Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021, 12:40:18 μμ
etpa

Πολιτιστικά

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 20:16

O ταφικός τύμβος Μεσιάς στη χώρα της αρχαίας Ευρωπού

Συντάκτης:

Ένα χιλιόμετρο νότια από τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ευρωπού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα (6ος/5ος αι. π.Χ. έως 6ο αι. μ.Χ.), γενέτειρας του Σελεύκου Α' Νικάτορα, του σπουδαιότερου των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και σε διακριτό φυσικό αναβαθμό δυτικά του Αξιού ποταμού, από τον οποίο διερχόταν ο οδικός άξονας Ευρωπού-Πέλλας, δεσπόζει ένας ταφικός τύμβος διαμέτρου 32,0 μ και ύψους 5,0 μ, 'τηλεφανές σήμα' - σύμβολο της οικονομικής, πιθανότατα και της πολιτικής ισχύος επιφανούς μέλους της αριστοκρατικής τάξης της περιοχής κατά τον ύστερο 4ο αι. π.Χ. ή/και τον 3ο αι. π.Χ.

Μάταια έψαχνα την αγαπημένη μας συγχορωδό  Άννα Αθανασιάδου, ανήμερα της ονομαστικής της εορτής, προκειμένου να της χαρίσει η χορωδία του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς την «Αννούλα του χιονιά» το υπέροχο αυτό τραγούδι που έγραψε ο συνθέτης Μάριος Τόκας.

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την κοίμηση του μακαριστού Αρχιμανδρίτη και Καθηγούμενου του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου, γέροντα Χρυσόστομου, στο Πεντάλοφο του δήμου Παιονίας. Ένας ιερωμένος που με το πείσμα του ως άνθρωπος και την πνευματικότητα του ως ιερωμένος, «καθήλωνε» τον κάθε πιστό, προβάλλοντας την Ορθοδοξία μας, τον Χρίστο και βέβαια την Ελλάδα μας.

Την Τετάρτη 20/1/2021, και ώρες 6.30-9.00 μμ. πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Webex events επιμορφωτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε από 20 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και 19 Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Π ρ ό γ ρ α μ μ α  Ακολουθιών Ενοριών και Ιερών Μονών της πόλης του Κιλκίς για την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2021.

Πέντε χρόνια πριν. Διαβάστε τι έγραφε η καθημερινή εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ του Κιλκίς (26-1-2016)

Μετά από έξι και πλέον έτη από τη σύστασή της, τον Αύγουστο του 2014, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς εγκαθίσταται στην έδρα της, στην πόλη του Κιλκίς.

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2020 διήρκεσαν οι εργασίες στον τον ταφικό τύμβο Μεσιά στο Κιλκίς. Όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς είχε διαπιστώσει πολλαπλές αρχαιοκαπηλικές απόπειρες σε διάφορα σημεία του τύμβου, ο οποίος βρίσκεται στα δυτικά του σύγχρονου οικισμού Μεσιάς του δήμου Παιονίας.

Για το ταξίδι της Βασιλείας των Ουρανών κίνησε ο Γέροντας Χρυσόστομος, ιδρυτής του Κοινοβίου του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη στον Πεντάλοφο.

«Η απώλεια του Γέροντα Χρυσόστομου, Ηγούμενου του ιερού κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο Γουμένισσας, βυθίζει την περιοχή μας στο πένθος, δημιουργεί ένα μεγάλο κενό και έντονα συναισθήματα ειλικρινούς θλίψης και πόνου στη ψυχή μας.