Quantcast
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, 1:21:49 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Κυριακή, 28 Μαϊος 2023 19:01

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: «Έργο των Ποιμένων η ενότητα της Εκκλησίας»

Του Χρήστου Καναρόπουλου.

Στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Ευκαρπίας ιερούργησε σήμερα, Κυριακή προ της Πεντηκοστής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος. Ημέρα κατά την η Αγία μας Εκκλησία τιμά τους 318 θεοφόρους Πατέρες που έλαβαν μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία συνεκλήθη υπό του Μεγάλου Κωνσταντίνου το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας και διήρκησε 3,5 έτη.

 

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Εφημέριος του Ναού Πρωτ. π. Ιωάννης Ξενιτίδης, ο Αρχιδιάκονος π. Φιλόθεος Τσαμπαζάκης και ο Διάκονος π. Σάββας Αμοιρίδης.

Προ της απολύσεως χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Διακονητή της Ενορίας κ. Παναγιώτη Ηλιάδη ενώ τέλεσε ιερό μνημόσυνο στους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου, την γενοκτονία των οποίων τιμούν με ευλάβεια κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Ευκαρπίας.

Στο κήρυγμά του προς το πυκνό εκκλησίασμα ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς τόνισε: "Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος εξαιτίας της άγνοιας και της εκκοσμίκευσης που διέπει το είναι του, αμφισβητεί τον Χριστό ως Θεάνθρωπο, την Αγία Τριάδα, και πολλές ακόμη δογματικές διδασκαλίες που έχουν σωτηριολογικό χαρακτήρα. Η Εκκλησία όμως έχει λύσει όλα αυτά τα θέματα με την πάροδο των αιώνων και δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας ή διαστρέβλωσης των αλήθειών Της. Πολλοί ισχυρίζονται ακόμα και σήμερα ότι και άλλες ομολογίες μιλάνε για Χριστό, οπότε θέτουν το ερώτημα ποια είναι η διαφορά και γιατί η Ορθοδοξία είναι η μόνη αληθινή πίστη. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι και οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες απάντησαν πρώτα με την βιωτή τους για τη Σωτηριολογική αλήθεια που εκφράζει η Ορθοδοξία και κατόπιν την δογμάτισαν. Και την δογμάτισαν για να την διαφυλάξουν από το σχίσμα και την διαίρεση, που προκαλεί η πλάνη των αιρέσεων. Η Εκκλησία για να πραγματωθεί και να είναι όντως Σώμα Χριστού, με κεφαλή τον αναστάντα Κύριο, πρέπει να έχει ενότητα και να την βιώνει αυτή την ενότητα εν Πνεύματι Αγίω. Σε κάθε θεία Λειτουργία βιώνουμε αυτή την αίσθηση της ενότητας, «την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος» λέγει ο λειτουργός".

Και συνέχισε: "Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, αυτό προσπάθησαν να διασφαλίσουν μέσω των αιώνων, την αποκάλυψη του Χριστού, τη ζωή της Εκκλησίας, την αιώνια ζωή μέσα στη ζωή αυτή, τη σωτηρία του ανθρώπου ως πραγματική σχέση με τον Θεό εν Χριστώ. Γι᾽ αυτό και τους τιμάμε σήμερα και ψάλλουμε στο κοντάκιο της εορτής «Των Αποστόλων τό κήρυγμα καί των Πατέρων τά δόγματα τη Εκκλησία μίαν τήν πίστιν εκράτυνεν». Το κήρυγμα των Αποστόλων, αλλά και η ανάπτυξη αυτής της διδασκαλίας εκ μέρους των Αγίων Πατέρων έκαναν μία την διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Και αυτό είναι και το έργο όλων ημών των ποιμένων μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας αδελφοί μου, να κρατούμε ενωμένη την Εκκλησία και αδιαίρετο το σώμα του Χριστού, ορθοτομούντες τον λόγον της του Θεού αληθείας".

Ακολούθως τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Χωριού και κατατέθηκαν στέφανοι δάφνης από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο οποίος χαιρέτησε τη σεμνή και συγκινητική εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Θωμαίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Γεώργιος Μπαλάσκας, Θεμιστοκλής Κοσμίδης και η κα Κατερίνα Ζιούτα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Ανδρεάδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς κ. Χαρίλαος Ξενιτίδης, εκπρόσωποι του Στρατού και Συλλόγων Φορέων, κ.α.