Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 6:57:02 μμ
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 00:09

‘’Από τη χρεοκοπία του 1893 και την ήττα του 1897 στην εποποιία του 1912-13’’, με το Σπ. Σφέτα

texnh-kilkis-logo
Η ελληνική ιστορία έχει μια ιδιοτυπία μοναδική, ίσως, στην οικουμένη. Είναι μια ιστορία αδιάλειπτων αγώνων για επιβίωση. Αγωνίζεται ο Ελληνισμός επί εκατοντάδες χρόνια, αμύνεται, υπερασπίζεται τις γεωγραφικές του εστίες, που αποτελούν μήλον της έριδος ποικιλώνυμων εχθρών.Αγωνίζονται οι Έλληνες, κυρίως με την Επανάσταση του ΄21, να οργανώσουν ένα κράτος ελεύθερο και ισχυρό, πράγμα που προσκρούει, πολλές φορές, στα συμφέροντα των λεγόμενων ‘’Μεγάλων Δυνάμεων’’. Δυστυχώς, το τέλος της Εθνεγερσίας βρίσκει το μεγαλύτερο τμήμα του Ελληνισμού -ακόμα και του επαναστατημένου- υπόδουλο.
Επιπλέον, στα χρόνια που ακολουθούν η χώρα απομυζάται, μέσω δανείων, με συνέπεια και τη στρατιωτική της απίσχνανση. Έτσι έφτασε στη χρε-οκοπία -το ‘’δυστυχώς επτωχεύσαμεν’’- του 1893 και την ήττα του 1897, που έμεινε στην ιστορία ως ‘’ο ατυχής Ελληνοτουρκικός πόλεμος’’. Και όμως μέσα από τις στάχτες της ταπείνωσης και του τότε Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, ο λαός, λίγα χρόνια αργότερα, με την εμπνευσμένη ηγεσία του, γράφει σελίδες λαμπρές: την Εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, τις ένδοξες νίκες του στρατού μας στο Σαραντάπορο, στο Μπιζάνι, στο Λαχανά και στο Κιλκίς, που φέτος τιμούμε τα εκατόχρονα από την απελευθέρωσή του.
Το θέμα αυτό θα αναπτύξει ο αναπληρωτής καθηγητής της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. Σπυρίδων Σφέτας, προσκεκλημένος της ΤΕΧΝΗΣ και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κιλκίς.
Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα ‘‘Μ. Ανδρόνικος’’ της ΤΕΧΝΗΣ (25ης Μαρτίου 20).
Η ομιλία - συζήτηση διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Κιλκίς.