Η Έλενα με την πένα της ελαχιστοποίησε αποστάσεις της ιστορίας με το παραμύθι, μείωσε τις χιλιομετρικές αποστάσεις αλλά αύξησε την συγκίνηση για την Αιώνια Μνήμη των προγόνων μας.
Το βιβλίο εκδόθηκε υπό τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου μας Μητροπολίτη Βαρθολομαίου και του Αρχιμανδρίτη Πατέρα Ευγενίου της Εκκλησίας μας, του Αγίου Χαραλάμπους Μαυρονερίου.
Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαυρονεριωτών ‘Έλλενοι’ δραστήριος και παρών όπως πάντα. Για την ιστορία το αντίγραφο της θαυματουργής «Παναγίας του Βλάντιμιρ» φιλοτεχνήθηκε στο Νοβοροσίσκ το 1891 και έφερε στο Μαυρονέρι ο Καλτσίδης Ιωσήφ από το Σούμπαταν του Καρς. Όσο για μένα συγκλονίστηκα και συγκινήθηκα που η Έλενα, μας έφερε τόσο κοντά μας τον Καύκασο. Μεγάλη και η συγκίνηση για μένα που το ψάχνω για τα χωριά μας Πικρολίμνη, Μαυρονέρι, Άνω και Μέσους Αποστόλους μαζί με τις εικόνες που έφεραν οι πρόγονοι μας από δεκαπέντε χωριά του Πόντου, του Κάρς, του Αρταχάν και της Τσάλκας.
Το ενδιαφέρον του Ποντιακού μας Συλλόγου για την ιστορική μας εικόνα της Παναγίας και την ασφάλεια της είναι διαχρονικό.
Ευχαριστώ τον π. Ευγένιο για την συντήρησή της και την τοποθέτησή της σε ασφαλέστερο σημείο του ανακαινισμένου μας Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους.