Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 6:34:45 μμ
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 11:04

28ο αντάμωμα Βλάχων

blaxoi-antamoma
Με μεγάλη και πανθομολογούμενα ξεχωριστή επιτυχία ολοκληρώθηκε το 28Ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ, που διεξήχθη στο Δήμο Καλαμπάκας από τις 28 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου 2012. Το 28ο Αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στον καταγόμενο από την Καστανιά Καλαμπάκας «πολύπλευρο νου», το λόγιο, κληρικό και ιατροφιλόσοφο  του Νεοελληνικού Διαφωτισμού ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΠΥΡΡΟ ΤΟΝ ΘΕΤΤΑΛΟ (1774-1853). Την ευθύνη της διοργάνωσης και διεξαγωγής του Ανταμώματος είχαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ο Δήμος Καλαμπάκας, κι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιάς. Τη διοργάνωση στήριξαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και οι Σύλλογοι των βλαχοχωριών του Δήμου Καλαμπάκας μέλη της ΠΟΠΣΒ.
Το Αντάμωμα ξεκίνησε την Πέμπτη 28η Ιουνίου με την επιστημονική Συνάντηση Εργασίας με θέμα «ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΩΝ ΣΤΑΓΩΝ». Οι εργασίες έλαβαν χώρα στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ. Υπεύθυνος και συντονιστής του επιστημονικού προγράμματος ήταν ο ιστορικός κ. Στέργιος Λαΐτσος. Ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν τις αρχαιολογικές, φιλολογικές και ιστορικές μαρτυρίες αναφορικά με τη βλαχική παρουσία και ταυτότητα στην περιοχή. Τα Πρακτικά της Ημερίδας πρόκειται να εκδοθούν εντός του έτους. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρίας κι ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου. Παρέστησαν επίσης, εκτός από την οικεία Δημοτική Αρχή και τα μέλη της, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Μιχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος Γρεβενών κ. Νασίκας, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιάς κ. Δημητρούλης, καθώς κι οι εκπρόσωποι των Ιερών Μονών των Μετεώρων και πολλοί πολίτες βλαχικής και μη καταγωγής.  
Την Παρασκευή 29 Ιουνίου το βράδυ στην κεντρική πλατεία «ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ» της Καλαμπάκας εκτυλίχθηκαν αναπαραστάσεις δρωμένων από την εθιμική ζωή των Βλάχων διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας. Οι ΒΛΑΧΟΙ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, δημιουργική και δυναμική σύνθεση Πινδαίων Βλάχων, που μετακινήθηκαν από την Πίνδο στην Ανατολική Μακεδονία σε συγκεκριμένες συνθήκες κατά το παρελθόν. Οι Σερραίοι Βλάχοι αναβίωσαν το έθιμο του «Κλήδωνα» και τα μοναδικά τραγούδια του. Ακολούθησε η αναπαράσταση των εθίμων της προετοιμασίας του γάμου, από τους σκληροτράχηλους ΜΑΛΑΚΑΣΑΙΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ του Ζυγού της Πίνδου. Τα δρώμενα έκλεισαν με τους αειφόρους ΤΖΙΟΥΡΤΖΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, που αναβίωσαν το «ν’ κάλι», δηλαδή τη διαδρομή και τα κονάκια που ακολουθούσαν απ’ τα χειμαδιά ώσπου να βγουν την άνοιξη στα πινδικά λιβάδια της «Πλάκας» και στο «Λάκωμα» κάτω από τους επιβλητικούς «Πέντε Πύργους» της Κακαρδίτσας και του Καταραχιά. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 3000 επισκέπτες και έκλεισε με το μοίρασμα του «φτάσματος», του επτάζυμου γαμήλιου ψωμιού στους παρευρισκομένους. Την εκδήλωση παρακολούθησαν το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ, η οικεία δημοτική αρχή, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τζιούρτζιας Ασπροποτάμου κ. Χύμας, η πρόεδρος της ΦΑΤΑ κ. Κούτσια, αυτοδιοικητικοί παράγοντες από τις γειτνιάζουσες Περιφέρειες κι αντιπροσωπείες Ελλήνων Βλάχων από την Αλβανία (Τίρανα, Κορυτσά) και την ΠΓΔΜ (Γευγελή, Κρούσοβο, Μοναστήρι) μαζί με τον Πρόξενο της Ελλάδος στο Μοναστήρι κ. Μάρκο Τριπολιτάκη.
