Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 9:11:34 μμ
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 05:01

«Η Άννα που περπατά στα σύννεφα..!»

Ο  Οργανισμός  Πολιτισμού  Νέας  Γενιάς  και Αθλητισμού του Δήμου Κιλκίς σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας  Θράκης  σας καλούν να παρακολουθήσετε την παράσταση «Η Άννα που περπατά στα σύννεφα..!» του Μάκη Αντωνόπουλου  με τη Μαρία Καραβία, μια παραγωγή   του ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ,  που εδρεύει  στην Καβάλα  και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΘΕΑΤΡΟΥ   ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ ,  που  εδρεύει στη Γερμανία,  τη  Δευτέρα 4  Αυγούστου 2008  και ώρα  9  το βράδυ  στο Θέατρο Λόφου.
Σε μια εποχή που πολιτικά γεγονότα και πόλεμοι σπαράζουν την ανθρωπότητα  η Άννα, μάνα  ενός από τους 1.615 αγνοούμενους της Κύπρου, ζει δίπλα στη διαχωριστική γραμμή και περιμένει με λαχτάρα την επιστροφή του γιου της.

Τα χρόνια περνούν, τα ερωτηματικά μένουν αναπάντητα, η επιστροφή χωρίς ημερομηνία και η απαντοχή εξαντλημένη. Η επιθυμία της συνάντησης την πνίγει και ο πόνος δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Αφού οι άλλοι άνδρες της οικογένειας δεν υπάρχουν πια,  αποφασίζει να αναζητήσει το χαμένο της γιο στα βάθη της Τουρκίας.
Η Άννα αν και πέρασαν τριάντα τόσα χρόνια από τότε που έγιναν τα θλιβερά γεγονότα   όταν χάθηκε ο μικρός της γιος, πιστεύει, ότι εφόσον δεν βρίσκεται στη λίστα των νεκρών ο γιος της, ζει, και ελπίζει ότι αργά ή γρήγορα θα ξανασμίξουν.
Μέσα από το θεατρικό λόγο ξετυλίγεται η  ιστορία των μανάδων της Κύπρου και κατά προέκταση των μανάδων των αγνοουμένων σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις  αλλά κάτω από την ανθρώπινή τους διάσταση.
Αγγίζοντας ένα θέμα που ακόμη και σήμερα θεωρείται για πολλούς Έλληνες θέμα  ταμπού, δηλαδή την τουρκική   εισβολή στην Κύπρο το 1974, το έργο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια προσέγγισης των θυμάτων ενός πολέμου, τα οποία δεν είναι μόνον  νεκροί ή τραυματίες στα πεδία των μαχών, αλλά και οι γύρω τους οι οποίοι ζουν ταλαντευόμενοι ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στις μητέρες των αγνοούμενων της Κύπρου,
και γενικότερα στις μητέρες των αγνοούμενων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το ίδιο έργο παρουσιάστηκε ήδη  στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, στο Δήμο Καπετάν Μητρούση Σερρών. Στο τέλος του καλοκαιριού θα παρουσιαστεί και πάλι στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Στη Γερμανία παρουσιάστηκε σε δύο γλώσσες(ελληνικά-γερμανικά) στις πόλεις:
Βούπερταλ, Κολονία, Βόννη, Φρανκφούρτη και Ντίσελντορφ.
Η καβαλιώτισσα ηθοποιός  και σκηνοθέτης, Μαρία Καραβία, διευθύντρια του Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ, Γερμανίας, μετά από 17 χρόνια πλούσιας δραστηριότητας  στη Γερμανία,  μεταφέρει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της στη Καβάλα και  συνεργάζεται με την Πολιτιστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ.
Σκηνοθεσία /θεατρική επεξεργασία κειμένου: Μαρία Καραβία Σκηνικά: Μανώλης Δασκαλάκης. Μουσική: Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Dafer Joussef. Η  είσοδος  είναι ελεύθερη.