Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 5:03:13 πμ
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009 08:20

Ελευθέρια Γουμένισσας

Εκδήλωση Εορτασμού Απελευθέρωσης της Γουμένισσας διοργάνωσε, για πρώτη φορά φέτος, στις 23 Οκτωβρίου 2009,  ο Δήμος Γουμένισσας, με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου πολιτισμού Μαρίας Παλάνης, τιμώντας τους αγωνιστές που ύψωσαν τη σημαία της ελευθερίας στις 23|10|1912 στην πρωτεύουσα της Παιονίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε: Στις 10:30π.μ. επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο ηρώο των Μακεδονομάχων. Κατάθεση στεφάνων. Σιγή ενός λεπτού, και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Εθνικός Ύμνος από τη χορωδία του Π.Σ. των Παιόνων Γουμένισσας.


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και κατέθεσαν στεφάνια, ο Δήμαρχος Γουμένισσας Στυλ. Παπαπαναγιώτου, ο Γ.Γ. Νομαρχίας Κιλκίς Δημήτριος Μακρής, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής του Ν. Κιλκίς Κων/νος Κιλτίδης, ο διοικητής του Α.Τ. Γουμένισσας και της Π.Υ. Γουμένισσας και εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Γεώργιος Τοσιλιάνης, Θεολόγος, από τη Γουμένισσα, ο οποίος ανέπτυξε τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στη Γουμένισσα στις 23|10|1912. Ο κ. Τοσιλιάνης αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορική σημασία αυτού του γεγονότος και τόνισε το χρέος που έχουμε να τιμούμε αυτούς που μας χάρισαν τ’ αγαθά της ελευθερίας. Μπορεί τα σύμβολα να είναι τροφή για τη ψυχή του λαού αλλά η ελευθερία κερδίζεται με αγώνες και θυσίες.
Σαν επιστέγασμα της εκδήλωσης αυτής στην πλατεία Μακεδονομάχων προσφέρθηκε κέρασμα. Έτσι τέλειωσε μια ωραία εκδήλωση που τιμά τους ήρωες Μακεδονομάχους και που μας έκανε όλους υπερήφανους σαν Έλληνες και Γουμενισσιώτες.
Η καθιέρωση αυτής της τοπικής Εθνικής εορτής κάθε χρόνο στις 23 Οκτωβρίου είναι αναγκαία. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού ανέφερε πως είναι καθήκον και υποχρέωση να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους αυτούς που με οποιοδήποτε τρόπο την βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτού του σκοπού και κυρίως στον Δήμαρχο Γουμένισσας κ. Παπαπαναγιώτου, που της συμπαραστάθηκε στην υλοποίηση αυτού του οράματος της. Τελειώνοντας, ευχήθηκε η εκδήλωση αυτή τα επόμενα χρόνια να είναι αρτιότερα προετοιμασμένη και με ευρύτερη συμμετοχή των σχολείων και κατοίκων της Γουμένισσας, όλοι μας το οφείλομε στους πρωτοπόρους προγόνους μας.

Μαρία Μπαρλή