Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:22:51 πμ
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 17:11

"Ορνιθες " από Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών

ornithes


Η  Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς παρουσίασε με την παιδική-εφηβική θεατρική της σκηνή,   στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς, με επιτυχία τη θεατρική παράσταση "ΟΡΝΙΘΕΣ" του Αριστοφάνη. Οι  "Όρνιθες "αποτελούν έργο σταθμό στην αρχαία ελληνική δραματική ποίηση. Τα μηνύματά του είναι διαχρονικά. Σ' αυτό γίνεται αναφορά στην ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει έναν ιδανικό κόσμο, χτίζοντάς τον με το πέταγμα της φαντασίας του. Ο Αριστοφάνης δείχνει το δρόμο για τον τρόπο άσκησης των πολιτικών καθηκόντων, για το ύψιστο δικαίωμα της συμμετοχής, μέσα από την αθωότητα των πουλιών και προβάλλει την εντιμότητα ως κύρια αρετή του πολίτη, τη δύναμη του λαού ως όπλο απέναντι στον εχθρό, την ιδέα της συνεργασίας ως συνείδηση της κοινωνίας.
Το κείμενο, διασκευασμένο από την Ελισάβετ Σταυρίδου, ηθοποιό-σκηνοθέτη, παρουσιάζει μια σύγχρονη πόλη, όπου όλα κυλούν ομαλά. Οι πολιτικοί ψεύδονται, τα σκουπίδια πέφτουν στους δρόμους, η εγκληματικότητα ανθίζει. Δύο κοπέλες, η Πειθώ και η Ελπίδα, απογοητευμένες από την κοινωνική κατάσταση φεύγουν από την πόλη τους αναζητώντας μια νέα πολιτεία, πιο καλή. Στο δρόμο θα συναντήσουν τον Έποπα και θα ζήσουν στην πολιτεία των πουλιών. Εκεί θα οργανωθούν και θα αναδείξουν τα πουλιά σε κυρίαρχη δύναμη.
Η Πειθώ και η Ελπίδα χρησιμοποιούν τις ικανότητες των πουλιών, τη συνεργασία, την εντιμότητα, την αρετή και ψάχνουν την ιδανική πολιτεία.
Το κείμενο αναδύθηκε μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς και τη δραματοποίηση που έγινε κατά τη διάρκεια των προβών. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν φανταστικούς κόσμους, υποδύθηκαν ρόλους, διερεύνησαν την έννοια της πολιτείας των πουλιών, την έννοια της μετανάστευσης, την έννοια του χώρου και της χώρας, έθεσαν ερωτήματα, όπως: " Πώς αντιμετωπίζεται η διαφθορά της εξουσίας;", "πόσο ασφαλής νιώθει ο πολίτης σήμερα;" "ανάμεσα στην ευπιστία και στην καχυποψία, υπάρχει άλλος δρόμος;", "διχόνοια ή ομόνοια;"
Αντιμετώπισαν διλήμματα σχετικά με τις αξίες και τα ιδανικά του ανθρώπου και τέλος έδρασαν μέσα από τις τεχνικές του θεάτρου.
Η προσαρμογή του κειμένου έγινε με τη συμμετοχή όλης της ομάδας και εμπλουτίστηκε από την ιστορική μουσική του Μάνου Χατζιδάκη, αλλά και από σύγχρονα ακούσματα.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε η Ελισάβετ Σταυρίδου, τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Μαρίνα Γκούμλα, τις μάσκες κατασκεύασε η Μαργαρίτα Δεληαγγέλου, την κίνηση και τη χορογραφία δίδαξε η Εύη Δημητροπούλου. Τη μουσική επιμέλεια και διδασκαλία είχε η Νατάσα Καββαδία. Πιάνο έπαιξε η Νατάσα Καββαδία, κιθάρα η Γενοβέφα Ναβροζίδου.
Τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν με σειρά εμφάνισης: Κουτσοκώστα Μαρία ως Πειθώ, Ξενίδου Μαρία ως Ελπίδα-Ιερέας, Σαββίδου Εύα ως πολιτικός-κορυφαία-ψηφισματοπώλης-χρησμολόγος, Αξονίδης Στέλιος ως Έποψ-νέος, Κατή Δάφνη ως Ίριδα-Προμηθέας, Θαμνίδου Κατερίνα ως Μέτων-Ποσειδώνας, Χριστοφορίδου Δώρα ως ποιητής-επόπτης-συκοφάντης-Ηρακλής, Κουτσουραδή Μαρία ως κήρυκας, Γουλιελμάκη Μαρία ως κήρυκας, Πουλιοπούλου Ελισάβετ ως μέλος χορού, Παυλίδης Λευτέρης ως αγγελιοφόρος Α, Φαχουρίδης Γιάννης ως αγγελιοφόρος Β΄ και η Κουτσοκώστα Εβίνα ως Βασιλεία.
Θα σας αποστείλουμε αύριο, Παρασκευή, 28 Μαΐου φωτογραφίες από την παράσταση για να επιλέξετε.