γιάννης Τσιτιρίδης, Μπάμπης Ιορδανίδης, Γιώργος Δημαρίδης, Λάμπης Παυλίδης, Δημήτρης Δαμιανίδης, Γιώργος Μωυσιάδης, Απόστολος Δαμιανίδης, Γιώργος Ν. Ιακωβίδης.

Έκθεση εικόνων