Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 8:15:23 πμ
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 03:57

Ελπίδα και αισιοδοξία για έναν καλύτερο κόσμο

Με το βλέμμα στον ιδρυτή και στους πρωτεργάτες του Προσκοπισμού και του Οδηγισμού, οι Κιλκισιώτες Πρόσκοποι και Οδηγοί, γιόρτασαν από κοινού την Ημέρα Σκέψεως και Φιλίας, σε μια μεγάλη και λαμπερή γιορτή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.
Με αναμνήσεις και συγκινήσεις οι παλιοί και με ζωηράδα και φρεσκάδα οι νέοι, πλημμυρισμένοι από όμορφα συναισθήματα, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο, σκεπτόμενοι τις διαχρονικές αξίες των δύο Κινήσεων, Προσκοπισμού και Οδηγισμού, και τίμησαν με σεβασμό τον ιδρυτή Λόρδο Μπέϊντεν Πάουελ και την αρχιοδηγό, σύζυγο του ιδρυτή, Λαίδη Όλαβ Μπέϊντεν Πάουελ.
Στις αξίες, τα ιδανικά και στην προσφορά των δύο μεγάλων εθελοντικών Κινήσεων καθώς και στην συμβολή τους στην διαπαιδαγώγηση των νέων, αναφέρθηκαν με ζεστούς χαιρετισμούς ο βουλευτής Κ. Κιλτίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Π. Τονικίδης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Π. Πασσαλίδης και ο πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ Χρ. Σπίγκος, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες όλων όσων ασχολούνται με τον εθελοντισμό και την προσφορά.
Η γιορτή ξεκίνησε με την καθιερωμένη προσευχή, την οποία διάβασε το στέλεχος του Σ.Ε.Ο. Θόδωρος Κεμανίδης, ενώ την αναφορά για την Ημέρα Σκέψεως έκαναν η ανιχνεύτρια Μάρθα Μπαλούρη και η μεγάλη οδηγός Ξανθούλα Πουλτουρτζίδου. Παράλληλα προβλήθηκαν φωτογραφίες του ιδρυτή και της Αρχιοδηγού και στη συνέχεια βίντεο με φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των Οδηγών και των Προσκόπων.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την βράβευση των ενεργών στελεχών. Από το Σ.Ε.Ο. τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο Θόδωρος Κεμανίδης (την απονομή έκανε η παλαιά οδηγός Ευαγγελία Σκόδρα) και από το Σ.Ε.Π. απονεμήθηκαν τα μετάλλια ευδοκίμου υπηρεσίας στους βαθμοφόρους Λάζαρο Μοσκώφ (από τον παλαιό πρόσκοπο Λυσίμαχο Παυλίδη) και Δημήτρη Γκορίδη (από τον παλαιό πρόσκοπο Γιάννη Σαββόπουλο). Παράλληλα, για τον πρώτο μίλησε το στέλεχος του ΣΕΟ Βίκη Αφεντουλίδου ενώ για τους βαθμοφόρους των Προσκόπων μίλησε ο Χρ. Καναρόπουλος.
Στην γιορτή την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά, που διάβασαν μηνύματα για την παγκόσμια ειρήνη και συναδέλφωση και τραγούδησαν υπό τους ήχους της μουσικής του Γκιγιωμ Σαρποτιέ το τραγούδι του «κρίκου».
Ο Περιφερειακός Έφορος Κιλκίς Χρήστος Τομπουλίδης στην ομιλία του τόνισε ότι ο Προσκοπισμός είναι μια μεγάλη παγκόσμια παρέα , ένα παγκόσμιο παιχνίδι., χωρίς όρια ηλικίας, χωρίς διακρίσεις σε χρώμα , φυλή και θρήσκευμα. «Η Π.Ε. Κιλκίς είναι ένα μικρό κομμάτι από το παγκόσμιο παζλ. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες Π.Ε. στην Ελλάδα. Αντίθετα κρατά ψηλά τον πήχη διατηρώντας και αυξάνοντας την δύναμή της και παράλληλα δημιουργεί και προσφέρει στα παιδιά εφόδια, εκπαίδευση και πρωτοβουλία ώστε να παίζουν ελεύθερα αυτό το παιχνίδι. Σαν ηγέτης της κίνησης αυτής νοιώθω όμορφα που ζώ και κινούμαι ανάμεσα στους νέους προσφέροντας πάντοτε ανιδιοτελώς αυτά που πρέπει και μπορώ» είπε και ευχαρίστησε τους παλιούς προσκόπους για την παρουσία τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους Ευθύμιο Ορφανίδη και Λύσανδρο Φάσσο ενώ συνεχάρη τους βαθμοφόρους και τα μέλη των Επιτροπών Κοινωνικών Συμπαραστάσεων για τον χρόνο που αφιερώνουν και το έργο που προσφέρουν.
Από την πλευρά της η τοπική έφορος των Οδηγών Κική Καναροπούλου είπε χαρακτηριστικά:
«Γιορτάζοντας λοιπόν σήμερα την Ημέρα Σκέψης – αλλά και κάθε μέρα - έχουμε την πίστη και την ελπίδα ότι οι σκέψεις μας τρέχουν για να θερμάνουν τις καρδιές των άλλων που σκέπτονται σαν κι εμάς και μια βαθειά πνοή κατανόησης πετά μακριά για να σκορπίσει την ευτυχία στο πέρασμά της. Ας εμπνέουμε πάντα τα παιδιά να κάνουν ωραία έργα και πράξεις, να σκέπτονται αγνές ιδέες και να αποβλέπουν σε υψηλά ιδανικά.
Ας κάνουμε πράξη το τελευταίο μήνυμα της αρχιοδηγού «προσπαθήστε να αφήσετε αυτό τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκατε»
Την εκδήλωση, που παρουσίασαν άψογα, το στέλεχος του Σ.Ε.Ο. Μαρία Καρμενίδου και  ο Έφορος Διοίκησης Χρήστος Καναρόπουλος, τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των προαναφερόμενων η αντινομάρχης Κιλκίς Γιώτα Μαρινίδου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κ. Παπανικολάου, ενώ με επιστολή τους χαιρέτησαν οι βουλευτές Γ. Φλωρίδης και Θ. Παραστατίδης καθώς και ο δήμαρχος Μουριών Σ. Αργυρόπουλος. Παραβρέθηκαν επίσης Έφοροι των Προσκόπων της Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι του ΣΕΟ Γουμένισσας. Η γιορτή έκλεισε με μια όμορφη δεξίωση με νόστιμα εδέσματα και ανάρπαστα έγιναν τα αναμνηστικά μπαλόνια που μοιράστηκαν στους παραβρισκόμενους.