Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 9:12:54 μμ

Πολιτιστικά

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, 22-23-24 Μαΐου 2010 θα πραγματοποιηθεί τριήμερη εκδρομή του συλλόγου στην Εύβοια με 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της Χαλκίδας.  Στα πλαίσια της εκδρομής, την Κυριακή θα γίνει  ανάβαση στο όρος Δίρφυς (υψ. 1.743μ). Η ανάβαση διαρκεί περίπου 4 ώρες, με αφετηρία το χωριό Στενή. Προγραμματίζεται η επίσκεψη στη Μονή Οσίου Δαυϊδ Γέροντος στο Δρυμώνα (όπου υπάρχει καταπληκτική περιπατητική διαδρομή)  ή και στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου στο Προκόπι. Τη Δευτέρα, πριν την επιστροφή μας, μπορούμε να επισκεφτούμε πρώτα την Ερέτρια με τον Αρχαιολογικό της χώρο. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες. Παρακαλούμε, για να οργανωθεί καλύτερα η όλη εκδρομή και να ισχύσουν οι κρατήσεις, δηλώστε τη συμμετοχή σας, το αργότερο μέχρι 10 Μαΐου.
Τρίτη, 11 Μαϊος 2010 13:24

Μουσείο Βλάχων Κάρπης

Συντάκτης:
mouseio_karpiΠανηγύρισε την περασμένη Κυριακή ο Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου Κάρπης. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου Μουσείου των Βλάχων Κάρπης, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, , του Νομάρχη κ. Ε. Μπαλάσκα, του π. Βουλευτή κ. Σάββα Τσιτουρίδη του π. Αντινομάρχη κ. Γ. Γεωργαντά και πλήθος κόσμου. Την κορδέλα έκοψε ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Γουγουμάνης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γουμένισσας κ. Α. Σαμαράς. Μιλώντας ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Γ. Τύμπος ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με τις εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων στην κεντρική πλατεία όπου ήταν και προγραμματισμένες εξ αιτίας του αιφνίδιου θανάτου του Τραϊανού Γάγου, τέκνο Κάρπης, καθηγητή Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν Ελληνικών και Παπυρολογίας.
tmima_polykastrouΟλοκληρώνονται με επιτυχία τα  προγράμματα  Δημιουργικής σκέψης και παραγωγής καινοτόμων και πρωτότυπων ιδεών, που διοργάνωσε ο σύλλογος γυναικών του Δήμου Πολυκάστρου ΕΥΚΡΑΝΤΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων του νομού Κιλκίς. Το πρόγραμμα  υλοποιείται από ψυχολόγο και είναι διάρκειας 25 ωρών. Η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έλαβε χώρα  στην παλαιά αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου «Ιωάννης Καρακασίδης».
Με αθρόα προσέλευση μελών και φίλων διενεργήθηκε την Κυριακή 18 Απριλίου η 51η αιμοδοσία του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γουμένισσα "Άγιος Τρύφων". Η αιμοδοσία διενεργήθηκε σε συνεργασία με το σχετικό τμήμα του νοσοκομείου Κιλκίς. Μεταξύ των προσελθέντων αναφέρονται χαρακτηριστικώς οι περιπτώσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο Γουμένισσας, αθλητών του Παλαιστικού συλλόγου και  μέλη του Super 3 ΑΡΗ Γουμένισσας. Στα 26 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος (1984-2010) έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών που προσέρχονται και αιμοδοτούν ενισχύοντας έτσι το απόθεμα της Τράπεζας Αίματος. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της κοινωνικής προσφοράς και αισθάνονται σαν άνθρωποι την ηθική  ικανοποίηση ότι κάνουν τον καθήκον τους σώζοντας μια ζωή.
Σάββατο, 08 Μαϊος 2010 22:58

Λαμπρές εκδηλώσεις στον Καμπάνη

Συντάκτης:
kampaniΜε λαμπρότητα και θεία κατάνυξη τιμήθηκε ο Άγιος Αθανάσιος στον Καμπάνη. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή με την τέλεση Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετά Λιτής, Αρτοκλασίας και Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας και Ιερού Λειψάνου του Αγίου, με την συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου. Μετά το πέρας της ακολουθίας ακολούθησε δεξίωση, όπου προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα  και γλυκίσματα σε όλους τους πιστούς, που συγκεντρώθηκαν στο πνευματικό κέντρο του  Ναού. Εν συνεχεία στις 22:30μ.μ. τελέσθηκε Ιερά παράκληση του Αγίου.
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2010 23:47

