Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 3:12:56 πμ
etpa
Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 04:47

Οι ζωγράφοι των Αμαράντων

Συντάκτης:

Τ’ Αμάραντα δεν… μαραίνονται πνευματικά. Το άλλοτε κεφαλοχώρι του νομού Κιλκίς, που αγναντεύει περήφανο τη λεκάνη της Δοϊράνης, κρατά ζωντανή την πολιτιστική παράδοσή του, μπολιάζοντας δεκαετίες τώρα αρμονικά την κουλτούρα των προσφύγων, ποντίων και θρακιωτών. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμάραντος», ο Σύλλογος Αμαραντιωτών Θεσσαλονίκης και εσχάτως το ΚΑΠΗ Γυναικών με τη χορωδία του, προσδίδουν χρόνια τώρα ζωντάνια στη μικρή κοινωνία των Αμαράντων, όπως έκαναν με εξαιρετικό τρόπο και τις ημέρες της τοπικής πανήγυρης του χωριού.
Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων ο «Αμάραντος» οργάνωσε και μια έκθεση ζωγραφικής στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού, παρουσιάζοντας τη δουλειά των αδελφών, Ισαάκ και Χρήστου Πασσαλίδη, με τίτλο: «Παράλληλες Διαδρομές».
Ηταν μια περιήγηση από την κλασική ζωγραφική στο σουρεαλισμό και από την προβυζαντινή ζωγραφική των φαγιούμ (Ισαάκ), στην ιερή τέχνη της Αγιογραφίας (Χρήστος). Δυο παράλληλες διαδρομές με σημείο συνάντησης το χωριό, τ’ Αμάραντα, απ’ όπου ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή και στην τέχνη της ζωγραφικής.
Ο Ισαάκ Πασσαλίδης έζησε στ’ Αμάραντα έως τα 24 του χρόνια. Ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τη ζωγραφική, τη χαλκογραφία, τις κατασκευές και τη φωτογραφία.
Δραστηριοποιείται  στον χώρο της ζωγραφικής  το 1997, όπου συμμετέχει σε ομαδική έκθεση, στο πνευματικό κέντρο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης και του Νομάρχη  Π. Ψωμιάδη.
Το 1998 πραγματοποιεί  δύο ατομικές εκθέσεις στο πνευματικό κέντρο Αμάραντων και στο χωριό  Καστανούσα Ν. Σερρών, που στέφθηκαν με επιτυχία. Στις 18-01-2007 πραγματοποιεί την 3η ατομική έκθεσή του στο πνευματικό κέντρο του Δ. Συκεών με την παρουσία δεκάδων φίλων του χώρου και πολιτικών προσώπων.
Ο Χρήστος Πασσαλίδης από μικρή ηλικία είχα ιδιαίτερη αγάπη  και κλίση στη ζωγραφική. Σπούδασε Εργοθεραπεία στο ΤΕΙ Αθήνας και εργάζεται ως Εργοθεραπευτής στο ΚΕ.ΠΕ.Π «Ο Άγιος Δημήτριος» από το 1992.
Παρακολούθησε μαθήματα πυρογραφίας, βιτρό και χαλκογραφίας σε τμήμα της Ν.Ε.Λ.Ε. (Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης). Από το 1984 έως το 1986 ασχολήθηκε με τη ζωγραφική σε γυαλί. Διδάχτηκε την τεχνική του φρέσκου, του  στιλβωτού καθώς επίσης και την τεχνική της Τοιχογραφίας.
Έχει λάβει μέρος σε δύο ομαδικές εκθέσεις: στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων το 2001 και στο Πολιτιστικό  Κέντρο του Δήμου Τριανδρίας το 2002 και έχει κάνει μία  ατομική έκθεση στον  ΙΑΝΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, με τίτλο ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ  ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ. Έργα μου κοσμούν Ιερούς Ναούς και ιδιωτικές συλλογές.