Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 10:44:25 πμ
etpa

Πολιτιστικά

Την συνάντησα εκεί που στέκει αμέτρητους αιώνες τώρα...

Κάτσε, μου λέει, μη βιάζεσαι...Μα τι είναι τούτο! Όλοι βιάζονται σήμερα! Και πανδημία, που είναι, πάλι... Ζωή βιαστική, σαν και το γρήγορο φαγητό της...

Κυριακή 11 Απριλίου, ένα χρόνο και κάτι με τις δυσκολίες της πανδημίας στο σπίτι, στο σχολείο, στη δουλειά. Μόλις αφήσαμε πίσω μας κι ένα δύσκολο χειμώνα και στα μισά της άνοιξης ελπίζουμε να έρθουν σύντομα καλύτερες ημέρες, καλύτερες στιγμές.

Ταξιδεύοντας στον κόσμο.

Mε το ρητορικό ερώτημα, Άραγε, που θα ταξιδέψουμε με τα ΚΔΑΠ ΑΘΛΟΣ Κιλκίς αυτή την εβδομάδα ?? Ποια θα είναι η τιμώμενη χώρα??, ξεκινήσαμε την εβδομάδα αυτή το εκπαιδευτικό μας ταξίδι ανά τον κόσμο.

Άλλη μια εβδομάδα που πέρασε με πλήθος διαδικτυακών δραστηριοτήτων στις δομές ΚΔΑΠ Kinesis for Kids. Όσο ο καιρός καλυτερεύει, τόσο μεγαλώνει και η διάθεση των μικρών συμμετεχόντων για νέες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (10-4-2021)

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (9-4-2021)

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη, με τον Πρόεδρο, κ. Αναστάσιο Αμανατίδη, και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου, καθώς και με την Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς, κα Μανιουρά.

Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν την επέτειο των 200 χρόνων από την  έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μέσα από μια διαδημοτική έκθεση τεκμηρίων. Συμμετέχουν και οι Βιβλιοθήκες Πολυκάστρου και «Δημήτριος Ε. Οικονόμου» Αξιούπολης του Δήμου Παιονίας.

    Ο κύριος κορμός της Έκθεσης αποτελείται από περιγραφικά λάβαρα (τα γνωστά «μπάνερς») τα οποία δημιούργησε η κάθε βιβλιοθήκη χωριστά, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην περιοχή της. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό της διαδημοτικής δράσης παρουσιάζονται  ιστορικά κειμήλια που χρησιμοποιούσαν  οι Έλληνες το 1821 από τη συλλογή του Βασίλη Νικόλτσιου.

    Οι Βιβλιοθήκες Πολυκάστρου και «Δημήτριος Ε. Οικονόμου» Αξιούπολης του Δήμου μας συμμετείχαν, από κοινού,  με δύο λάβαρα («μπάνερς»). Στο πρώτο λάβαρο («μπάνερ») προτάσσονται πληροφορίες για την προεπαναστατική περίοδο και γεγονότα της επανάστασης που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Παιονίας ενώ στο δεύτερο αναφέρονται οι Αγωνιστές του 1821 και επακόλουθα της επανάστασης στην Παιονία.

    Ο Δήμος Παιονίας επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον συνδημότη μας κ. Καραθόδωρο Χρήστο του Δημητρίου  του οποίου η εθελοντική  συνεισφορά στην γενικότερη συγκέντρωση του υλικού και τη δημιουργία των μπάνερς υπήρξε καθοριστική. Επίσης ο Δήμος επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του και προς τον κ. Ίντο Χρήστο, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και συγγραφέα, για τις κατευθυντήριες οδηγίες και για την πολύτιμη συνδρομή του σε όλη την προσπάθεια.

    Η έκθεση ξεκίνησε στις 5 Απριλίου 2021 από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε όλες τις πόλεις που συμμετείχαν. Στο Δήμο Παιονίας θα φιλοξενηθεί στην έδρα του Δήμου, στο Πολύκαστρο, το χρονικό διάστημα από τις 16 Ιουνίου έως 29 Ιουνίου 2021, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα «Πολυκαστρινά».

    Στην έκθεση συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς:

 1. Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 2. Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, 3. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, 4. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου», 5. Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης, 6. Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, 7. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, 8. Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος», 9. Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης 10. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαγκαδά 11. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου, 12. Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας, 13. Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Μουδανιών, 14. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος 15. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου, 16. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυκάστρου, 17. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας 18. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, 19. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας 20. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, 21. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια» 22. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα» 23. Πολεμικό Μουσείο Γ΄Σ.Σ. Θεσσαλονίκης.

Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 52 ετών μετά από μάχη με τον κορωνοϊό ο γνωστός σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης.  Τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σερρών. Είχε συνεργαστεί με εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικούς σταθμούς και επί χρόνια παρουσίασε σε σταθμούς σε όλη την Ελλάδα την εκπομπή με μαθήματα σκίτσου και ζωγραφικής «Καρέ-καρέ».

Η προστασία των μνημείων πολιτισμού και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει, στα όρια του δήμου Παιονίας, θα αποτελεί το αντικείμενο ενδιαφέροντος της ομάδας εργασίας που συγκρότησε ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης με την αρ. πρ. 5342 απόφαση της 5-4-2021.

Σελίδα 1 από 483