Το Σάββατο 30 Ιουνίου, το πρωί, στα πλαίσια του 28ου Ανταμώματος, πραγματοποιήθηκε, στο ξενοδοχείο «ΔΙΒΑΝΗ», η 1Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της κατά τη διάρκεια του 27ου Ανταμώματος στο Μέτσοβο. Στο τριτοβάθμιο αυτό όργανο συμμετέχουν η ΠΟΠΣΒ και οι οργανώσεις των Ελλήνων Βλάχων από τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ) καθώς και τη Διασπορά (Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδάς). Εκτός των βλάχικων αντιπροσωπειών από τις προαναφερόμενες χώρες, του προέδρου της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρία και του οικείου Δημάρχου κ. Σακελλαρίου, την Ανοιχτή Συνδιάσκεψη χαιρέτησαν εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ κ. Τιμολέων Κοψαχείλης και εκ μέρους του κόμματος των ΑΝΕΛ η βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Το Σάββατο βράδυ έγινε στην  «ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ» της Καλαμπάκας η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ με βάση την κοινή καταγωγή τους. Συμμετείχαν με τα χορευτικά τους 65 Σύλλογοι μέλη της ΠΟΠΣΒ και 2820 χορευτές συνολικά. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 8500 επισκέπτες από την Ελλάδα και 1200 Έλληνες Βλάχοι, επισκέπτες από την περιφέρεια Κορυτσάς, τη Γευγελή το Κρούσοβο, το Μοναστήρι, και τα Σκόπια. Ακολούθησε γενικό γλέντι ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκτός του προέδρου της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρία και του οικείου Δημάρχου κ. Σακελλαρίου, ως ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και του Πρωθυπουργού ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, που τόνισε τις πολλαπλές αρετές των Βλάχων κι αναφέρθηκε και στην εκ μητρός (Λένα Ζάννα από το Λιβάδι του Ολύμπου) βλαχική καταγωγή του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά. Ο βλαχικής καταγωγής ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τη δημιουργική συμβολή των Βλάχων στη Θεσσαλία κι ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ. Σεραφείμ υπογράμμισε τους διαχρονικούς κι ισχυρούς δεσμούς των Βλάχων με την Ορθοδοξία και τις αξίες της. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε κι ο επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Α. Λαζάρου. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Τρικάλων της ΝΔ κ. Βλαχογιάννης, Σκρέκας και Ταμήλος, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γιώργος Κυρίτσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης, οι δήμαρχοι: Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου και Μετσόβου κ. Ν. Τσομπίκος, οι Α/δήμαρχοι Γρεβενών κ Ι. Νασίκας και Σερρών κ. Στέργιος Γαλάνης και πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες από τη Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία καθώς και οι Πρόξενοι της Ελλάδας κ. Πεδιώτης στην Κορυτσά και Μάρκος Τριπολιτάκης στην ΠΓΔΜ.
Οι εκδηλώσεις του 28ου Ανταμώματος των Βλάχων κορυφώθηκαν την Κυριακή 1η Ιουλίου στην τοποθεσία «Στίνος» στην Καστανιά Καλαμπάκας, όπου τελέστηκε ο «Μεγάλος Χορός» «Κόρλου Μάρι». Στο «Μεγάλο Χορό» έλαβαν μέρος περίπου 2000 χορευτές από τους Συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας και τον παρακολούθησαν χιλιάδες επισκεπτών. Τους απηύθυναν καλωσόρισμα ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρίας, ο δήμαρχος Καλαμπάκας κι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιάς κ. Σωτήρης Δημητρούλης.