Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 9:50:22 μμ
etpa
Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2007 09:08

Βιβλιοπαρουσίαση από τον ΟΠΟΝΓΑ

Συντάκτης:
Παρουσίαση  του βιβλίου «Η καρδιά του δότη», του  συγγραφέα-δημοσιογράφου, Γρηγόρη  Χαλιακόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα, θα πραγματοποιήσει ο ΟΠΟΝΓΑ Δήμου Κιλκίς, την Τετάρτη  28  Νοεμβρίου, στις 8:00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος γεννήθηκε στα  Φιλιατρά το 1958. Είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και στιχουργός. Κατά τα έτη 1994-1995 εξέδιδε την εφημερίδα «ΑΙΣΘΗΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ» μέσα από την οποία προβλήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι των Γραμμάτων των Τεχνών και της Επιστήμης, ενώ μέσω της εφημερίδας εμπλουτίστηκαν οι δύο βιβλιοθήκες των φυλακών Κορυδαλλού – ανδρών – γυναικών - με 2.500 βιβλία.       
«Η καρδιά του δότη», είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο. Συνδυάζει το χιούμορ με την τραγικότητα, προσδίδοντας όμως και μια φιλοσοφική διάσταση που προέρχεται από τη πάλη του ήρωα να ζήσει και όχι να επιβιώσει. Ο ήρωάς μας  βιώνει κάθε στιγμή της ύπαρξής του, από τη μήτρα της μητέρας του μέχρι ηλικίας 45 ετών. Ο θάνατος του πατέρα του τον στιγματίζει, καθώς ο  τελευταίος αποχαιρετισμός, γίνεται με μια ματιά χιλίων λέξεων. Τότε το μικρό αγόρι νιώθει πως αλλάζουν οι παλμοί της καρδιάς του και πιστεύει πως ότι χτυπά μέσα του είναι η καρδιά του πατέρα του. Αποφασίζει λοιπόν να ζήσει και για λογαριασμό του.
Ζώντας σουρεαλιστικές καταστάσεις στην εφηβική και νεανική του ηλικία, αποχαιρετά τα Φιλιατρά με ένα σύνθημα «Ντουέντε» που είναι τίτλος από έργο του Λόρκα.  «Ντουέντε» σημαίνει πάθος για ζωή, σαν να είσαι στο κέντρο της έκρηξης. Βιώνει τον αλκοολισμό, τα βαρβιτουρικά, μα στο τέλος τα ξεπερνά όλα μέσα από την ψυχανάλυση, την ποίηση και την επιστροφή του στον αγαπημένο του από χρόνια συγγραφέα Ντοστογιέφσκι. Ερωτεύεται μα  η απώλεια του έρωτα είναι γι  αυτόν ένα χτύπημα γερό.
Η μοίρα τον βρίσκει κάποτε να κάνει έρευνα στο Δρομοκαϊτειο για τους σπουδαίους ανθρώπους που πέρασαν από κει. Βιζυηνός, Φιλύρας,  Ίλβες, Βώκος, και πολλοί άλλοι διασταυρώνονται στα αρχεία της ερευνάς του.
Εκεί μαθαίνει κάτι συνταρακτικό με αφορμή έναν πίνακα ζωγραφικής: Η γυναίκα που αγάπησε έζησε εκεί μέσα….Το δράμα γίνεται περίπλοκο όταν στο όνειρό του εμφανίζεται ο πατέρας του να του ζητά πίσω τη καρδιά του…
Αυτός αρνείται. Η φιλοσοφημένη πλευρά της ζωής του τον βοηθά να σταθεί στα πόδια του διασχίζοντας μέσα από ατραπούς Γνώσης και Φώτισης. Ξαναστέκεται στα πόδια του, αλλά ο «χρόνος» του απαντά πως όλα στη ζωή είναι Αγάπη…..και  η καρδιά του καθενός μας είναι δανεική γιατί τη χρωστάμε στον επόμενο….
Το βιβλίο παρουσιάζει η Κατερίνα Αθανασίου, κριτικός λογοτεχνίας-δημοσιογράφος  και διαβάζει ο ηθοποιός  Χρήστος  Τσάγκας.