Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 10:43:42 μμ
Κυριακή, 25 Μαϊος 2008 07:01

« Ο Αρχοντοχωριάτης», του Μολιέρου από το παιδικό θεατρικό Πολυκάστρου

Το παιδικό θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Πολυκάστρου ξεκίνησε  με την καθοδήγηση της κ. Ολυμπίας Κηπουρίδου το 2004-2005 και ανέβασε το θεατρικό έργο «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι», των αδελφών Γρκιμ. Το 2005-2006 ανέβασε το θεατρικό έργο «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες», του Ευγένιου Τριβιζά. Το 2006-2007 με τη βοήθεια και του κ. Στέργιου Πρώιου ανέβασε το θεατρικό έργο «Ο Μάγος του ΟΖ» και φέτος το 2007-2008 ανέβασε το έργο « Ο Αρχοντοχωριάτης», του Μολιέρου.

Δόθηκαν δύο παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία, μία στις 14.5.2008 για τα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων των δημοτικών σχολείων και μία στις 15.5.2008 για τα παιδιά του Γυμνασίου, που σκόρπισαν άφθονο γέλιο στους θεατές. Θα δοθούν άλλες δύο παραστάσεις, μία στις 18.6.2008, 9μ.μ. και μία στις 19.6.2008, 9μ.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η κ. Όλγα Κηπουρίδου σημειώνει σε ενημερωτικό σημείωμα:
 Όλα αυτά τα χρόνια στηριχτήκαμε σε μια αρχή που κανένας δεν πρέπει να αγνοεί και που με κάθε θυσία όλοι όσοι ασχολούμαστε με παιδιά οφείλουμε με όσο γίνεται πιο ευχάριστες στιγμές οικοδομώντας τις προϋποθέσεις που θα αναδείξουν δημιουργικά το ταλέντο τους. Έτσι όταν η ζωή θα έχει περάσει από την ενατένιση του μέλλοντος στην αναπόληση του παρελθόντος, κάτι καλό θα υπάρχει στο βιβλιαράκι του μυαλού τους, ώστε ξεφυλλίζοντας το να τους γλυκαίνει την ψυχή. Τα παιδιά χρειάζονται σεβασμό, στοργή, επιβεβαίωση, ενθάρρυνση για ό,τι καλό κάνουν. Είναι αυτά που χρειαζόμαστε και μεις από τους άλλους.
Μέσα σε όλες τις τέχνες, η τέχνη του θεάτρου είναι ίσως το πολυτιμότερο εργαλείο που διαθέτει ο άνθρωπος για να συναντηθεί με τον εαυτό του. Μέσω άλλου. Οι ηθοποιοί απέναντί μας είναι αυτοί οι τρίτοι. Τα παιδιά που συμμετείχαν φέτος έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο το βασικό μήνυμα της κωμωδίας. Στις μέρες μας, η ματαιοδοξία, ο αρχοντοχωριατισμός, είναι παθολογική κατάσταση της ψυχής που υποχρεώνει τον άνθρωπο να αγωνίζεται με κάθε μέσο για την επιφανειακή του μόνο καταξίωση και να αδιαφορεί για την εσωτερική του καλλιέργεια και παιδεία.

Συντελεστές
του έργου
Διδασκαλία: Στέργιος Πρώιος - Ολυμπία Κηπουρίδου.  Σκηνικά-κοστούμια-μουσική: Στέργιος Πρώιος. Διασκευή: Ολυμπία Κηπουρίδου. Ήχος-φωτισμός: Δήμος Βακαλούδης.
Διανομή ρόλων
Αρχοντοχωριάτης-Δημήτρης Παπαδόπουλος, πρώτο παιδί-Αλεξάνδρα Συμεωνίδου, δεύτερο παιδί-Χρήστος Σκαλιράκης, πρώτη υπηρέτρια-Μαρία Κατραμάδα, δεύτερη υπηρέτρια Βάγια Παπαστεφάνου, πρώτος λακές-Πέτρος Σκέμπης, δεύτερος λακές-Θανάσης Καλαϊτσίδης, κόντες-Γιώργος Συμεωνίδης, χοροδιδάσκαλος-Γιώργος Δεκουτσίδης, μουσικοδάσκαλος-Ελένη Δεκουτσίου, γυμνάστρια-Μελίνα Σαουλίδου, διαιτολόγος-Ελένη Τουλούμη, τρίτη υπηρέτρια-Ειρήνη Σκαλιαράκη, ξιφομάχος-Νίκος Κοεντάς, φιλόσοφος-Καλλιόποη Χαμουρούδη-Σμυδάκη, μοδίστρα-Ελένη Νταμουτσίδου, βοηθός μοδίστρας Ηλιάνα Χαρτοματσίδου, σύζυγος-Ιωάννα Κυριμλίδου, βοηθός μέντιουμ Κατερίνα Καραμπατέα, τρίτο παιδί-Νατάσα Κοεντα, τέταρτο παιδί-Τάσος Δεκουτσίδης, μαγείρισα Μαρία Κουρτίδου, βοηθός μαγείρισας-Νίνα Καλαίτσίδου, αμαξάς-Θοδωρής Γεωργιάδης, κηπουρός-Χρήστος Δελήπαλτας, κλεοντής-Γιάννης Ευθυμιάδης, τρίτος λακές-Γιάννης Χατζίδης, μαρκησία δοριμένη-Γεωργία Χατζηγεωργίου, κόρη Λουκίλη-Ιωάννα Γιανναρου, προξενητής-Γιώργος Δραγανίδης, διερμηνέας Κώστας Τσιμαρης, γιος συμβολαιογράφου-Σταμάτης Σταυρόπουλος, φίλος Κλεοντη-Γιώργος Παπαδόπουλος, χορός-Φούλη Σγουρού.

Λέμε μεγάλο
ευχαριστώ
Σε αυτά τα υπέροχα παιδιά που τα κατάφεραν θαυμάσια, στους γονείς τους που μας συμπαραστάθηκαν, στο δήμο Πολυκάστρου  και ιδιαίτερα στην υπεύθυνη του τμήματος θεατρικού κυρία Ελένη Χαμουρούδη που μας στήριξε, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άσπρου για τα κοστούμια που μας δάνεισε, στην κ. Σάσα Γκαντίδου που αγόγγυστα μας έραψε όσα χρειαστήκαμε, σε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.