Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 2:19:11 πμ
Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 22:19

Η Εορτή του Αγίου Λαζάρου στο Σ.Σ. Μουριών

Μετά από μία διακοπή τριών ετών, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, οι ευσεβείς πιστοί του Ιερού Ναού Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Σ.Σ. Μουριών τίμησαν και πάλι τον Άγιο Λάζαρο, αναβιώνοντας μάλιστα και την βαϊφόρο λιτάνευση.

 

Το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πολυανής Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο Κλώπα στο Ιερό Παρεκκλήσιον του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στα Κοιμητήρια του Σ.Σ. Μουριών, με τη συμμετοχή πολλών πιστών. Μάλιστα το συγκεκριμένο Ιερό Παρεκκλησίο είναι το μοναδικό στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Λάζαρο, τον φίλο του Χριστού!

Το έθιμο προέρχεται από τα Ιεροσόλυμα, ενώ η βαϊφόρος λιτάνευση συμβολίζει την είσοδο του Ιησού Χριστού από την Βηθανία στα Ιεροσόλυμα. Το έθιμο αναβιώνεται επίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στις εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου, όπου πρώτος επίσκοπος της ήταν ο Άγιος Λάζαρος.

Η λιτανεία της εικόνας ολοκληρώθηκε στον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ενώ νωρίτερα μοιράστηκαν τα βάϊα προς ευλογία σε όλους πιστούς.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάντυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο και καταγόμενος από την συγκεκριμένη περιοχή, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης και ο πρώην Δήμαρχος Μουριών κ. Σάββας Αργυρόπουλος.

Έκθεση εικόνων