Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:15:39 πμ

Πολιτιστικά

gkastarmpaiterΑρχές της δεκαετίας του '60 και η Αντωνία, χωρίς τον σύντροφό της Χάρη, αλλά με οκτώ ζευγάρια συντοπιτών της ακολουθεί τη μοίρα χιλιάδων Ελλήνων εκείνης της εποχής: Ξεκινά από ένα μικρό χωριό της κεντρικής Μακεδονίας και φτάνει στο Βαλντσάσεν της Γερμανίας, για να δουλέψει ως φιλοξενούμενη εργάτρια σε ένα εργοστάσιο πορσελάνης.

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012 23:11

«Η δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ στο Κιλκίς»!

Συντάκτης:

Η οργάνωση της ΚΝΕ Κιλκίς σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στο συνεδριακό κέντρο του Κιλκίς στις 27/10 στις 19:00  με θέμα: «Η δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ στο Κιλκίς»!
• Αφιέρωμα σε αντάρτικα τραγούδια
• Έκθεση φωτογραφίας από την δράση του ΕΑΜ
• Μαρτυρίες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

protepistatis-osios-nikodimosΈνα μοναδικό γεγονός μεγάλης σημασίας για την ιστορία του Ιερού Κοινοβίου του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου έλαβε χώρα το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 10η πρωινή.
Το Ιερό Κοινόβιο, που αποτελεί αφ’ ἱδρύσεώς του (εν έτει 1981) Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, είχε την τιμή να υποδεχθεί τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη, την Ιερά Επιστασία και μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Το γεγονός τούτο είναι εξαιρετικά σπάνιο για τα αγιορείτικα δεδομένα, διότι η Ιερά Κοινότης και ιδίως ο Πρωτεπιστάτης δεν εξέρχονται ποτέ του Αγίου Όρους, παρά μόνον υπό εξαιρετικές περιστάσεις.

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 23:03

«Γκασταρμπάιτερ η οδυνηρή φυγή»

Συντάκτης:

Το βιβλιοπωλείο Επιλογές (Δημητράκου 5) σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς (Πλατεία Δημοτικής αγοράς) παρουσιάζουν το βιβλίο «Γκασταρμπάιτερ η οδυνηρή φυγή» (εκδ. Manus Scripta), της Έλενας Αρτζανίδου.
Ένα βιβλίο ανησυχητικά επίκαιρο παράλληλα όμως και αισιόδοξο, που καταγράφει πραγματικά γεγονότα μέσα από βιώματα της συγγραφέως και χιλιάδων μεταναστών την περίοδο 1960-1974.

syllogos-goumenisioton1Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα και ενώπιον κοινού που γέμισε την αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Κατοίκων Θεσσαλονίκης, που αφορούσε στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Γουμένισσας (23-10-1912) από τον Οθωμανικό ζυγό.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 17:43

Παζάρι Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2012

Συντάκτης:

pazari-vivliouΜετά από 17 χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα (πλατεία Κλαυθμώνος) το ΠΑΖΑΡΙ  ΒΙΒΛΙΟΥ για 20 ημέρες διοργανώνεται για πρώτη φορά και στην Θεσσαλονίκη.
Από Πέμπτη 25 Οκτωβρίου έως και Τρίτη 13 Νοεμβρίου στην ΗΕLEXPO (πύλη Χ.Α.Ν.Θ.) καθημερινά Σάββατα και Κυριακές από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ.
Σ’ ένα τεράστιο, καλαίσθητο και λειτουργικό περίπτερο ενιαίο για όλους τους εκδότες, 500.000 βιβλία 150 εκδοτών με εκπτώσεις που ξεκινούν από 70%. Οι τιμές των βιβλίων αρχίζουν από 0,50 λεπτά. Για 20 ημέρες μια μοναδική ευκαιρία να επιλέξει κανείς βιβλία όλων των κατηγοριών για όλες τις ηλικίες στο μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο παζάρι βιβλίου.

palatianoΗ Στέγη πολιτισμού Παλατιανού και το τμήμα κεραμικής του συλλόγου Γερακαριού συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση του υπουργείου Πολιτισμού και της ΙΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων «Παντέχνου Πυρός Σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς».
Στο πλαίσιο αυτό και με αξιόλογη συμμετοχή οργάνωσαν περιήγηση και ξενάγηση μαθητών σχολείων στον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου για μεμονωμένους επισκέπτες.

agios-tryfonΟ Πολιτιστικός σύλλογος « 'Αγιος Τρύφων» Γουμένισσας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας διαφόρων τμημάτων του, ως εξής:
Έναρξη χορευτικών τμημάτων παραδοσιακών χορών το  Σάββατο 06/10/2012.
1ο τμήμα παιδικό 12:00 - 12:45, 2ο τμήμα μεσαίο 12:45 - 13:30, 3ο τμήμα εφηβικό 13:30 - 14:30

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 23:16

Ημιμαραθώνιος κατά των μεταλλείων

Συντάκτης:

imimarathonios-paikouΦέτος ο 2ος Ημιμαραθώνιος του Πάικου είναι αφιερωμένος στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία. Στο ν.Κιλκίς παρά την αντίθεση 70 φορέων των εκλεγμένων εκπροσώπων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών το υπουργείο κατακύρωσε τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί στα Κρούσια. Ακολουθεί το Πάικο από την λίμνη του Σκρά (γαλάζια λίμνη) ως την λίμνη Μεταλλείου, μια έκταση 100περίπου τετραγωνικών χλμ θα εκχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση. Τα δάση θα δώσουν τη θέση τους σε λίμνες  τοξικών αποβλήτων, το φημισμένο νερό του Πάικου θα δηλητηριαστεί και κάθε δραστηριότητα (γεωργία-κτηνοτροφία-τουρισμός) στην περιοχή θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

lykeio-ellhnidonΤο Σάββατο 6 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 π.μ. τελέσθηκε, για πρώτη φορά στις νέες εγκαταστάσεις, ο Αγιασμός των παιδικών τμημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων Κιλκίς. Οι αίθουσες χορού, αναμονής, συσκέψεων Δ.Σ., γραφείο γραμματείας καθώς επίσης και ο προαύλιος χώρος του Λυκείου, γέμισαν από ομιλίες, φωνές και χαμόγελα παιδιών, που πριν και μετά τον Αγιασμό «εξερευνούσαν» τους παραπάνω χώρους. Ο Αγιασμός τελέσθηκε παρουσία των κυριών του Δ.Σ. καθώς επίσης και των δασκάλων χορού του Λυκείου Ελληνίδων.