Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 11:58:37 μμ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 05:38

«Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού»

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα «Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού». Από τον Οκτώβριο του 2009 ως και το Μάιο του 2010, δύο Κυριακές το μήνα, 11:00-13:00, γονείς και παιδιά συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες που συνδυάζουν μάθηση και ψυχαγωγία. Οι συμμετέχοντες μπορούν, έπειτα από συνεννόηση, να έρθουν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για να παίξουν και να κατασκευάσουν αρχαία και βυζαντινά παιχνίδια, να φτιάξουν πήλινα αντικείμενα, ψηφιδωτά και χριστουγεννιάτικα στολίδια με την τεχνική origami. Μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές σε μια περιπέτεια αναζήτησης στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, να ακούσουν λαϊκά παραμύθια, να γίνουν οι ήρωες ενός βυζαντινού παραμυθιού ή να παίξουν και να δημιουργήσουν με αφορμή το βυζαντινό κάστρο.
Τα κυριακάτικα πρωινά το μουσείο γεμίζει με μικρούς και μεγάλους επισκέπτες: «Μου άρεσε γιατί παίξαμε πολλά παιχνίδια. Είναι ωραία στο μουσείο», «πέρασα τέλεια, υπέροχα», «ήταν πολύ ωραία γιατί ήξερα να κάνω ψηφιδωτά μόνο με χαρτάκια. Τώρα έμαθα να κάνω και με πετρούλες», είναι μερικά από τα σχόλια των μικρών επισκεπτών, ενώ ένας γονιός δήλωσε: «μου άρεσε που φτιάξαμε μαζί με την κόρη μου ένα πήλινο αγγείο».
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της μουσικοπαιδαγωγού Έφης Κορέσογλου, του χειροτέχνη Πέτερ Φέρσνερ, της κεραμίστριας Αλεξάνδρας Θεοδοσίου, του συντηρητή ψηφιδωτού Κιώργου Κίσσα, της δημιουργικής ομάδας παιχνιδιών Gamecraft, της θεατρικής ομάδας angelus novus, της παραμυθούς Ανθής Θάνου, του μουσικού Παναγιώτη Κούλελη, της εκπαιδευτικού-εμψυχώτριας θεάτρου Μάρθας Κατσαρίδου, της εκπαιδευτικού Άννας Μπεζιργιάννη και της καλλιτεχνικής-παιδαγωγικής ομάδας «αχτένιστα πινέλα».
Η συμμετοχή στα εργαστήρια γίνεται κατόπιν συνεννόησης. Κάθε οικογένεια μπορεί να πάρει μέρος το πολύ σε δύο εργαστήρια. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310868570 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με χορηγία του ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και για φέτος έχει ως εξής:
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009
11:00 -14:30 ανά 30 λεπτά
Παιχνίδι Ρόλων
για γονείς και παιδιά από 10 ετών
«Το χαμένο χρυσόβουλο»
Γίνετε πρωταγωνιστές σε μια περιπέτεια αναζήτησης ενός σπάνιου και σημαντικού αντικειμένου στις αίθουσες του Μουσείου και μεταφερθείτε στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη του 11ου αιώνα. Με τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft.
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009
11:00-12:30 και 13:00-14:30
Κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών από χαρτί με την τεχνική origami
για γονείς και παιδιά από 10 ετών
Κατασκευάστε χριστουγεννιάτικα στολίδια από χρωματιστά χαρτιά και στολίστε με αυτά το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Με τον συντηρητή χαρτιού Γιώργο Μπουδαλή.