Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 8:39:04 μμ
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 23:19

Μελάφτσα - Ηλιόλουστο Μνήμη Ηρώων

Γυρίσαμε τον χρόνο πίσω ταξιδέψαμε στο χθες, στους ανθρώπους που προκαλούν τις μνήμες και ανατάσσουν τις νοσταλγίες. Άνθρωποι που χάθηκαν άλλα έμειναν ριζωμένοι βαθιά πολύ βαθιά στις ψυχές μας. Το 2ώρο ταξίδι του χθες μας έφερε κοντά στους προγόνους μας, στους παππούδες μας, τους αγκαλιάσαμε όλοι μαζί με αγάπη και σεβασμό.

Είναι άνθρωποι που η ζωή τους τους φέρθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο. Είναι αυτοί που γνώρισαν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, είναι οι άνθρωποι που γνώρισαν ένα άδικο σκληρό και πολύ βάρβαρο ξεριζωμό που σχεδιάσαν οι εταίροι μας την εποχή εκείνη.
Τους ξερίζωσαν από τις αλησμόνητες πατρίδες μας, τους φέραν εδώ χωρίς την θέλησή τους με την βία χωρίς να σεβαστούν τον πολιτισμό τους, τους νεκρούς που είχαν θαμένους εκεί και των χιλιάδων χρόνων ιστορία τους, ένας γολγοθάς που δεν είχε τελειωμό μέχρι τα βαθιά γηρατιά τους, που φύγαν από αυτόν τον κόσμο.
Είναι οι άνθρωποι που γνώρισαν και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έναν άδικο και σκληρό εμφύλιο πόλεμο, που σχεδιάσαν πάλι οι εταίροι μας, και οι κυβερνώντες την εποχή εκείνην, τους φυλάκισαν, τους εξόρισαν,  τους βασάνισαν έζησαν την φτώχεια την πείνα την δυστυχία και δεν έφτανε αυτή τους η δυστυχία είδαν και τα παιδιά τους, να φεύγουν μέσα από την αγκαλιά τους, για να αναζητήσουν δουλειά στις ξένες χώρες, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Είναι οι άνθρωποι που γνώρισαν την δικτατορία, και είδαν τα παιδά τους να επιστρατεύονται στα γεγονότα της Κύπρου, που είχαν σχεδιάσει πάλι οι εταίροι μας και οι κυβερνώντες την εποχή εκείνη “το σενάριο επαναλαμβάνεται πάλι και στις μέρες μας με διαφορετικό τρόπο”.
Αυτούς τους ανθρώπους τιμήσαμε στις 19 Αυγούστου 2011 και τους  τιμήσαμε με όλους εσάς που παρευρεθήκατε στην εκδήλωση μνήμης που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Σταύρος Λαζαρίδης με την υποστήριξη του Ποντιακού Συλλόγου, Ηλιολούστου “Προμηθέας”.
Φίλες και φίλοι είναι επιτακτική ανάγκη του Συλλόγου μας η καταφυγή στις ρίζες μας, στις παραδόσεις μας, στον πολιτισμό μας στην γλώσσα μας, και αυτή η αναγκαιότητα μας επέβαλε να αγκαλιάσουμε αυτήν την μεγάλη προσφορά του Σπύρου Λαζαρίδη και θάμαστε κοντά του όσο χρειαστεί.
Έχουμε καθήκον και υποχρέωση στους προγόνους μας και στις 353.000 χιλιάδες θυμάτων των Ποντίων που εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο από τους Τούρκους και στα παιδιά μας που το μέλλον τους κλυδωνίζεται. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να γράψουμε εμείς την ιστοράι μας, με τα ίδια μας τα χέρια, στις κενές σελίδες που άφησε η πολιτεία μας, εδώ και 90 χρόνια και τις άφησε γιατί υπηρετεί και εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.  Ως πότε θα τρομοκρατούν την ιστορία μας, την συνείδησή μας, τα πιστεύω μας.
Ελάτε αγαπητοί μου φίλοι μέσα από τους συλλόγους να κάνουμε αυτό που δεν κάνει η πολιτεία να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό, την πραγματική μας ταυτότητα.
Φίλες και φίλοι ο πολιτισμός μας και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τους ποντιακούς συλλόγους είναι το οξυγόνο που δίνει ζωή για τις επόμενες γενιές και η συνεργασία των Συλλόγων δίνει την ελπίδα στους νέους μας.
Καταφέραμε 23 Σύλλογοι τους νομού στις 2 Απριλίου 2011 να πραγματοποιήσουμε το 1ο Συναπάντεμα των Ποντιακών Σωματείων, γράφοντας το πρώτο κεφάλαιο μιας ιστορίας που πιστεύω δεν θα έχει τέλος.
Στις 18-5-2011 αναβιώσαμε το πανάρχαιο έθιμο της Λαμπαδηφορίας στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς
Στις 22-6-2011 τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς με μεγάλη προσέλευση κόσμου για πρώτη φορά.
Στις 5-6-2011 με 28  ποντιακούς Συλλόγους την αναβίωση “Παρχάρια” στην Φύσκα παρουσιάζοντας τις εργασίες και τα εδέσματα των προγόνων μας.
Η συνεργασία των Ποντιακών Σωματείων συνεχίζεται στα διάφορα δρώμενα που παρουσιάζουν ξεχωριστά οι Σύλλογοι.
Φίλες και φίλοι βοηθήστε σ’ αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μαζί οι Σύλλογοι και ας αφήσουμε τα καφενεία, την μπιρίμπα, την αμερικάνα και τα καζίνα της γειτονικής χώρας. Ας ασχοληθούμε με ουσιώδη ζητήματα και όχι με ανούσια, όπως μας θέλει η πολιτεία. Ελάτε να δώσουμε χρώμα στην ζωή  των παιδών μας, να χαράξουμε νέους ορίζοντες νέους δρόμους για το μέλλον των παιδιών μας και γι’ αυτήν την άτυχη την χώρα μας που την κατοικούν και την κυβερνούν άχρηστοι, και ας αφήσουμε την μαυρόασπρη εικόνα που υιοθετήσαμε από τον μεγάλο αδελφό που το όνομά του είναι “Παγκοσμιοποίηση” που μας οδηγούν στο πουθενά.
Θέλω να ευχαριστήσω τις 24 κυρίες για τα εδέσματα που μας πρόσφεραν στην εκδήλωση. Όλους τους Συλλόγους, τους  φορείς και τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Με εκτίμηση και αγάπη ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