Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 11:04:28 πμ
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 09:22

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Οδυσσέας Κασκαρίδης.

 

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έριξε την αυλαία του με την απονομή των βραβείων.

Αναλυτικότερα:

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα ο Χρυσός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ « Ο κλεμμένος μου Πλανήτης». Ενώ ο Αργυρός  Αλέξανδρος στο ντοκιμαντέρ «Δάσος».

Στην κατηγορία των Newcomers με Χρυσό Αλέξανδρο – Δημήτρης Εϊπίδης τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ποτήρι, Μισογεμάτη ζωή». Με Αργυρό Αλέξανδρο τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ «Δράκοι εναντίον δαιμόνων».

Στο Διαγωνιστικό Film Forward το ντοκιμαντέρ «Ρεες» κατέκτησε το βραβείο του Χρυσού Αλεξάνδρου. Ενώ το βραβείο του Αργυρού Αλέξανδρου κατακτήθηκε από το ντοκιμαντέρ «Γραμμές της επιθυμίας»

Αξίζει να αναφερθούν επίσης και οι επιτυχίες κάποιων Ελληνικών ντοκιμαντέρ όπως: Τα αμφιλεγόμενα «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελινας Ψυκου που τιμήθηκαν με 2 ειδικές μνείες (από την επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος και  της διεθνούς αμνηστίας). Το «Πανελληνιον» των Σπύρου Μαντζαβινου και Κώστα Αντάραχα που τιμήθηκε με τα βραβεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) καθώς και της επιτροπής νεότητας του ΑΠΘ. Τέλος το «Tack» της Βανιας Τέρνερ που τιμήθηκε με 4 βραβεία (ΑΠΘ, ΕΡΤ, WIFT, FIPRESCI) και 1 ειδική μνεία (επιτροπή Newcomers).