Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, 11:11:51 πμ
Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 10:47

Ακριβώς πριν από 34 χρόνια

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης.
Ήταν η 2η Κυριακή του Φλεβάρη του 1988, στις 14 του μήνα όταν στις 10:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη τελετή θεμελίωσης του "Σπιτιού του Πόντου" στο Πολύκαστρο.

   Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με την παρουσία θρησκευτικών και πολιτικών αρχών της περιοχής μας και μεγάλου αριθμού μελών και φίλων του Συλλόγου, ξεκίνησε η θεμελίωση της πολιτιστικής κυψέλης των Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων "Οι Ακρίτες¨. 
 
14 Φεβρουαρίου 1988
Η θεμελίωση

   Κατά το έθιμο της θεμελίωσης και σύμφωνα με τις παραδόσεις σφάχτηκαν 4 πετεινάρια (κόκορες) από ένα σε κάθε γωνία, που ήταν προσφορά μελών του Συλλόγου από Κορώνα, Πλατανιά, Ευζώνους και Σιταριά, ενώ ρίχτηκαν και μεταλλικά νομίσματα στις 4 γωνίες των θεμελίων.
   Η πρώτη φτυαριά με τσιμέντο ρίχθηκε από τον γηραιότερο τότε εν ζωή Πόντιο στην καταγωγή, του Πολυκάστρου, τον Μπαρμπα-Πανίκα (Παναγιώτης Βασιλειάδης) 98 χρόνων, ο οποίος στα 102 του χρόνια αξιώθηκε να κόψει και την κορδέλα των εγκαινίων στην είσοδο του κτιρίου στις 6 Δεκεμβρίου το 1992. Ο Μπαρμπα-Πανίκας πέθανε το 1993 σε ηλικία 103 ετών.
6 Δεκεμβρίου 1992
Τα εγκαίνια

   Για την κατασκευή του "Σπιτιού του Πόντου" είναι καταγεγραμμένα στο βιβλίο των δωρητών 1827 ονόματα φίλων του Συλλόγου από όλη την Ελλάδα, απο Κορώνα και Ευζώνους μέχρι την Ιεράπετρα της Κρήτης ώς τη Λεμεσό (Κύπρο) και από το εξωτερικό από Νέα Υόρκη, Μόναχο Στουτγάρδη και Στοκχόλμη ἐως Συδνεϊ, Μελβούρνη κ.α. και τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μία φορά για την προσφορά τους και την αγάπη τους προς το Σύλλογο μας.
   Η μελέτη και η επίβλεψη του έργου συνολικά ήταν δωρεά του πολιτικού μηχανικού Ηρακλή Τομπουλίδη (Μέγας Ευεργέτης του Συλλόγου)
  Από την θεμελίωση μέχρι την ολοκλήρωση οι οικοδομικές εργασίες έγιναν από το συνεργείο των αδελφών Μπαϊνούζη, (+)Θανάσης,(+) Μήτσος και (+)Θανάσης του Γ. και εργάτες τον (+)Ασλάνη Δελήπαλτα και τον (+)Γιώργο Αθανασιάδη, το "σιδέρωμα" (εργασίες σιδηροπλισμού)
έγιναν από το συνεργείο του Στράτου Καγιούδη (με μεγάλη έκπτωση στις τιμές).

  Το Διοικητικό Συμβούλιο από τη θεμελίωση μέχρι την ολοκλήρωση.

Πρόεδρος:                   Βασίλειος Αθανασιάδης
Αντιπρόεδροι:        (+)Χρήστος Αδαμίδης
                                          Νίκος Σιάνας
Γραμματείς:                Γιάννης Αλτιπαρμακίδης
                                         Γιάννης Χρυσουλίδης
Ταμείες:                   (+)Ηρακλής Αποστολίδης
                                     (+)Γιάννης Καραγιαννίδης
Μέλος:                        Σάββας Καρδόπουλος


   *Σύμπτωση, αμέσως μετά την τελετή θεμελίωσης του "Σπιτιού του Πόντου", ένα σημαντικό γεγονός για τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, η κοινωνία του Πολυκάστρου και ιδιαίτερα η Ποντιακή οικογένεια, αποχαιρετούσε με πόνο ψυχής, ένα εκλεκτό μέλος της με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό του τόπου μας, (ποδόσφαιρο, σκάκι,σκηνοθεσία, καλλιγραφία κ.α. ) των Σάββα Ι. Αθανασιάδη. (1915 - 1988). Ο Σάββας αδελφός του πατέρα μου, ήταν 15 χρονών όταν ήρθε με τον αδερφό του και την χήρα μητέρα του από την Ρωσία και εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο και πρόσφερε πολλά στον τόπο μας

Πρόσοψη κτιρίου, οδός Εθνικής Αμύνης 37

 
Πίσω αύλειος χώρος 
Χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων