Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 9:25:34 μμ
Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2008 06:12

«Νόστοι» από Ιταλία και Ελλάδα

Μία έκθεση με συμβολική σημασία εγκαινιάζεται τον Σεπτέμβριο στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Η έκθεση «Nostoi: capolavori ritrovati» περιλαμβάνει 75 αρχαία αριστουργήματα που έπεσαν θύμα αρχαιοκαπηλίας και στη συνέχεια επαναπατρίστηκαν -σε Ελλάδα και Ιταλία. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Παλάτσο Κιρινάλε της Ρώμης και αποτελεί ένα συμβολικό μήνυμα για την έλλειψη των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, Δημήτρης Παντερμαλής δηλώνει: «Η έκθεση στέλνει σαφώς ένα μήνυμα, αλλά για τη διεκδίκιση των Γλυπτών 'μιλάει' το ίδιο το μουσείο».
Από την Ιταλία αναμένονται 68 συνολικά εκθέματα, τα οποία έχουν προσφάτως επαναπατριστεί από μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ όπως το Μητροπολιτικό, της Βοστώνης, το Γκετί, του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και ευρωπαϊκές ιδιωτικές συλλογές.
Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται ο κρατήρας του Ευφρονίου, το μαρμάρινο άγαλμα της Ρωμαίας αυτοκράτειρας Βιμπία Σαμπίνα, συζύγου του Αδριανού, η σπάνια Μάσκα του Απόλλωνα που προέρχεται από χρυσελεφάντινο άγαλμα και άλλα.
Στην έκθεση θα υπάρχουν και ελληνικής προέλευσης εκθέματα, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το χρυσό μακεδονικό στεφάνι που βρέθηκε στη Μακεδονία αρχές της δεκαετίας του 1990 από δύο Έλληνες αρχαιοκάπηλους και κατέληξε στο αμερικανικό μουσείο Γκετί.
Σύμφωνα με Τα Νέα, στην έκθεση θα εμφανιστούν για πρώτη φορά και τρεις αρχαιότητες ελληνικού ενδιαφέροντος. Το τμήμα επιτύμβιας στήλης με πολεμιστές από το Πόρτο Ράφτη (η μισή βρίσκεται στο Μουσείο Βραυρώνας) και ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας από την Πιερία του 340 π.Χ. που πιθανόν βρέθηκε σε παράνομη ανασκαφή βασιλικού τάφου-από τη συλλογή της Σέλμπι Γουάιτ, αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, θα εκτεθεί και θραύσμα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα (το πόδι της Πειθούς) που θα επιστραφεί από το Παλέρμο τον Σεπτέμβριο κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Η έκθεση ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τα τέλη του 2008. Παράλληλα, θα οργανωθεί ημερίδα για την αρχαιοκαπηλία με τη συμμετοχή καραμπινιέρων και αστυνομικών της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.