Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 8:20:04 μμ
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 22:21

Η πίτα του Παλατιανού

palatiano1Μπορεί το Παλατιανό νάναι ένα μικρό χωριό των Κρουσίων, αλλά κουβαλά στην πλάτη του βαριά ιστορική διαδρομή και κληρονομιά, κάτι που οι κάτοικοί του, πρόσφυγες από τον Πόντο, ξέρουν να τιμούν, διαφυλάττοντας τις δικές τους παραδόσεις, το δικό τους πολιτισμό.

palatiano1
Μπορεί το Παλατιανό νάναι ένα μικρό χωριό των Κρουσίων, αλλά κουβαλά στην πλάτη του βαριά ιστορική διαδρομή και κληρονομιά, κάτι που οι κάτοικοί του, πρόσφυγες από τον Πόντο, ξέρουν να τιμούν, διαφυλάττοντας τις δικές τους παραδόσεις, το δικό τους πολιτισμό.
Ο δραστήριος Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά», ακόμη και σε μια απλή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτάς του, έδειξε πως ξέρει να τιμά τις παραδόσεις. Ο αεικίνητος πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Κορωνίδης, καλωσόρισε τα μέλη, τα μέλη των χορευτικών τμημάτων και τους φίλους του Συλλόγου που τίμησαν την εκδήλωση, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Ηταν παρόντες ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Θωμαΐδης, ο αντιδήμαρχος Κρουσσών Μιχάλης Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του αδελφοποιημένου Συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι», Μανώλης Βασιλάκης, ο πρόεδρος του Παλατιανού-Γερακαριού Γιάννης Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γερακαριού Κώστας Ξανθόπουλος και ο εργολάβος-χορηγός του Συλλόγου Νίκος Τατίδης.
Ο πατέρας Γεώργιος ευλόγησε τη βασιλόπιτα, ενώ συνόδευσε και τα παιδιά όταν τραγούδησαν τα ποντιακά παραδοσιακά κάλαντα, υπό τους ήχους της λύρας του Δημήτρη Δαμιανίδη.
Οι τυχεροί που βρήκαν το φλουρί από την πίτα και τα πιττάκια ήταν ο αντιδήμαρχος Μ. Αναστασιάδης και το μέλος του χορευτικού Ελισάβετ Καραπαναγιωτίδου.
Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με ποντιακά τραγούδια και πολλές ευχές για καλή χρονιά.