Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 9:37:09 πμ

Πολιτιστικά

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 14:34

Κοπή της βασιλόπιτας στην Ξυλοκερατιά με καντάδες

Συντάκτης:
Με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πολυανής, Κιλκισίου και Αγίου Αθανασίου κ. Εμμανουήλ και πλήθος κόσμου, το Σάββατο το απόγευμα 15 Ιανουαρίου, ο πολιτιστικός σύλλογος Ξυλοκερατιάς έκοψε τη βασιλόπιτα για τη νέα χρονιά στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της εκκλησίας του χωριού.   Οι γυναίκες του συλλόγου μαζί με αριάνι(ξυνόγαλο), προσφορά της εταιρίας Λύκας, και κόκκινο κρασί από τον Αγγελάκη Γιώργο, προσφέρανε σ'όλους τους παρευρισκόμενους πλούσια εδέσματα φτιαγμένα με μεράκι και πολλή  αγάπη.
anastenariaΤα αναστενάρια είναι το πιο σημαντικό λαϊκό δρώμενο, από όσα τελούνται σήμερα στην Ελλάδα. Είναι ένα πολύτιμο θρακικό έθιμο, ένα αληθινό λαϊκό πανηγύρι με προεόρτια και μεθεόρτια. Το έφεραν οι Βορειοθρακιώτες πρόσφυγες μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από την περιοχή της Αγαθούπολης της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011 15:19

Συνεχίζει ο ΑΕΡΟΠΟΣ παρά τις μεγάλες δυσκολίες

Συντάκτης:
aeroposΗ φετινή χρονιά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις στις δραστηριότητες του ΑΕΡΟΠΟΥ, αφού λόγω του αρνητικού κλίματος στις διακρατικές σχέσεις με την ΠΓΔΜ, τα τμήματα ελληνικής γλώσσας μειώθηκαν στα δύο. Αντίθετα, στην Γκαγκαουζία συνεχίζετε αμείωτη η δραστηριότητα του Συλλόγου, με 5 τμήματα στην Γκαγκαουζία κι ένα στο Κινσινάου, ενώ στην Βουλγαρία παραμένουν τρία.
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 22:27

Επίσκεψη της ΕΛΜΕ στο Ειδικό Εργαστήριο

Συντάκτης:
elmeΤην Πέμπτη 13 Ιανουαρίου η ΕΛΜΕ Κιλκίς πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) για την  κοπή της Βασιλόπιτας. Τα μέλη περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και συζήτησαν με τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς.
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 19:54

Μνημείο προσφυγικού Ελληνισμού στην Επτάλοφο

Συντάκτης:
eptalofosΤον Αύγουστο του 2008 ξεκίνησε η επαναδραστηριοποιήση του χορευτικού τμήματος, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες έκανε τις πρώτες εμφανίσεις του και σε δυόμιση χρόνια κατάφερε να συγκαταλέγεται στα κορυφαία του νομού Κιλκίς και να γίνει γνωστό σε Ελλάδα και όπου υπάρχει Ελληνισμός. Η μεγάλη και γρήγορη πρόοδος του χορευτικού τμήματος φέρει εξ’ ολοκλήρου τη σφραγίδα του χοροδιδασκάλου κ. Θεόδωρου Ζολώτα, ο οποίος την μεγάλη αγάπη του για διατήρηση και διάδοση της παράδοσης τη περνάει καθημερινά στους χορευτές του συλλόγου και όχι μόνο.
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 19:50

Η Χ.Ε.Ν. Θεσσαλονίκης στη Βιβλιοθήκη Αξιούπολης

Συντάκτης:
Στις 14 Ιανουαρίου 2011 επισκέφτηκαν την Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ» 100 γυναίκες-μέλη και φίλοι της Χ.Ε.Ν. Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τις καλωσόρισαν, τις χαιρέτησαν και τις ενημέρωσαν ο Αντιδήμαρχος του δήμου Παιονίας κ. Γεώργιος Γεωργίτσαρος, η πρόεδρος του συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών κ. Λίτσα Ατλάση, η βιβλιοθηκονόμος κ. Ειρήνη Παρασκευαΐδου και ο κ. Δημήτρης Οικονόμου με τη σύζυγο του Άννα, ενώ προσφέρθηκαν σπιτικά παραδοσιακά εδέσματα κατασκευασμένα από φίλες της Βιβλιοθήκης.
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 19:22

H πίτα των Γυναικών Γρίβας

Συντάκτης:
pita_ginaikon_grivasΜε μεγάλη επιτυχία και μέσα σε μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Γρίβας έκοψαν τη βασιλόπιτά τους. Την όμορφη εκδήλωση πλαισίωσε με τραγούδια και η χορωδία του Συλλόγου, ενώ σ’ αυτήν παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας Αν. Σαμαράς, η αντιπρόεδρος Κατ. Κούπανη και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Παλάνη.
goumenissaΜε πολλές ευχές για τη νέα χρονιά και σε ατμόσφαιρα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιανουαρίου η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της Επιτροπής Γουμένισσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο εκεί πνευματικό κέντρο. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο εφημέριος Γουμένισσας π. Χρήστος Μαυραντώνης, απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό και μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη κκ Δημητρίου. Συμμετείχαν στη σχετική τελετή και οι εφημέριοι Γρίβας π. Ιωάννης Τάγκος και Ρυζίων π. Δημήτριος Κολιώζης. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρ. Γκουντενούδης και ο Δήμαρχος Παιονίας Θ. Λαπόρδας.
Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011 02:32

Το ΚΑΠΗ Αξιούπολης στο Γηροκομείο Κιλκίς

Συντάκτης:
girokomeioΣτα πλαίσια των εορταστικών ψυχαγωγικών προγραμμάτων της η χορωδία του ΚΑΠΗ Αξιούπολης επισκέφθηκε τον Οίκο Ευγηρίας & Θ.Χ.Π. Κιλκίς. Τα μέλη της χορωδίας έψαλλαν τα κάλαντα, τραγούδησαν με συνοδεία οργάνων, μοίρασαν δώρα και χόρεψαν με τους περιθαλπόμενους, δίνοντας μεγάλη χαρά και μία ανάσα ζωής σ’ αυτούς τους μοναχικούς ανθρώπους.
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 19:34

Η «Μπάμπω» στο δημαρχείο Παιονίας

Συντάκτης:
mpampo«Κατάληψη» του δημαρχείου Παιονίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Ιανουαρίου από τα γυναικεία μέλη του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι γυναίκες του Συλλόγου αναβίωσαν το έθιμο της «Μπάμπως» ή «γυναικοκρατία», σύμφωνα με το οποίο αποδίδονταν τιμές στο πρόσωπο της γηραιότερης γυναίκας της περιοχής, η οποία συνήθως εκτελούσε χρέη μαμής.