Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 2:44:22 μμ
Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 09:33

‘Έσμιξαν τα αδέλφια του Άσπρου Παιονίας και του Ιζβοάρελε της Ρουμανίας

Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι του Άσπρου στην εκδήλωση για την αδελφοποίηση του Δήμου Παιονίας με την Κοινότητα Ιζβοάρελε της Ρουμανίας.

 

Το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαΐου έσμιξαν στην κεντρική πλατεία του Άσπρου τα αδέλφια από τον Άσπρο της Ανατολικής Ρωμυλίας, που 200 χρόνια πριν η μοίρα το έφερε να χωρίσουν και να βρεθούν άλλοι στον Άσπρο Παιονίας και άλλοι στο Ιζβοάρελε της Ρουμανίας. Οι δυο δήμαρχοι, ο της Παιονίας Κώστας Σιωνίδης και ο του Ιζβοάρελε Γιώργκι Τζώρτζι, υπέγραψαν με συγκίνηση και με το θερμό χειροκρότημα όλων, τα πρωτόκολλα της Αδελφοποίησης.

Κι είναι εκπληκτικό να διαπιστώνεις, πως 200 χρόνια μετά, το ελληνικό αυτό στοιχείο της Ρουμανίας να έχει διατηρήσει την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά του, που είναι τα ίδια με αυτά των κατοίκων του Άσπρου, και να ακούς το δήμαρχο του Ιζβοάρελε να απευθύνεται στους κατοίκους του Άσπρου στα ελληνικά.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο δήμο Παιονίας, στην κοινότητα του Άσπρου, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άσπρου, στις Επιτροπές που υλοποίησαν την Αδελφοποίηση και σε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της εκδήλωσης, όπου εκτός από τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Άσπρου εμφανίστηκε και το χορευτικό των «Παιόνων» της Γουμένισσας με χορούς από τη Μακεδονία.