Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 12:33:26 πμ
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 19:16

Αυλαία 6ου Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου στο Χέρσο Κιλκίς

Με την ξεκαρδιστική κωμωδία ‘’Η Παλαλέσα’’, που ανέβασε η Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας στην κατάμεστη πλατεία του Χέρσου, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, άνοιξε τα πανιά του στα θεατρικά νερά του Δήμου Κιλκίς το 6ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Η Σιμέλα στο ρόλο της μεγαλοκοπέλας που θέλει να την ξεφορτωθεί ο τσιγκούνης αδελφός της και σκαρφίζεται διάφορες ιδέες για την αποκατάστασή της, καθήλωσε το πολυάριθμο κοινό, όπως άλλωστε και όλοι οι συντελεστές της παράστασης. Το θεατρικό έργο αποδόθηκε στην ποντιακή γλώσσα, υπηρετώντας την κεντρική επιδίωξη της διοργάνωσης ως προς τη διάδοση και διάσωση της ποντιακής διαλέκτου.

 

Την έναρξη του 6ου Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου χαιρέτησαν οι εφημέριοι του Χέρσου και του Σταυροχωρίου Νικόλαος Αντολίνες και Γεώργιος Παντελίδης. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης εκθείασε τη συμβολή της ποντιακής γλώσσας στη διατήρηση των λαογραφικών παραδόσεων του Πόντου ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Στάθης Κατσίδης  επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο με θερμές ευχαριστίες για τη φιλοξενία των θεατρικών παραστάσεων στον Δήμο Κιλκίς, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το φετινό Φεστιβάλ.

Την πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ καλωσόρισαν με την αθρόα προσέλευσή τους στο Χέρσο πολλοί Πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών Ποντιακών Συλλόγων όπως της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ , της ‘’Παναγία Σουμελά’’ Παλατιανού, του ‘’Μπέλλες’’ Σ.Σ. Μουριών, του Δροσάτου, του Γερακαριού, του Χωρυγίου,  του‘’Λαβάς’’ Ευκαρπίας, του Μεταλλικού, της Κάτω Ποταμιάς, του Ελευθεροχωρίου, του ‘’Προμηθέα’’ και του ‘’Καρς’’  Ηλιολούστου, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου ‘’Αγιάκ’’ Χέρσου, της ευρύτερης περιοχής Καλλιθέας Συκεών, οι οποίοι έτυχαν της θερμής φιλοξενίας του Συλλόγου Ποντίων Χέρσου και των γυναικών του χωριού που ετοίμασαν για τους καλεσμένους εύγευστα ποντιακά εδέσματα. Ήταν εκεί και ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χέρσου Αθανάσιος Μανδρούκας, ο Γεν. Γραμματέας της ΣποΣ Θανάσης Σεφερίδης, ο συντονιστής της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Αθανάσιος Λαβασάς ο πρώην Δήμαρχος Μουριών Σάββας Αργυρόπουλος κ.α.

Η διοργάνωση του φετινού Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κιλκισιώτη λαογράφου και θεατρικού συγγραφέα Στάθη Ευσταθιάδη.

 Το 6ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου συνεχίζεται με τις ποντιακές θεατρικές παραστάσεις:

-‘’Σύρον Σιμοιρα τη’ τρας’’ από την Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ σήμερα στις 20:30 στο Χωρύγι 

- ‘’Τα δακρυσμένα κύματα της μνήμης’’  από την Ένωση Ποντίων Πιερίας το Σάββατο 1η Ιουλίου στις 20:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

- ‘’Το στραβόξυλο’’ από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 20:30 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μουριών

- ‘’Χωρίς εσέν κι ίνουμε χωρίς εσέν κι ευτάγω’’ από την Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς

‘’Οι Αργοναύτες’’ τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 20:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 – 11:00 Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς με τον Σύλλογο Αγίου Μάρκου ‘’Οι Μωμόγεροι’’

Έναν ζαντόν αρκουδόπον’’ - Αφήγηση ποντιακού παραμυθιού

- Μικρό Θέατρο Πάρκου – Κήπου -19:30

Παιχνίδι Ποντιακών λέξεων με γράμματα (scrable).

Στις εκδηλώσεις του Περιφερειακού Φεστιβάλ συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι  Ποντίων Χέρσου,  ‘’Ποντιακός Χωρυγίου, ‘’Το Μπέλλες’’ Σ.Σ. Μουριών, Ν. Ματσούκα ‘’Οι Μωμόγεροι’’ Αγίου Μάρκου, ‘’Παναγία Σουμελά’’ Παλατιανού, ‘’Τα Κρούσια’’ Αγίου Αντωνίου, ‘’Το Λαβάς’’ Ευκαρπίας, Κάτω Ποταμιάς, Γερακαριού και Δροσάτου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.