Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 1:44:21 πμ

Πολιτιστικά

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 04:33

Οι Ακρίτες Πολυκάστρου στην Κύπρο

Συντάκτης:

Ενθουσίασαν του Κυπρίους οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου με τις τέσσερις εμφανίσεις που πραγματοποίησαν σε τέσσερις διαφορετικές κωμοπόλεις της Κύπρου και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, τις ημέρες του Πάσχα, προσκεκλημένοι από τον αδελφοποιημένο Σύλλογο του Κιτίου. Είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε αυτήν την περιοδεία των εξαιρετικών χορευτών των «Ακριτών», που κέρδισαν τους Κυπρίους και με τη συμπεριφορά και με την ευγένειά τους, και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ.

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 04:31

Διεθνής έκθεση παιδικής ζωγραφικής

Συντάκτης:

Την Τρίτη 13 Απριλίου 2010, στις 7.30΄ μ.μ., θα γίνουν τα εγκαίνια Διεθνούς Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ‘’Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας’’, στο Ισόγειο Περίπτερο Ι της HELEXPO A.E. Τη Διεθνή Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής, που έχει σαν θέμα ‘’Ο Πλανήτης Γη, το Σπίτι μας’’, συνδιοργανώνουν οι Φίλοι του Ιδρύματος ‘’Μελίνα Μερκούρη’’ και η Δ.Ε. Θεσ/νίκης, με την υποστήριξη της HELEXPO A.E.

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 13:02

Πάσχα στο Πεδινό

Συντάκτης:

Με έντονο «χρώμα» της παράδοσης γιορτάζεται στις περιοχές του Δήμου Γαλλικού το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή των ορθοδόξων χριστιανών. Τις πασχαλινές αυτές μέρες ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναβίωση ενός  θρακιώτικου πασχαλινού εθίμου από το Σύλλογο Γυναικών Πεδινού. Σύμφωνα με το έθιμο, την 2η μέρα του εορτασμού της Ανάστασης και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί μεταφέρουν εν πομπή το εικόνισμα της Παναγίας από το εσωτερικό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον προαύλιο χώρο.

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 12:57

Εκδρομή «Ευκράντης»

Συντάκτης:

Ημερήσια  εκδρομή πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Μαρτίου ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Πολυκάστρου «ΕΥΚΡΑΝΤΗ» με μεγάλη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Πρώτη στάση των εκδρομέων ήταν η Ι.Μ Αγίου Διονυσίου στον Ολυμπο, όπου είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν καθώς και να αγοράσουν παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην Μονή. Στη συνέχεια απόλαυσαν τον καφέ τους στο Λιτόχωρο. Το πρόγραμμα της εκδρομής συνεχίστηκε με επίσκεψη στον Π. Παντελεήμονα όπου και απόλαυσαν τοπικά εδέσματα.

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 12:56

Γυναίκες του κόσμου

Συντάκτης:

Την  Δευτέρα 19 Απριλίου 2010 στις 8 μ.μ στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της  ΤΕΧΝΗΣ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής “Γυναίκες του κόσμου”, της Τάssαs Mπιτσάνη - Πέτρου. Η Τάssα Mπιτσάνη Πέτρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλολογία και είναι διδάκτορας της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν “Οι γυναικείες μορφές στο ζωγραφικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου”.

H Γουμένισσα με τα όμορφα έθιμά της και το πάντα ξεχωριστό τοπίο της υπόσχεται ένα υπέροχο Πάσχα με ξεχωριστές εικόνες και μυρωδιές.  H Ιερά Μονή της Παναγίας της Γουμένισσας πραγματοποίησε όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την περιφορά της εικόνας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του π. Αγαθάγγελου και του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, ένα έθιμο που γίνεται κάθε Πάσχα για την ευλογία των Γουμενισσιωτών.

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 07:53

Κατανυκτική Αποκαθήλωση στον Όσιο Νικόδημο

Συντάκτης:

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν χθες  Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μονή του Οσίου Νικοδήμου την τελετή της Αποκαθήλωσης του Ιησού Χριστού.  Ιδιαίτερα στην Μονή Πενταλόφου, η τελετή παίρνει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, αφού γίνεται αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Σ’ έναν λοφίσκο έξω από το μοναστήρι βρίσκεται ο εσταυρωμένος Ιησούς. Ο ηγούμενος, ως άλλος Ιωσήφ, κατεβάζει το άχραντο σώμα από το σταυρό. Μαζί με τους ιερείς και τους μοναχούς το τυλίγουν σε λευκό σεντόνι.

Με κατάνυξη, ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή η ακολουθία και περιφορά των Επιτάφιων από τους Ιερούς Ναούς της Γουμένισσας. «Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ», έψαλλαν οι χορωδίες των πολιτιστικών συλλόγων Γουμένισσας, «ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ» και «ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ». Νιώθοντας τον βουβό πόνο της Παναγιάς, έψαλλαν το «ω γλυκύ μου έαρ» και στη συνέχεια έγινε η περιφορά των Επιτάφιων.

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 07:37

Δρόμος «Μέγας Αλέξανδρος»

Συντάκτης:

«Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται ο Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος «Μέγας Αλέξανδρος» με τη συμμετοχή και του Δήμου Κιλκίς ως  υποστηρικτή. Με τα πιο θερμά μου αισθήματα χαιρετίζω τη διεξαγωγή του  και συγχαίρω από καρδιάς τους διοργανωτές.

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 06:16

Έθιμο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μανδρών

Συντάκτης:

Πιστός σε μία παράδοση χρόνων, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών, αναβίωσε και φέτος την Κυριακή 28 Μαρτίου στην αίθουσα του συλλόγου, το Έθιμο του Λαζάρου. Ένα έθιμο που οι ρίζες του ξεκινούν από την Μανδρίτσα (σήμερα Βουλγαρία) και που με σεβασμό διατηρούν οι κάτοικοι των Μανδρών.