Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 1:29:22 πμ
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010 02:41

Κλήδονας στον Γαλλικό

gallikos


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος η εκδήλωση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλλικού «Εχέδωρος», για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα, το Σάββατο 19 Ιουνίου στο πάρκο στο παλαιό Γαλλικό.  Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και του οποίου η πρώτη γραπτή περιγραφή ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους. Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου, ενώ έγινε προσπάθεια αναπαράστασης της όλης διαδικασίας από τους νέους και τις νέες του χωριού.
Πρώτα τα αγόρια άναψαν φωτιές και με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων στήθηκε γύρω τους χορός. Στην συνέχεια, επιστρέφουν από την βρύση οι ελεύθερες κοπέλες κρατώντας την στάμνα με το αμίλητο νερό. Η στάμνα τοποθετείτε στο κέντρο της πλατείας και οι νέες και οι νέοι του χωριού χορεύουν ζευγάρια γύρω από την φωτιά.
Το ωραίο και ποιητικό έθιμο της Θράκης πλαισιώθηκε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου.
Η βραδιά συνεχίστηκε με φαγητό, καλή παρέα, πολύ κέφι και χορό με τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής.
Η πρόεδρος του συλλόγου και δημοτική σύμβουλος Δημάκη Άννα ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά και όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης. Ακολούθως αναφέρθηκε στο έθιμο του κλήδονα, τους συμβολισμούς για το πέρασμα πάνω από την φωτιά και υπογράμμισε τον στόχο του συλλόγου να διαφυλάττει, να αναπτύσσει και να παράγει πολιτισμό, «το πιο πειστικό γνώρισμα του δεσμού του ανθρώπου με τον τόπο του», όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γαλλικού, συνεχάρη τα μέλη του συλλόγου για την υπέροχη βραδιά. Δήλωσε χαρακτηριστικά : «Ακόμα μια φορά δείξατε την εθελοντική διάθεση και το πνεύμα προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που υπάρχει στην ψυχή σας. Θερμά συγχαρητήρια  για το πλούσιο, ουσιώδες και αξιόλογο έργο που έχουν επιδείξει.»
Την εκδήλωση τίμησαν, με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γαλλικού Θεοδωρίδης Γ., ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς Γιαννόπουλος Κ., ο Αντιδήμαρχος Σβέρκος Κ.  και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.