Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 4:44:59 μμ
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 16:42

Οδοιπορικό Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς στην Καστοριά

moysikos-syllogos1
Σάββατο πρωί 3 Νοεμβρίου κατά τις εννιά κεφάτοι και ορεξάτοι ξεκινήσαμε για την Καστοριά. Τα καθιερωμένα κεράσματα του Συλλόγου, συμπλήρωσε το καφεδάκι στην ηλιόλουστη Βέροια και  φυσικά στο σήμα κατατεθέν της, την ΕΛΙΑ.
Με την ενημέρωση για τους τόπους προορισμού μας, Καστοριά και Άργος Ορεστικό, τα τραγούδια και τα ανέκδοτα ταλαντούχων χορωδών και συνοδών, βρεθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε στην πανέμορφη πόλη της Καστοριάς.
Γευματίσαμε στα παραλιακά της καταστήματα και νωρίς καταλύσαμε στο Ξενοδοχείο, αφού έπρεπε να ετοιμαστούμε για τον  βραδινό αντικειμενικό μας σκοπό,  δηλ. τη συμμετοχή μας στο 17ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Άργους Ορεστικού, προσκεκλημένοι του Μορφωτικού Συλλόγου  Η ΟΡΕΣΤΙΣ.
 Ένα φεστιβάλ που θεωρείται το καλύτερο στην Ελλάδα, γίνεται κάθε δύο χρόνια και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και το Δήμο Ορεστίδος.
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η συμμετοχή Ευρωπαϊκών Χορωδιών ήταν δεδομένη, φέτος η οικονομική κρίση ανάγκασε τους άξιους διοργανωτές να περιορίσουν σε μικρό αριθμό τις προσκλήσεις Χορωδιών (8 συνολικά), μόνο από τη χώρα μας.
Φτάνοντας στο Άργος Ορεστικό, καλεσμένοι για δεύτερη φορά, μείναμε έκπληκτοι και άφωνοι αντικρίζοντας το χώρο πραγματοποίησης του Φεστιβάλ. Ήταν το νεόκτιστο Πνευματικό κέντρο, αληθινό στολίδι για την πρωτεύουσα του Δήμου Ορεστίδος. Ένα πραγματικό ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ίσως το καλύτερο στην Πατρίδα μας, για επαρχιακή πόλη.
 Με τους χαιρετισμούς των επισήμων και των υπευθύνων της διοργάνωσης, ξεκίνησε η εμφάνιση των τεσσάρων χορωδιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Σαββάτου.  Η χορωδία της Τρίπολης με μαέστρο τον εντυπωσιακό Μιχάλη Γαργαλιώνη, η χορωδία του Φ.Σ. Ο Αριστοτέλης Φλώρινας, με μαέστρο τον εξαίρετο Δημοσθένη Μούσιο, η δική μας χορωδία με μαέστρο  τον εξαίρετο  πιανίστα  Γιάννη Ζγούρα και η Νεανική Χορωδία Μαντολινάτα Αγίου Παντελεήμονα Αθηνών, με μαέστρο τον καταπληκτικό Παναγή Μπαρμπάκη, που ήταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, έθελξαν και ενθουσίασαν το κοινό του κατάμεστου Πνευματικού Κέντρου, με τις άριστα εκτελεσμένες μελωδίες κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Η όλη διοργάνωση του Φεστιβάλ και η φιλοξενία των προσκεκλημένων χορωδιών ήταν άριστη από κάθε πλευρά, χάρη στα μέλη  του διοικητικού συμβουλίου, του Συλλόγου “Η ΟΡΕΣΤΙΣ” και του δραστήριου, ποντιακής καταγωγής, Προέδρου του Αβραμίδη Βασίλειο, που δήλωσε ενθουσιασμένος από το ποντιακό τραγούδι, Εκάεν και το Τσάμπασι, που είχαμε στο ρεπερτόριο μας.
Η επόμενη μέρα Κυριακή 4 Νοεμβρίου, αφιερώθηκε στο να γνωρίσουμε καλύτερα την Καστοριά. Επισκεφθήκαμε τη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας και προσκυνήσαμε την εικόνα της παρακολουθώντας και μέρος της Θείας Λειτουργίας. Δίπλα ακριβώς, μπήκαμε στο Σπήλαιο του Δράκου, που είναι επισκέψιμο από το 2009. Μας εντυπωσίασε ο πλούσιος  διάκοσμός του σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καθώς και οι υπόγειες μικρές λιμνούλες που διαθέτει, αφού επικοινωνεί με την κυρίως λίμνη της Καστοριάς. Σε μικρή σχετικά απόσταση και το ΔΕΛΗΝΑΝΕΙΟ Λαογραφικό Μουσείο, στημένο άριστα, σ’ ένα παλιό αρχοντικό με πλήθος δωματίων και βοηθητικών χώρων, που τα εκθέματα τους έδειχναν τη χρήση τους σε κάποιες παλαιότερες εποχές.
Ο δρόμος  της επιστροφής, με ενδιάμεση στάση μιας ώρας στην Κοζάνη, για καφέ και τουλουμπάκια, ήταν εξίσου χαρούμενη και απολαυστική, όπως και της αναχώρησης.
Το κέφι  που επικράτησε από ταλαντούχους χορωδούς και συνοδούς, μας έκανε να ξεχάσουμε για λίγο και την οικονομική κρίση και την τρόικα. Μας γέμισε με αισιοδοξία και ελπίδα.

Ο Χορωδός
Νίκος Σερασκέρης