Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 6:53:15 μμ
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 09:27

1913-1923 - Η σημαντική δεκαετία για το Κιλκίς. Η Συνθήκη της Λωζάνης - Ιστορική διαδρομή, αμφισβήτηση, προοπτική

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς στις 19:00, η Ιστορική Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών (Σ.Ε.Α.) Ν. Κιλκίς και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) / Παράρτημα Ν. Κιλκίς, υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς, με θέμα : «1913-1923. Η σημαντική δεκαετία για το Κιλκίς. Η Συνθήκη της Λωζάνης. Ιστορική διαδρομή, αμφισβήτηση, προοπτική».

Οι ομιλητές: κ. Αντωνόπουλος Ιωάννης, Ιστορικός ερευνητής, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και ο Αντιστράτηγος κ. Καμπουρίδης  Λάζαρος, στρατιωτικός αναλυτής και ειδικός σε θέματα πληροφοριών Τουρκίας, καθήλωσαν όσους παραβρέθηκαν με τις γνώσεις, την αμεσότητα, την πληρότητα και την ακρίβεια των γεγονότων που παρουσίασαν.

Τους ομιλητές και την ημερίδα παρουσίασαν ο κ. Πέρρος Δημήτριος, δάσκαλος (Σ.Ε.Α. Ν. Κιλκίς) και ο Ταγματάρχης ε.α. κ. Πετκανόπουλος Τριαντάφυλλος, Οικονομολόγος (Ε.Α.Α.Σ./Παράρτημα Ν. Κιλκίς), οι οποίοι με τον σχολιασμό και τις έγκαιρες παρεμβάσεις τους συνέβαλαν στην εξαιρετική ροή της ημερίδας. Από την πλευρά τους οι ομιλητές με τις εύστοχες, περιεκτικές, πληθωρικές και χωρίς υπεκφυγές απαντήσεις τους, σε ένα πλήθος ερωτήσεων που υποβλήθηκαν στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, ικανοποίησαν ευχάριστα το ακροατήριο που χειροκρότησε θερμά του ομιλητές και τους οργανωτές της Ημερίδας.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, εκ μέρους του Δημάρχου Κιλκίς ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου κ. Κοσμίδης Θεμιστοκλής και ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ» Ταξίαρχος κ. Κυριακίδης Αναστάσιος. Συμμετείχαν ακόμη, από την Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μικρός Δημήτριος, από τον Δήμο Παιονίας ως εκπρόσωπος του Δημάρχου ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παιονίας κ. Ντάτος Ιωάννης, ο Διοικητής του Π.Κ.Ε.Υ.Ε.Ε. Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Γαβρανόπουλος Θωμάς, πολλά μέλη και των δύο φορέων και πλήθος πολιτών.

Στους χαιρετισμούς τους τόσο ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ./Παράρτηματος ν. Κιλκίς Υποστράτηγος ε. α. Τσερτσίδης Σπυρίδων, όσο και ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α. Ν. Κιλκίς κ. Παπανικολάου Κωνσταντίνος επεσήμαναν με έμφαση την εξαιρετική συνεργασία των δύο φορέων σε αυτήν την πρώτη κοινή τους εκδήλωση.

     Η Ιστορική Ημερίδα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους συμμετείχαν, αλλά και για τους απόντες, καθώς η οργάνωση και διεξαγωγή της ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. Επίσης δημιούργησε ισχυρές ελπίδες για τη συνέργεια στο μέλλον των δύο στρατιωτικών φορέων του νομού μας με ακόμη μεγαλύτερες και επιτυχείς εκδηλώσεις.                                                   

 

Πολυμέσα