Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 7:23:18 πμ
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 18:58

Βραδιά Ανατολικής Ρωμυλίας


anatolikoromuliotes-goumenissa
Μια βραδιά Ανατολικής Ρωμυλίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν στις 12 Αυγούστου στη Γουμένισσα στα  36α Θεοτόκεια, που οργάνωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος «Αγιος Τρύφων» Γουμένισσας.Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο και κατέληξαν στην πλατεία όπου αναβίωσαν το έθιμο της «Πιρπιρούνας». Σύμφωνα λοιπόν με αυτό οι κοπέλες του χωριού ντύνουν ένα μικρό κορίτσι με φύλλα δέντρων και μέσω ενός άσματος προς το θεό τον παρακαλούν να βρέξει.
Αρχίζοντας τη παρουσίαση με το μικρό τμήμα έδειξε ότι έχει πλήρως διασφαλισμένη τη συνέχεια. Οι λιλιπούτειοι χορευτές με παραδοσιακούς ήχους και μοναδικό θέαμα ταξίδεψαν για λίγο τους θεατές σ’ ένα κόσμο ανεμελιάς. Τη σκυτάλη πήρε το μεσαίο τμήμα το οποίο πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση τιμώντας επάξια το σύλλογο και τη Γουμένισσα. Έπειτα χόρεψε το γυναικείο τμήμα που με τη μελετημένη και προσεγμένη κίνηση καθήλωσαν τους θεατές που χειροκρότησαν θερμά. Η ποιότητα της εμφάνισης του εφηβικού τμήματος πιστοποίησε την αξία του κερδίζοντας την επιδοκιμασία όλου του κόσμου. Βέβαια στην επιτυχημένη αυτή συνολική εμφάνιση καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η συμβολή της χοροδιδασκάλου κ. Ειρήνης Αθανασιάδου. Κατά γενική ομολογία ήταν μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό.
Παράλληλα ο σύλλογος διοργάνωσε στο παλαιό διδακτήριο έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής των κ. Λαζαρίδη Γεωργίου και Λύκου Αντωνίου και έκθεση φωτογραφίας του κ. Ηλιόπουλου Ιωάννη.
Το Δ.Σ. θέλει να ευχαριστήσει όλους τους χορευτές για την προσπάθεια που κατέβαλαν για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τους γονείς που τα παροτρύνουν να συμμετέχουν σε αυτό το σύνολο και τη χοροδιδάσκαλο.
*
Στην προσπάθεια της πολιτισμικής κληρονομιάς ο σύλλογος κυκλοφόρησε εφημερίδα η οποία αναφέρεται σε όλες τις δραστηριότητες του τελευταίου εξαμήνου. Σε όλους τους χορηγούς που με τη χρηματική συνεισφορά τους πραγματοποιήθηκε η έκδοση της εφημερίδας, το Δ.Σ. απευθύνει τις ευχαριστίες του, καθώς και σε όλους όσοι στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, και ιδιαίτερα την κ. Μαρία Μπαρλή για τη παροχή φωτογραφικού υλικού και για την προβολή των εκδηλώσεων στο site της www.goumenissa.eu.

Επόμενη εκδηλώση:
4ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών στα Κουφάλια στις 3 Σεπτεμβρίου, και εκδήλωση στο Πλαγιάρι Ν. Πέλλας στις  8 Σεπτεμβρίου.