Πολιτιστικά
ΚΚΕ Κιλκίς: Συνεστίαση και λαϊκό ποντιακό γλέντι το Σάββατο 2/12 στην Κορομηλιά
Συντάκτης: Eidisis.grΗ Τομεακή Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 2 Δεκέμβρη στις 8μμ, στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου στην Κορομηλιά. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κώστας Τσαουσίδης μέλος της Τομεακής Επιτροπής του κόμματος.
Μουσικό αφιέρωμα Δήμου Κιλκίς: ‘’Εις Μνήμην’’ για τους Πεντεκαϊδεκα Μάρτυρες
Συντάκτης: Eidisis.grΜε πλοηγούς τον κεμανέ και τη λύρα η νεανική ομάδα του Μουσικού Εργαστηρίου του Συλλόγου ‘’Ακρίτες του Πόντου’’ Σταυρούπολης διέσχισε τα νερά της μνήμης και ταξίδεψε το κοινό του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς σε μουσικές νοσταλγικές, νοτισμένες με την αύρα της ιωνικής γης.
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το εκπαιδευτικό εργαστήριο ποντιακού θεάτρου στους Αργοναύτες Κιλκίς
Συντάκτης: Eidisis.grΗ Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, πραγματοποίησε ένα Θεατρικό εργαστήριο ποντιακού θεάτρου( workshop), στις 18 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο του Συλλόγου Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες».
Το εργαστήριο χωρίστηκε σε δύο δέσμες, τριών ωρών η καθεμία, πρωί και απόγευμα την ίδια ημέρα. Ήταν ένα εισαγωγικό σεμινάριο, όπου μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και θεατρικό «παιχνίδι» παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες «θεατρικά εργαλεία» και τεχνικές, ώστε να τους προετοιμάσουν για την θεατρική πράξη. Υπεύθυνος του εργαστηρίου, ήταν ο κ. Φίλιππος Τσαουσέλης – Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Απόφοιτος Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε. και Μέλος της Επιτροπής Θεάτρου της Π.Ο.Ε.
Εντυπωσίασε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA
Συντάκτης: Eidisis.grΓια δεύτερη χρονιά συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA, στον χώρο της ΔΕΘ, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες με την παρουσία και τη δράση της.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Μαρτυρικά 2023» από τη Μητρόπολη Κιλκίς
Συντάκτης: Eidisis.grΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, υπό τον τίτλο "Μαρτυρικά 2023", που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, με γενικό θέμα «Χριστιανισμός και Ευρώπη».
Τα "Μαρτυρικά" διοργανώνονται εξ αφορμής των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται την περίοδο αυτή ενόψει του εορτασμού των πολιούχων του Κιλκίς, Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων και πρόκειται για πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου που ξεκίνησε για πρώτη φορά πέρυσι, συνεχίστηκε φέτος και στόχο έχει να καταστεί θεσμός προς τιμήν Πολιούχων.
Θέλω να σας πω μια ιστορία. Προσωπική. Ήταν τέτοια εποχή, πάνε χρόνια, που ο Κωνσταντίνος -μαθητής στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού- ήθελε να γίνει αστρονόμος και συζητούσε μέρα νύχτα για το «αστέρι της Βηθλεέμ». Ξαναμμένος αναζητούσε τη θέση του στον ουρανό.
Πέντε χρόνια πριν. Διαβάστε τι έγραφε η καθημερινή εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ του Κιλκίς (29-11-2018)
Συντάκτης: Eidisis.grΕυχαριστήριο μήνυμα του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς στον Γεωργαντά Γεώργιο
Συντάκτης: Eidisis.grΤο 3ο ημερήσιο Γυμνάσιο Κιλκίς ευχαριστεί τον κ. αντιπρόεδρο της βουλής των Ελλήνων Γεωργαντά Γεώργιο για τη δωρεά στο σχολείο 14 διαδραστικών πινάκων (διαδραστική οθόνη αφής - lg 75tredk interactive digital board/ hushida o/mps computer m10u-ops) που τοποθετήθηκαν σε όλες τις αίθουσες.
Η πορεία της Στρώμνιτσας στους αιώνες – Μια συναρπαστική ομιλία από τον Χρήστο Ίντο
Συντάκτης: Eidisis.grΚάθε εξιστόρηση για την Στρώμνιτσα, για την αγγελική πολιτεία στην οποία έζησαν και μαρτύρησαν οι Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες σε μια περίοδο σκληρών διωγμών, συγκινεί και μαγεύει τους πολίτες του Κιλκίς, κυρίως όμως όσους έλκουν την καταγωγή τους από την πόλη με τα πολλά ονόματα, καθώς κρατά καλά χαρτογραφημένη την ελληνική της κληρονομιά ανά τους αιώνες.
Ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής ΧρήστοςΊντος προσκεκλημένος του υπό ανασύσταση Συλλόγου Στρωμνιτσιωτών ‘’Το Αστραίον’’, στην κοινή εκδήλωσή του με τον Δήμο Κιλκίς, έδωσε χθες με το γλαφυρό ύφος του ακόμη περισσότερους λόγους στο κοινό να εντοιχίσει στη σκέψη του το ψηφιδωτό της ιστορίας, του πολιτισμού και των ανθρώπων της Στρώμνιτσας ανασυνθέτοντας το ιστορικό της παρελθόν.
Πεσμένα φύλλα: Μία ταινία για την αγάπη και την αλληλεγγύη
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Οδυσσέας Κασκαρίδης
Τα πεσμένα φύλλα είναι η πρόσφατη δημιουργία του Φινλανδού κινηματογραφιστή Άκι Καουρισμάκι, που χρόνια τώρα μας εντυπωσιάζει με τις κοινωνικού περιεχομένου ταινίες του. Δημιουργεί για άλλη μια φορά μια ταινία "ύμνο" στην αγάπη.