Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 5:05:41 μμ
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 11:52

«Η Βεγγέρα» στο Κιλκίς

 Το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αξιούπολης  θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο "Η Βεγγέρα", του Ηλία Καπετανάκη, την Τετάρτη 12 Μαρτίου, στις 8:30 μ.μ., στο  Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς.
Η Βεγγέρα ένα άρτιο θεατρικό μονόπρακτο πρωτοπαίχτηκε τον Μάρτιο του 1894 στο Θέατρο των Κωμωδιών, από το θίασο του Δ. Κοτοπούλη. Τον επόμενο χρόνο τυπώθηκε στο Εθνικόν Ημερολόγιον του Κ. Σκόκου.
Οι  ήρωες του χαρακτηρίζονται από   μίμηση των νέων ηθών, αντιγράφουν τους μεγαλοαστούς χωρίς να είναι μεγαλοαστοί, προσποιούνται πως είναι ευγενείς ενώ είναι αγενέστατοι. Οι ήρωές του μιλάνε ακατάσχετα, για την πολιτική κατάσταση χωρίς να βγάζουν συμπεράσματα.
«Κυβέρνησις έπρεπε να είμαι εγώ! Θα έκανα το κράτος ρολόγι για 24 ώρες! …Να σου περιορίσω αμέσως τα έξοδα του προϋπολογισμού εις το ήμισυ,…να σου αυξήσω τα έσοδα εις το διπλάσιον,…να σου τραβήξω το κοντύλι του στρατού,…εκατάλαβες;…»  
  Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτές τις φράσεις από το σύνολο του κόσμου. Αλλά πάντα φταίνε οι άλλοι, ποτέ εμείς οι ίδιοι.
«Η Βεγγέρα είναι ιατρική στηθοσκόπηση, μικροβιολογική εξέταση της οικογενείας», λέει ο συγγραφέας
«Η Βεγγέρα είναι ιατρική στηθοσκόπηση, μικροβιολογική εξέταση της κοινωνίας», λέμε εμείς.