Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 2:58:29 μμ
etpa

Πολιτιστικά

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 05:21

“Δάφνες και πικροδάφνες”

Συντάκτης:

Ο  Οργανισμός Πολιτισμού Νέας Γενιάς και Αθλητισμού του Δήμου Κιλκίς σε  συνεργασία  με το Κρατικό  Θέατρο Βόρειας Ελλάδας σας καλεί να παρακολουθήσετε την  παράσταση του έργου των Δημ. Κεχαίδη - Ελ. Χαβιαρά ''Δάφνες και πικροδάφνες'', το Σάββατο  17 Απριλίου  2010 και ώρα 9μ.μ., στο  Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 05:20

Πάσχα με τους πόντιους του δήμου Αξιούπολης

Συντάκτης:

Τα μέλη των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου Ποντίων του δήμου Αξιούπολης, τη Μεγάλη Πέμπτη, ντυμένα με  παραδοσιακές ποντιακές στολές, μοίρασαν κόκκινα αυγά στους επαγγελματίες της Αξιούπολης και τους ευχήθηκαν, «Καλό Πάσχα», σε μια κίνηση ευχαρίστησης των επαγγελματιών του δήμου, για την αμέριστη συμπαράστασή τους προς το σύλλογο. Μια δραστηριότητα του συλλόγου που τείνει να γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια.

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 04:37

Επανάληψη παράστασης «Γυνή – πυρ» του Τσέχωφ

Συντάκτης:

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ «Γυνή – πυρ», με δύο μονόπρακτες κωμωδίες του Άντον Τσέχωφ, ‘’Αρκούδα’’ και ‘’Επέτειος’’, και επειδή μεγάλος αριθμός θεατρόφιλων το ζήτησαν, θεωρήθηκε αναγκαιότης η επανάληψή τους. Έτσι, την Κυριακή και Δευτέρα, 25 και 26 Απριλίου 2010, θα επαναληφθούν οι δύο υπέροχες κωμωδίες του Άντον Τσέχωφ, στο μικρό θεατράκι της ΤΕΧΝΗΣ.

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 04:33

Οι Ακρίτες Πολυκάστρου στην Κύπρο

Συντάκτης:

Ενθουσίασαν του Κυπρίους οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου με τις τέσσερις εμφανίσεις που πραγματοποίησαν σε τέσσερις διαφορετικές κωμοπόλεις της Κύπρου και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, τις ημέρες του Πάσχα, προσκεκλημένοι από τον αδελφοποιημένο Σύλλογο του Κιτίου. Είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε αυτήν την περιοδεία των εξαιρετικών χορευτών των «Ακριτών», που κέρδισαν τους Κυπρίους και με τη συμπεριφορά και με την ευγένειά τους, και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ.

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 04:31

Διεθνής έκθεση παιδικής ζωγραφικής

Συντάκτης:

Την Τρίτη 13 Απριλίου 2010, στις 7.30΄ μ.μ., θα γίνουν τα εγκαίνια Διεθνούς Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ‘’Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας’’, στο Ισόγειο Περίπτερο Ι της HELEXPO A.E. Τη Διεθνή Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής, που έχει σαν θέμα ‘’Ο Πλανήτης Γη, το Σπίτι μας’’, συνδιοργανώνουν οι Φίλοι του Ιδρύματος ‘’Μελίνα Μερκούρη’’ και η Δ.Ε. Θεσ/νίκης, με την υποστήριξη της HELEXPO A.E.

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 13:02

Πάσχα στο Πεδινό

Συντάκτης:

Με έντονο «χρώμα» της παράδοσης γιορτάζεται στις περιοχές του Δήμου Γαλλικού το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή των ορθοδόξων χριστιανών. Τις πασχαλινές αυτές μέρες ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναβίωση ενός  θρακιώτικου πασχαλινού εθίμου από το Σύλλογο Γυναικών Πεδινού. Σύμφωνα με το έθιμο, την 2η μέρα του εορτασμού της Ανάστασης και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί μεταφέρουν εν πομπή το εικόνισμα της Παναγίας από το εσωτερικό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον προαύλιο χώρο.

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 12:57

Εκδρομή «Ευκράντης»

Συντάκτης:

Ημερήσια  εκδρομή πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Μαρτίου ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Πολυκάστρου «ΕΥΚΡΑΝΤΗ» με μεγάλη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Πρώτη στάση των εκδρομέων ήταν η Ι.Μ Αγίου Διονυσίου στον Ολυμπο, όπου είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν καθώς και να αγοράσουν παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην Μονή. Στη συνέχεια απόλαυσαν τον καφέ τους στο Λιτόχωρο. Το πρόγραμμα της εκδρομής συνεχίστηκε με επίσκεψη στον Π. Παντελεήμονα όπου και απόλαυσαν τοπικά εδέσματα.

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 12:56

Γυναίκες του κόσμου

Συντάκτης:

Την  Δευτέρα 19 Απριλίου 2010 στις 8 μ.μ στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της  ΤΕΧΝΗΣ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής “Γυναίκες του κόσμου”, της Τάssαs Mπιτσάνη - Πέτρου. Η Τάssα Mπιτσάνη Πέτρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλολογία και είναι διδάκτορας της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν “Οι γυναικείες μορφές στο ζωγραφικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου”.

H Γουμένισσα με τα όμορφα έθιμά της και το πάντα ξεχωριστό τοπίο της υπόσχεται ένα υπέροχο Πάσχα με ξεχωριστές εικόνες και μυρωδιές.  H Ιερά Μονή της Παναγίας της Γουμένισσας πραγματοποίησε όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την περιφορά της εικόνας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του π. Αγαθάγγελου και του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, ένα έθιμο που γίνεται κάθε Πάσχα για την ευλογία των Γουμενισσιωτών.

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 07:53

Κατανυκτική Αποκαθήλωση στον Όσιο Νικόδημο

Συντάκτης:

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν χθες  Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μονή του Οσίου Νικοδήμου την τελετή της Αποκαθήλωσης του Ιησού Χριστού.  Ιδιαίτερα στην Μονή Πενταλόφου, η τελετή παίρνει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, αφού γίνεται αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Σ’ έναν λοφίσκο έξω από το μοναστήρι βρίσκεται ο εσταυρωμένος Ιησούς. Ο ηγούμενος, ως άλλος Ιωσήφ, κατεβάζει το άχραντο σώμα από το σταυρό. Μαζί με τους ιερείς και τους μοναχούς το τυλίγουν σε λευκό σεντόνι.