Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 8:20:54 μμ
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010 07:18

Δέσποινα Πολυχρονίδου : «Πόντος Ταξίδι στο Χρόνο-Τόπο του Χθες και του Σήμερα

Ο καημένος ο ποιητής, όπου ανακατεύεται ξέρει να σιγυρίζει…
Οι γραμμές αυτές- ούτε και θυμάμαι που και από ποιον- στροβίλιζαν στο νου μου καθώς διάβαζα το ταξιδιωτικό προσκύνημα της Δέσποινας Πολυχρονίδου «Πόντος, ταξίδι στον χρόνο-τόπο του Χθες και του Σήμερα».


Είναι το χέρι του ποιητή που ξέρει να τακτοποιεί σκέψεις, να τις πλουμίζει με συναισθήματα, με χρώματα της καρδιάς και του νου. Κι αν ο ποιητής ετούτος- καλή ώρα η Δέσποινα Πολυχρονίδου- επισκέπτεται την πατρογονική γη του Πόντου, εκεί πια το οδοιπορικό θυμίζει κατάθεση ψυχής.
Ένα ταξίδι περιγράφει η Δέσποινα Πολυχρονίδου, ταξίδι αντάμα με πόντιους της Κατερίνης. Ταξίδι που κάναμε τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες πόντιοι και μη στην πατρίδα που άφησαν οι παπούδες και προπαπούδες μας, πατρίδα που νομίζαμε πως είναι ένα σκαρίφημα στον χάρτη, όπως ας πούμε η όποια πατρίδα σε κάθε χάρτη…
Κι αρκεί να αντικρίσεις τα τείχη, τον ναό, να διαβείς την Παφλαγονία των στεγνών γηλόφων και των ατελείωτων οφιοειδών κοιλάδων, αρκεί να πατήσεις το χώμα που πατούσαν οι Γαβράδες και  οι Κομνηνοί για να ξυπνήσουν μέσα σου πρωτόγνωρα συναισθήματα.
Κι αν διαθέτεις την ποιητική φλέβα της Δέσποινας όλα ετούτα τα καταχωνιασμένα στο συλλογικό υποσυνείδητο συναισθήματα και χρώματα ψυχής αναδύονται στην επιφάνεια και γίνονται γραμμές όπου αλυσοδένεται ο αναγνώστης και ρουφάει μεμιάς όλο το κείμενο.
Το κείμενο της Δέσποινας δεν το διαβάζεις. Ύστερα από λίγες γραμμές γίνεσαι ένα με όσα εκφράζει, σε μια μέθεξη του νου και της ψυχής.
Αναμφίβολα όποιος θέλει να γνωρίσει τη γεωγραφία, τη σημερινή  ιστορία, τα χωριά, τα μνημεία του Πόντου θα βρει πολλά και πληρέστερα οδοιπορικά. Αλλά πουθενά δεν θα βρει τόση πλούσια συναισθηματική ξενάγηση, παρόμοιο πλούτο καίριων λεπτομερειών, το ιδιαίτερο χρώμα της δικής της ανάγνωσης στο σώμα του τωρινού Πόντου.
Κατάφερε να εκπλήξει κι εμάς που είχαμε δημοσιεύσει - και διαβάσει- το κείμενό της σε συνέχειες στις εφημερίδες μας  ΠΡΩΙΝΗ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
Στις 90 σελίδες του βιβλίου της που εκδόθηκε από τον «Οίκο Κυριακίδης» θα βρείτε επίσης και φωτογραφικό υλικό εποχής καθώς και βιβλιογραφία του πλούσιου συγγραφικού έργου της Δέσποινας Πολυχρονίδου.

Θ.Π.