Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024, 11:48:18 μμ

Πολιτιστικά

 Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» με αίσθημα βαθιάς τιμής, τίμησε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, μια τραγωδία που σημάδεψε την ιστορία του Ελληνισμού και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές και τις καρδιές μας, πραγματοποιώντας για ακόμα μια χρονιά την πιο ιστορική και καταστατική εκδήλωση της Ένωσής μας, την Λαμπαδηφορία στο μνημείο μας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Δήμος Κιλκίς αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στη Διευθύντρια της Δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Κιλκίς Δέσποινα Μαυρίδου για την επιτυχημένη κοινωνική σύμπραξη των αισθητικών της Σχολής με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης στην κοινή τους δράση για τον δωρεάν καλλωπισμό των γυναικών του ΚΑΠΗ Δήμου Κιλκίς.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει και φέτος στη γιορτή των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών του Υπουργείου Πολιτισμού και με χαρά σας προσκαλεί το Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, ώρα 10.30

Η χορωδία του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς συμμετείχε το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στην 11η χορωδιακή συνάντηση που διοργάνωσε η Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης.

   Την Κυριακή 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα "Εκδηλώσεις Μνήμης" για τα θύματα της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ του ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, όπως και στο Νομό μας, Κιλκίς, Ποντοηράκλεια, Αξιούπολη και αλλού.

Ο Δήμος Κιλκίς γιορτάζει την 111η επέτειο της Ιστορικής Μάχης του Κιλκίς με ένα εξαιρετικά πληθωρικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, που προβάλλουν την πολιτιστική, εκπαιδευτική, καλλιτεχνική, αθλητική και κοινωνική δημιουργία του τόπου μας.

  Η Συνθήκη των Σεβρών (Γαλλία) του Αυγούστου του 1920 -η σημαντικότερη διεθνής επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας,  με την οποία η Ελλάδα έπαιρνε υπό όρους το Σαντζάκιο Σμύρνης και την Ανατολική Θράκη - ακυρώθηκε και αναθεωρήθηκε με την υπογραφή στις 24 Ιουλίου 1923 της Συνθήκης της Λωζάννης (Ελβετία)  με την οποία διαμορφώθηκε η τελική μορφή της Εγγύς Ανατολής, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο, με την οριστική εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών από τον κοινό για αιώνες ολόκληρους χώρο της και τη μετεξέλιξή της πια σε πλήρη εθνική επικράτεια των τούρκων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε. Τέχνη σας καλεί στα εγκαίνια της έκθεσης κοσμήματος της Γεωργίας Γιαλετζή με τίτλο «Χαντροτεχνάσματα»  την Τετάρτη 22 Μαίου 2024  και ώρα 19:30 στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού”  της Τέχνης.

Γιόρταζε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 η αμπελοοινική ζώνη της Γουμένισσας και του Ξινόμαυρου. Γιόρταζε και το υπέροχο οινοποιείο ΑΪΔΑΡΙΝΗ με την καθιερωμένη και όμορφη εκδήλωση, «Στις Νότες του Ξινόμαυρου», που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες φίλους του κρασιού.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο Σύνταγμα, όταν Εύζωνες με ποντιακή στολή, πραγματοποίησαν την αλλαγή φρουράς στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, πριν από 105 χρόνια.