Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 7:18:31 μμ
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 03:31

Φώτη Ε. Κιλιπίρη: “Χοάρα Μουσιάτα. Τα Λιβάδια του Πάικου, ο τόπος, η ιστορία, οι άνθρωποι”

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένας καλαίσθητος τόμος με πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, ένα εξαιρετικό λεύκωμα, αφιέρωμα στα Λιβάδια του Πάικου. Δημιουργός του ο ίδιος ο κοινοτάρχης του χωριού, ο καθηγητής Φώτης Κιλιπίρης, ο οποίος υπηρετεί τον τόπο καταγωγής του επί μια δεκαετία από τη θέση του αιρετού άρχοντα. Κατέθεσε τις διοικητικές του ικανότητες, τις γνώσεις και τώρα σχετικό  σύγγραμμα συμβάλλοντας δυναμικά και ουσιαστικά στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και στην προβολή της μόνης κοινότητας του Ν. Κιλκίς.


Μέσα από τις σελίδες του έργου περνούν τα Λιβάδια του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Η γέννηση και η δημιουργία τους, η ανάπτυξη και η παλιά αίγλη, οι περασμένες νοσταλγίες, το ολοκαύτωμα του 1944, η μεταπολεμική αναγέννηση και αναδημιουργία. Επίσης υπάρχει αναφορά στο έργο που συντελέστηκε τις τελευταίες δεκαετίες μαζί με εκείνο που ο ίδιος ο πρόεδρος επιτέλεσε κατά την περίοδο της θητείας του. Όλων αυτών προτάσσεται η μακραίωνη ιστορία των Βλάχων, οι πατρογονικές τους κοιτίδες, η καταγωγή των Μεγαλολιβαδιωτών του Πάικου.  Αναφορές απαραίτητες και άκρως κατατοπιστικές, συνοδευόμενες από τις επεξηγήσεις και παραπομπές σε πλούσια βιβλιογραφία.
Το επιβλητικό εξώφυλλο και το πλούσιο διαχρονικό φωτογραφικό υλικό δίνουν στο έργο μοναδική δυναμική και παρουσία. Και αυτά είναι δείγμα του κόπου και του μόχθου που κατέβαλε ο Φ. Κιλιπίρης για να ιστορίσει τα ονομαστά Λιβάδια της Παιονίας. Και αν θέλει κάποιος να βιώσει ακόμη πληρέστερα την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά αυτού του χωριού, της περίλαμπρης του παρελθόντος κωμόπολης, όπως και όλων των Βλάχων, δεν έχει παρά να ακούσει τον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει το έργο. Έντεκα τραγουδιστικά, μουσικά και χορευτικά κομμάτια που τα απέδωσαν επιδέξιοι λαϊκοί οργανοπαίκτες και εραστές της   παράδοσης συνοδεύουν το έργο.
Πρέπει να επισημανθεί και να υπογραμμιστεί πως το βιβλίο  είναι έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς. Της αξίζουν συγχαρητήρια, διότι συνέδραμε σε έναν κοινοτάρχη και λόγιο να  γνωστοποιήσει την ιστορία ενός τόπου και των ανθρώπων του, όπως είναι τα Λιβάδια. Ο Νομάρχης Ε. Μπαλάσκας  δικαίως σε εισαγωγικό του σημείωμα επισημαίνει πως « ..η ιστορία και ο τοπικός πολιτισμός αποτελούν συστατικά στοιχεία αυτού που ονομάζουμε σήμερα, μεταξύ άλλων, τοπικοί αναπτυξιακοί πόροι. Άυλοι μεν, σημαντικοί όμως για την τοπική ανάπτυξη…». 
Επίσης σαγηνευτικός  και εντυπωσιακός ο πρόλογος του Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, βετεράνου δημοσιογράφου Ν. Μέρτζου. «Νοσταλγία και καημός, βαθειά αγάπη και υπερηφάνεια οδηγούν τα βήματά μας και τον νου μας, την ψυχή μας και τη μέριμνά μας, ξανά και ξανά παντοτινά, στις ρίζες μας και στους θερμούς δεσμούς του αίματός μας…Ο Φώτης συνείργησε αποφασιστικά στη διάσωση και ανάδειξη των παραδόσεών μας ….», σημειώνει μεταξύ των άλλων.
Το βιβλίο – λεύκωμα, πέρα από τους προλόγους, τον επίλογο, τη βιβλιογραφία και τον ψηφιακό δίσκο, χωρίζεται σε είκοσι δύο κεφάλαια, όπου ειρηνικός βίος, δημιουργίες, έργα, πόλεμοι και αναλαμπές, περιβάλλον και πολιτισμός είναι θέματα που προσεγγίζονται και παρουσιάζονται αριστοτεχνικά για να μας δώσουν τη διαχρονική πορεία των Λιβαδίων. Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια, άξια προβολής, παρακαταθήκη για το μέλλον.
Στο συγγραφέα πέρα από τις ευχαριστίες για την τιμητική προς εμάς προσφορά του έργου, του ευχόμαστε από καρδίας υγεία, δύναμη και επιτυχία στο πολύπλευρο έργο του.