espa pkm

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2026, 4:29:19 μμ

Πολιτισμός

Κατά τον μήνα Δεκέμβριο, ο Όμιλος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποίησε 2 εκδηλώσεις.

Στις 7/12/ 22, στο Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Σταματόπουλος έδωσε διάλεξη με θέμα: «Ερμηνεύοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή: θεωρητικά σχήματα και ιδεολογικές προσλήψεις». Μετά τη διάλεξη, τέθηκαν ερωτήσεις και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το Βιβλιοπωλείο Ψάλτου σε συνεργασία με την συγγραφέα που έκανε γνωστό το Κιλκίς μέσα από το βιβλίο της, Ελένη Ελευθεριάδου, σας προσκαλεί 21/12/2022 στον χώρο του για ένα απόγευμα γεμάτο στιγμές «Εν Λευκώ».

Η αγαπημένη μας Ελένη θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο μας, 21ης Ιουνίου 201, από τις 16:00 το μεσημέρι έως τις 21:00 το βράδυ υπογράφοντας τα βιβλία σας και συνομιλώντας μαζί σας!

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή ο πολιτιστικός σύλλογος "Άγιος Τρύφων" Γουμένισσας, διοργάνωσε μουσικοχορευτική παράσταση, την Παρασκευή  9 Νοεμβρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Γουμένισσας.

Ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με τις Ενορίες της πόλεως του Κιλκίς Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων Πολιούχων, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και Αγίου Δημητριου υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2022 μουσικό αφιέρωμα για την Μικρασιατική καταστροφή προς τιμήν των πολιούχων του Κιλκίς Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων.

Αλλάζει ώρα η παρουσίαση του βιβλίου ‘’Ερωτευμένος Καίσαρ’’ του συγγραφέα και δημοσιογράφου Παναγιώτη Χανού και θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή στις 11:30 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής αντί στις 18:00 που ήταν αρχικά προγραμματισμένη.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, τα παιδικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Ν.Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» μαζί με τους φίλους τους, συμμετείχαν στη δράση "ΚΟΥΚΛΟ-ΠΑΙΖΟΥΜΕ" την οποία συντόνισαν οι εμψυχώτριες και δασκάλες θεάτρου Ελίνα Καλαϊτζόγλου και Μαρία Κουτσοκώστα του εργαστηρίου Mataroa Group.

Τα παιδιά που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να δουν τις Μαριονέτες, γαντόκουκλες, δαχτυλόκουκλες, κούκλες σε ξυλάκι, να παίξουν μαζί τους και να φτιάξουν την δικιά τους κουκλοϊστορία.

Συγχαίρουμε τον Σύλλογο Κομμωτών & Κουρέων Ν. Κιλκίς και κυρίως τα μέλη του Συλλόγου που εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ανήμπορους συνδημότες μας, στέλνοντας το δικό τους εορταστικό μήνυμα των Χριστουγέννων.

Η σχέση με το βιβλίο ανοίγει παράθυρο στις λέξεις και στην μαγεία της Γλώσσας, χαρίζοντάς μας ένα ατέρμονο ταξίδι στους κόσμους των αφηγημάτων, των διηγημάτων, της Ιστορίας. Η περιπέτεια της ανάγνωσης αλλά και της αφήγησης στα μικρά παιδιά προσφέρει ένα κόσμο μαγικό αλλά και ένα ταξίδι στο χρόνο. Μια πηγή απύθμενης γνώσης και εσωτερικών θησαυρών. Ένα ταξίδι που γεννά συναισθήματα, πολλές φορές πρωτόγνωρα για τα παιδιά. Το βιβλίο είναι παιδεία. Συνεισφέρει στην δημιουργία της προσωπικότητας, στην κατανόηση των συνανθρώπων αλλά και στον έλεγχο του Εγώ.

Την ιστορία της πόλης του Κιλκίς, εντυπωμένη στα χνάρια των δρόμων της, αναζήτησαν  ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γιάννης Χατζηαποστόλου και ο τοπογράφος- πολεοδόμος και ιστορικός ερευνητής Θανάσης Βαφειάδης ξεφυλλίζοντας  το ‘’Κιλκισιακό Οδολόγιο’’.

Με αυξημένο αίσθημα ευαισθησίας ο Δήμος Κιλκίς διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς από τις 9:30 έως και τις 14:00.

Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς – Παιονίας και τη στήριξη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς.