Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 9:07:57 μμ
etpa
Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2008 04:46

Η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών στο Δουβλίνο

Συντάκτης:
 Στα μέσα Μαΐου πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών με τους εταίρους, Φιλανδούς, Νορβηγούς, Ισπανούς, Πολωνούς και Ιρλανδούς στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία, Στη διάρκεια της τετραήμερης συνάντησης, έγινε συζήτηση πάνω στην εξέλιξη του προγράμματος, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες κάθε χώρας, ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και εκφράστηκαν τα συμπεράσματα για την επιτυχία του προγράμματος. Το θέμα της συνάντησης ήταν « Πολιτισμός και Γλώσσα προάγουν τον Πολίτη »  στα πλαίσια του προγράμματος Εκπαιδευτική Σύμπραξη Grundtvig – Δια Βίου Μάθηση, με έμφαση στην θεατρική διαδικασία.
 Το πρόγραμμα Grundtvig του Ι.Κ.Υ. άρχισε τον  Ιούνιο του 2006, στο Tallin της Εσθονίας.
Η πρώτη συνάντηση των εταίρων έγινε τον Οκτώβριο του 2006 στο Κιλκίς, ακολούθησε η συνάντηση στο Hamar της Νορβηγίας το Μάιο του 2007, ενώ η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Goldap της Πολωνίας.
Όλες οι συναντήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές και  όλο το πρόγραμμα είχε πάρα πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για όλους τους συμμετέχοντες.
Ολοκληρώνεται  τον Ιούνιο του 2008 με αυτήν την τελευταία συνάντηση στο Δουβλίνο, όπου ο συμμετέχων οργανισμός είναι Θέατρο, το Smashing Times Theatre.
Με θέμα:  «Η ροπή των νέων προς τα ναρκωτικά και τις τάσεις αυτοκτονίας». παρακολουθήσαμε ένα θεατρικό δραματικό μονόλογο μιας μητέρας που ο ναρκομανής ομοφυλόφιλος  γιος της αυτοκτόνησε και ακολούθησε συζήτηση με ψυχοθεραπεύτρια.
Επίσης παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση από ομάδα εργασίας περιθωριοποιημένων ατόμων (προσφύγων), με θέμα το ρατσισμό.
Η ξενάγηση στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, στο περίφημο «Trinity College» και στην παλιά βιβλιοθήκη του κολεγίου είχε πολύ ενδιαφέρον, καθώς και η επίσκεψη στη  Science Gallery.
Σε ειδικό χώρο του κολλεγίου πραγματοποιήθηκε θεατρικό εργαστήρι με τη συμμετοχή όλων των εταίρων από τη Chrissie Poulter, καθηγήτρια Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου και παρακολουθήσαμε μικρές θεατρικές παραστάσεις από τις πτυχιακές εξετάσεις των σπουδαστών στον κήπο του Trinity College. Επίσης παρακολουθήσαμε χοροθεατρικές παραστάσεις από τους τελειόφοιτους του Κολεγίου και μια υπέροχη μουσικο-θεατρικο-χορευτική παράσταση από φοιτητές, βασισμένη σε ιρλανδέζικο μύθο.
Στα περίχωρα του Δουβλίνου επισκεφθήκαμε το Lambert Puppet Theatre. Πρόκειται για το αρχαιότερο κουκλοθέατρο της Ευρώπης όπου συζητήσαμε με τον ιδιοκτήτη και ιδρυτή και ξεναγηθήκαμε στο πλουσιότατο Μουσείο Κούκλας και Μαριονέτας.
Αλησμόνητες θα μας μείνουν οι περιηγήσεις στο Εθνικό Μουσείο, στο Γεωργιανό Δουβλίνο, στο μεσαιωνικό μοναστήρι του Wicklow, στα  γραφικά ψαροχώρια γύρω από το Δουβλίνο και τα βράδια στις παμπ με παραδοσιακή ιρλανδέζικη μουσική και χορό.
Μακάρι αυτό το πρόγραμμα να είχε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια με περισσότερες επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, γιατί τα οφέλη από τη γνωριμία των ευρωπαϊκών πολιτισμών, που ήδη είναι πολλά, θα ήταν πολύ περισσότερα.