Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 1:49:36 πμ
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 05:17

Λαμπρή έναρξη για Κουκλοθέατρο

 Η επίσημη τελετή έναρξης του φετινού διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς ξεπέρασε σε λαμπρότητα και συμμετοχή κόσμου, κάθε προηγούμενη. Η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους Κιλκισιώτες και άλλους καλεσμένους, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 4 Οκτωβρίου, στην επίσημη έναρξη της 10ης διοργάνωσης του μεγάλου πολιτιστικού θεσμού του τόπου μας. Έτσι, πολύς κόσμος αναγκάστηκε να παρακολουθήσει τη τελετή από ειδική οθόνη που στήθηκε έξω απ’ το Συνεδριακό!
Τη λαμπρότητα της τελετής επέτειναν παρουσίες όπως της πρώην υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου, της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσας Αμανατίδου και του Κιλκισιώτη βουλευτή Γιώργου Φλωρίδη. Χαιρετισμούς απέστειλαν οι ευρισκόμενοι στο εξωτερικό, υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης και βουλευτής Σάββας Τσιτουρίδης. Παράλληλα, το παρών τους έδωσαν, ο αντινομάρχης Αν. Αμανατίδης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δ. Φωτιάδης, οι αντιδήμαρχοι Φ. Ρωμανίδης, Ι. Μιχαηλίδης, Επ. Κοκοβίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Π. Τονικίδης, δημ. σύμβουλοι κ.α.
Τους καλεσμένους χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ Χρήστος Σπίγκος, τονίζοντας ότι «το ταξίδι στ’ όνειρο και στο παραμύθι που κρατάει 10 χρόνια, θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα». Ο κ. Σπίγκος ευχαρίστησε τους καλεσμένους κι όλους όσους βοήθησαν στο στέριωμα του θεσμού και ιδιαίτερα για τη συμβολή τους, τους καλεσμένους τους εθελοντές του Κ.Π.Ν., τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όταν σε στιγμές αδυναμίας χάναμε για λίγο το κουράγιο μας, τότε μικρά μαγικά ραβδιά μας ξανάφερναν στο δρόμο που είχαμε χαράξει. Ήταν τα πολλά παιδικά μάτια, που μας καθοδηγούσαν».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κ. Διαμαντοπούλου, στην οποία ο κ. Σπίγκος απένειμε αναμνηστικό δώρο. «Η σημασία του θεσμού είναι τεράστια από παιδαγωγική, πολιτιστική και αναπτυξιακή άποψη. Απορώ για το γεγονός ότι ο μοναδικός για την Ελλάδα αυτός θεσμός δεν στηρίζεται από την Πολιτεία. Τον παρακολουθώ στενά όλα αυτά τα χρόνια και είμαι ευτυχής που μπόρεσα φέτος να έλθω», είπε μεταξύ άλλων η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.
    Αναμνηστικό δώρο απένειμε ο κ. Σπίγκος και στην κ. Αμανατίδου, η οποία εξήρε τον θεσμό, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις προς αυτόν.
    Στη συνέχεια χαιρέτησε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Τερζίδης, τον οποίο ο κ. Σπίγκος χαρακτήρισε ως «πρωτεργάτη του θεσμού που άντεξε στις κριτικές και στις επικρίσεις». Ο κ. Τερζίδης, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές του Φεστιβάλ και καλλιτεχνικά σχήματα που συμμετέχουν απ’ όλον τον πλανήτη, τόνισε ότι 10 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση, «νιώθουμε υπερήφανοι για τ’ αποτελέσματα μιας προσπάθειας, που κάνει το Κιλκίς να ξεχωρίζει όχι μονάχα σε πανελλαδικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Την έναρξη του 10ου Φεστιβάλ χαιρέτησαν, επίσης, ο κ. Τάλμαν, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκέτε, το οποίο στηρίζει οικονομικά τον θεσμό, καθώς και ο διευθυντής του Εθνικού Κουκλοθεάτρου Βελιγραδίου Ιγκόρ Μποτζόβικ, ο οποίος χάρισε στον κ. Τερζίδη έναν πίνακα ζωγραφικής, ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την οικονομική συνεισφορά του Δήμου Κιλκίς στην προσπάθεια αποκατάστασης του θεάτρου Βελιγραδίου, απ’ τις ζημιές που υπέστη στη διάρκεια των βομβαρδισμών.
Την παράσταση, που ακολούθησε, προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Χουάνχο Κοράλες, ο οποίος αναφέρθηκε γενικότερα στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ. Η εκδήλωση άρχισε με μια τιμητική 10λεπτη εμφάνιση των EL PICAPORTE, οι οποίοι είχαν ανοίξει το 1ο Φεστιβάλ, το 1999.
Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο αμερικανός «μάγος» Wolfe Boward, ο οποίος εντυπωσίασε και ξεσήκωσε το κοινό μ’ ένα εκπληκτικό σόου. Η εκδήλωση έκλεισε με τη καθιερωμένη δεξίωση και την εμφάνιση του «ΡΙΝΟΚΙΟ» απ’ τη Σερβία, που έκλεψε την παράσταση με την 5μετρη κούκλα του!