Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:12:44 πμ
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 17:51

Η Φάρμα ΚΟΥΚΑΚΗ στα βραβεία του Γαστρονόμου

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η απονομή των ετήσιων Βραβείων Ποιότητας του Γαστρονόμου της «Καθημερινής» σε παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους ειδών διατροφής που με τα προϊόντα και το ήθος τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση του διατροφικού πολιτισμού μας. Οι προσκεκλημένοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στη θολωτή οθόνη του Νέου Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, μικρά φιλμ με την επαγγελματική και προσωπική ιστορία των βραβευθέντων.

Ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι «σε μια εποχή όχι μόνο οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης αξιών, έχουμε ανάγκη ως χώρα από θετικά πρότυπα. Οι άνθρωποι που βραβεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και που βραβεύονται σήμερα είναι ακριβώς αυτό, θετικά πρότυπα. Είναι άνθρωποι που έχουν δουλέψει σκληρά, με επαγγελματισμό, με σεβασμό στην παράδοση και τη Φύση, προκειμένου να πάνε μπροστά. Και για όσους ρωτάνε τι μπορεί να παράξει η Ελλάδα, οι σημερινοί βραβευόμενοι δίνουν την απάντηση».
Ο διευθυντής περιοδικών εκδόσεων της «Κ», Σωκράτης Τσιχλιάς, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους είπε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η επιτροπή των βραβείων ποιότητας του Γαστρονόμου αναζητάει και ανακαλύπτει σε όλη την Ελλάδα ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, καινοτόμους ανάμεσα στις μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις διατροφής. Οραματιστές που τραβούν μπροστά την Ελλάδα αντί να την απομυζούν. Αληθινούς δημιουργούς, που πατούν γερά στην παράδοση μιας ευλογημένης γης, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει ό,τι έχει σήμερα περισσότερο ανάγκη η πατρίδα μας: διακεκριμένα προϊόντα, μοναδικά, με ταυτότητα, που εύκολα μπορούν να αποκτήσουν διαβατήριο και να κατακτήσουν τις απαιτητικότερες αγορές του εξωτερικού». Κλείνοντας την ομιλία του αφιέρωσε τη φετινή τελετή στη μνήμη του εκλιπόντος εκδότη της «Κ», Αντώνη Καρκαγιάννη.

Φάρμα Κουκάκη
Ξεχωριστό γάλα
από το Κιλκίς
Στην παρουσίαση της Φάρμας Κουκάκη η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει:
«Είναι ένα πεντανόστιμο γάλα, εξαιρετικό και για τα γλυκά, κάτι που γνωρίζω πολύ καλά, και θα σας παρακαλούσα να φτιάξετε και κρέμα γάλακτος», είπε ο Στέλιος Παρλιάρος κατά την απονομή του βραβείου στον Θανάση Κουκάκη. Ευχαριστώντας, η σύζυγός του, εκ μέρους της οικογένειας, υποσχέθηκε για πάντα καλό ποιοτικό γάλα, ενώ προσκάλεσε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει, από κοντά όλη την πορεία του γάλακτος. Γάλα, γιαούρτι αγελαδινό και πρόβειο, ρυζόγαλο και κρέμα είναι τα βασικά προϊόντα της Φάρμας Κουκάκη. Η νοστιμιά τους, που οφείλεται στην καλή πρώτη ύλη, τα έχει κάνει ιδιαιτέρως αγαπητά.
Η ιστορία ξεκίνησε το 1977, από τον Κώστα και την Ολγα Κουκάκη με μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα, την οποία είκοσι χρόνια μετά, ο γιος τους Θανάσης μετέτρεψε σε οικοτεχνία ώστε να μεταποιεί το γάλα των γονιών του. Η επιχείρηση προσφάτως εκσυγχρονίστηκε. Μετακόμισε σε μια πρότυπη μονάδα 5.000 τ.μ., όπου εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Οι 9.000 τόνοι γάλακτος που επεξεργάζεται κατ’ έτος η Φάρμα προέρχονται κατά 20% από δικά τους ζώα, που φροντίζει ο αδερφός του Θανάση, Παναγιώτης, τεχνολόγος ζωικής παραγωγής. Αν και οι παραγγελίες αυξάνονται, αρνούνται να πολλαπλασιάσουν την παραγωγή, για να μπορούν να ελέγχουν την ποιότητα Είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση, η οποία σε περίοδο κρίσης, προσφέρει εργασία σε 90 ανθρώπους.
Κάτω Απόστολοι Κιλκίς, τηλ.: 23410-94.455.

Το βραβείο έδωσε ο Στέλιος Παρλιάρος, σεφ ζαχαροπλαστικής και συνεργάτης των περιοδικών Γαστρονόμος και Γλυκές Ιστορίες.