Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 5:01:01 πμ
Σάββατο, 12 Απριλίου 2008 15:13

Για τη διάσωση της Ποντιακής Διαλέκτου

 Προσυνεδριακή συνάντηση οργάνωσε η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς, οι Αργοναύτες, την Κυριακή 6 Απριλίου, ύστερα από πρόταση του Περιφερειακού Οργάνου Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας, όπως ορισθεί η πόλη του Κιλκίς, ως μόνιμη έδρα συνεδρίου με θέμα τη διάσωση και τη διάδοση της ποντιακής διαλέκτου.
Εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων, περιφερειακών οργάνων και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας της Ελλάδας, καθώς  και προσωπικότητες που έχουν εντρυφήσει στα ποντιακά θέματα κλήθηκαν από τους Αργοναύτες να αναζητήσουν από κοινού τρόπους εξεύρεσης για τη διοργάνωση συνεδρίου με σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση της ποντιακής διαλέκτου.
Το πρώτο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στα οργανωτικά κυρίως θέματα: Στο πώς δηλαδή θα οργανωθεί πρακτικά ένα συνέδριο, ενώ το δεύτερο μέρος αναλώθηκε στο καθαυτό περιεχόμενο του συνεδρίου.
Εν κατακλείδι αποφασίσθηκε:
Να γίνει το θέμα της ποντιακής διαλέκτου ζήτημα της ελληνικής πολιτείας, της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ).
Να γίνει έρευνα για το ενδιαφέρον εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου σε παιδιά μαθητικής ηλικίας.  
Να συνταχθεί για το σκοπό αυτό το ανάλογο ενημερωτικό και διδακτικό υλικό.
Να δημιουργηθεί πανεπιστημιακή έδρα με αντικείμενο την ποντιακή διάλεκτο, ως μάθημα επιλογής μέσα στα πλαίσια της ελληνικής φιλολογίας.
Να γίνει η αξιοποίηση των ποντιακών θεατρικών έργων και δρώμενων
Να συνδεθεί γενικότερα το θέμα της διαλέκτου με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.
Να τονισθεί ότι η μεταλαμπάδευση της ποντιακής διαλέκτου δια ζώσης από το οικείο περιβάλλον, είναι το πλέον σημαντικό απ’ όλα.
Τέλος να αναλάβει η ΠΟΕ τη διοργάνωση συνεδρίου, διασφαλίζοντας όλα όσα απαιτούνται για το σκοπό αυτό.
Πήραν μέρος οι: Νικοπολιτίδης Δημήτριος, Αβραμίδης Ηλίας, Καλλιεντζίδης Γιώργος, Παυλίδης Θεόδωρος, Αμανατίδης Αναστάσιος, Γρηγοριάδης Νίκος, Καμπουρτίδης Μπάμπης, η Χαραλαμπίδου Πάολα και η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού της ΠΟΕ.
Από πλευράς Αργοναυτών πήραν μέρος οι: Ξανθόπουλος Κώστας, Συμεωνίδης Σίμος και Κωνσταντινίδης Νίκος.

Νίκος Κωνσταντινίδης