Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021, 8:16:34 μμ
etpa
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 21:39

Βράβευση για την μικρού μήκους ταινία ‘Σέλευκος Α’ Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη’

Συντάκτης:
Το 10λεπτο animated ιστορικό ντοκιμαντέρ ‘Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ’. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη’, που δημιουργήθηκε με την επιμέλεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμμετείχε στο Διεθνή Διαγωνισμό Museums in Short και έλαβε το 2ο Βραβείο στην κατηγορία κοινού, μετά από ψηφοφορία.
Πρόκειται για ντοκιμαντέρ βασισμένο στην προσωπικότητα και την ιστορική διαδρομή του σημαντικότερου των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτή της δυναστείας των Σελευκιδών, του Σελεύκου Α΄, ενός σπουδαίου ηγέτη της ελληνιστικής περιόδου με γενέτειρα την Ευρωπό κοντά τον Αξιό ποταμό, μια σημαντική πόλη της αρχαίας Βοττιαίας, 20 χλμ. βόρεια από την Πέλλα, την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί βασικό στοιχείο του Κέντρου Ενημέρωσης Αρχαίας Ευρωπού, που βρίσκεται μέσα στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ειδικότερα του τμήματος, που είναι αφιερωμένο στον Σέλευκο Α’.
Στους βασικούς συντελεστές του, εκτός από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, ανήκουν ο επιστημονικός σύμβουλος και ειδικός συνεργάτης σεναρίου Παναγιώτης Π. Ιωσήφ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας, ο σκηνοθέτης – καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώτης Βράντζας και η σεναριογράφος – διευθύντρια παραγωγής Κατερίνα Μπόλματη.

Πολυμέσα