Από την Καβάλα στη Νέα Καβάλα

Συντάκτης:
nea_kabalaΈνα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο «από την Καβάλα στη νέα Καβάλα», ετοιμάζει ο δήμος  Πολυκάστρου  σε  συνεργασία με τους πολιστικούς συλλόγους των χωριών Ν. Καβάλα, Σιταριά και Λιμνότοπος. Την παραγωγή, έρευνα και δημοσιογραφική επιμέλεια του ντοκιμαντέρ ανέλαβε η δημοσιογράφος Δέσποινα Μοσχούτα, ενώ την σκηνοθεσία και την διεύθυνση φωτογραφίας ο Νίκος Μοσχούτας. Πρόκειται για την ιστορία διακοσίων οικογενειών από την Καβάλα οι οποίες  εγκαταστάθηκαν στον δήμο Πολυκάστρου, όταν στην Καβάλα συνέβη το κραχ του καπνού, με αποτέλεσμα την μεγάλη ανεργία και τις απεργίες που ξέσπασαν από το 1928 έως το 1934.Τα χρόνια που η Καβάλα ήταν βασίλισσα του καπνού είναι πια παρελθόν, τα καπνεργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ο λαός λιμοκτονεί κυριολεκτικά, και τότε έρχεται η πρόταση του κράτους για την αγροτική αποκατάσταση στην λίμνη Αρτζάν Αματόβου η οποία είχε αποστραγγισθεί.
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2010 23:44

Η Κάρπη τίμησε τον Αγ. Αθανάσιο

Συντάκτης:
karpiΣτο γραφικό χωριό της Κάρπης πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός και η περιφορά του Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχη Αλεξανδρείας (379μ.χ.). Η γιορτή του Αγίου Αθανασίου του καλοκαιρινού γιορτάζεται και στις 2 Μαΐου, όπου είναι η ανακομιδή των λειψάνων. Η περιφορά της εικόνας έγινε με μεγαλοπρέπεια, με τρεις ιερείς, με την παρουσία της Δημοτικής Αρχής και του προεδρείου του πολιτιστικού συλλόγου «Κάρπης».
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2010 23:42

Η Αξιούπολη τιμά της επέτειο της μάχης στο Σκρα

Συντάκτης:
Με ιδιαίτερα σημαντικό τρόπο τιμάται φέτος, την Κυριακή 16 Μαίου,  η 93η επέτειος από τη Μάχη στο Σκρά κατά την περίοδο του α’ παγκοσμίου πολέμου στο Μακεδονικό Μέτωπο. Στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εντάχθηκαν και τα εγκαίνια του παραρτήματος Μακεδονίας του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που θα εδρεύει στην Αξιούπολη. Είναι χαρακτηριστικό της μεγάλης απήχησης των εκδηλώσεων ότι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2010 23:42

ΤΕΧΝΗ Κιλκίς : Εκδηλώσεις Μαΐου

Συντάκτης:
Οι Φίλοι του Ιδρύματος ‘’Μελίνα Μερκούρη’’ στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Περιβάλλον και Πολιτισμός’’ εγκαινίασαν στις 13 Απριλίου 2010 έκθεση Διεθνούς Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα: ‘’Ο πλανήτης Γη, το σπίτι μας’’, στην οποία συμμετέχουν 33 χώρες. Πρώτο έργο που εκτίθεται στην ελληνική συμμετοχή είναι της μικρής Θεοδώρας Γρηγοριάδου, μαθήτριας των Εικαστικών Εργαστηρίων της ΤΕΧΝΗΣ. Η έκθεση φιλοξενείται στο Περίπτερο 1 της Δ.Ε. Θεσ/νίκης. Στον ίδιο χώρο λειτουργούν και περίπτερα διαφόρων φορέων μεταξύ των οποίων και της ΤΕ-ΧΝΗΣ Κιλκίς. Στο περίπτερό της εκτίθενται φωτογραφίες-στιγμιότυπα από εκδηλώσεις της ΤΕΧΝΗΣ, από το 1980 που άρχισε να λειτουργεί, μέχρι σήμερα.
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2010 23:41

Πανηγύρισε η Χρυσόπετρα

Συντάκτης:
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον οικισμό Χρυσόπετρας του Δήμου Γαλλικού συμμετέχοντας στις πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Αθανασίου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Λιτής, Αρτοκλασίας. Το πρωί της Κυριακής μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο νεοσύστατος Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσόπετρας διοργάνωσε δεξίωση, στον προαύλιο χώρο του πολιτιστικού κέντρου.