Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 7:09:04 μμ

Πολιτιστικά

Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Τρύφων” Γουμένισσας, συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, για μια ακόμη φορά συμμετείχε σε  μια μεγάλη διοργάνωση, στην Χρυσούπολη Καβάλας, στο 2ο Πανθρακικό Αντάμωμα με το μεγάλο χορευτικό του τμήμα και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Κατερίνας  Κούπανη. Ήταν ένα διήμερο γεμάτο χορό, γλέντι και επαφή επικοινωνίας με άλλους 52 Συλλόγους, αναδεικνύοντας ο καθένας με το δικό του και μοναδικό τρόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα του τόπου του. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στους χορευτές, στα Δ.Σ. των Συλλόγων, να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωριστούν αναμεταξύ τους και να δώσουν το νέο ραντεβού και για την επόμενη χρονιά.

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 14:16

Εκατό χρόνια Γιάννης Ρίτσος

Συντάκτης:

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της «Ρωμιοσύνης» Γιάννη Ρίτσου και η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στο μεγάλο αυτό διανοητή, που στρατεύτηκε μέσα στην ίδια την εποχή του. Ο Γ. Ρίτσος είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες  ποιητικές παρουσίες του καιρού μας, με το αδιάλειπτο παρόν του, την ακατάβλητη εργατικότητα του, τη γονιμότητα της σκέψης του, τον ποιητικό του οίστρο και την αγωνιστική του διάθεση. Στρατευμένος στην ιδεολογία της αριστεράς είναι ένας ποιητής με μεγάλη ακτινοβολία και απήχηση, πολυγραφότατος και πολυτάλαντος.

Η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς σε συνεργασία με τον ΟΠΟΝΓΑ παρουσίασε ένα όμορφο μουσικό-ποιητικό αφιέρωμα στo πλαίσιο του έτους Γιάννη Ρίτσου, την Τετάρτη 3 Ιουνίου στο κατάμεστο, από Κιλκισιώτες, Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.
Η προσεγμένη επιμέλεια κειμένων και η λιτή παρουσίαση τους από τις Τρίγκα Κωνσταντίνο και την Καλφοπούλου Ελισάβετ, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική επιμέλεια προβολής από τον Αλεβιζάκη Χρήστο, μας έκανε κοινωνούς της ζωή του, και η αισθαντική απαγγελία αποσπασμάτων των τόσο όμορφων ποιημάτων του, από τη Σοφία Κεσίδου και τον Θεόφιλο Γουλτίδη μας συγκίνησε πραγματικά όλους.

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 14:12

Πανηγύρι Αγίου Πέτρου

Συντάκτης:

Ενα πλούσιο πενταήμερο εκδηλώσεων διοργανώνουν με την ευκαιρία της τοπικής πανήγυρης του Αγίου Πέτρου οι φορείς του χωριού, με τη στήριξη της ΔΗΚΕΠΑΠ Δήμου Ευρωπού, από 25 έως 29 Ιουνίου.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Τοπικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τη Θύελλα και την ΑΕ Βυζαντίου Μέγας Αλέξανδρος Αγίου Πέτρου και ξεκινούν την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, με τη λαϊκή ορχήστρα νέων του Αγίου Πέτρου, «Σούξου-Μούξου».

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 09:25

Νέο Κύμα και «Φιάκας» στο δήμο Ευρωπού

Συντάκτης:

Το Δημοτικό θεατρικό εργαστήρι του Δήμου της Ευρωπού έδωσε δύο ακόμη παραστάσεις, την Παρασκευή 12 Ιουνίου στο Πολύπετρο και την Κυριακή 14 Ιουνίου στον Άγιο Πέτρο, μετά από αυτές της Πέλλας και του Ευρωπού.
Ο Φιάκας, κωμωδία αστειοτάτη, μια Κωνσταντινούπολη αξέχαστη ήρθε  σήμερα και σε μας. Ο Φιάκας ζει παρασιτικά παριστάνοντας το γόνο καλής οικογένειας, πολιορκεί την εύπιστη και ρομαντική Ευανθία με σκοπό να βάλει στο χέρι την προίκα της. Θίγονται και σατιρίζονται  από το Δημοσθένη Μισιτζή  οι υπερβολές, η ξενομανία και ο εύκολος πλουτισμός, όπως μας ενημερώνει η υπεύθυνη  της Θεατρική Ομάδας, κα Ράνια Νικολαΐδου.

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 09:24

Δραστηριότητες “Αγ. Τρύφωνα”

Συντάκτης:

Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Τρύφων” Γουμένισσας θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή την παράδοση, την ιστορία, τον πολιτισμό συμμετείχε στις 12.6.2009 στα ΣΤ’ Φιλίππεια 2009 παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών του Δήμου Γιαννιτσών με τα δύο παιδικά χορευτικά του τμήματα, συμμετέχοντας μαζί με πολλούς άλλους Συλλόγους από την Βόρεια Ελλάδα στο τέλος χειροκροτήθηκαν όλοι στην συνέχει τους έδωσαν από ένα αναμνηστικό της βραδιάς για την συμμετοχή τους.

Με μεγάλη συμμετοχή και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν στο Πολύκαστρο στις 19 Μαΐου από τον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες», εκδηλώσεις με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας. «Οι Ακρίτες», με τη συνεργασία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, του Δήμου Πολυκάστρου και της Νομαρχίας Κιλκίς διοργάνωσαν συμβολικά έκτακτη αιμοδοσία για να τιμήσουν την ημέρα.
Παράλληλα, στον αύλειο χώρο του Συλλόγου,

Ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωπού διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, εκδήλωση – αναβίωση του εθίμου «Κλήδονας».
Την Τετάρτη 24 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. χορευτικά τμήματα από οκτώ πολιτιστικούς συλλόγους αφού παρελάσουν στους δρόμους του χωριού θα συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία. Στην πλατεία του χωριού από νωρίς θα ανάψει μια μεγάλη φωτιά. Κόρες με λευκά ρούχα ντυμένες θα φέρουν το «αμίλητο νερό» από επτά βρύσες. Το νερό λέγεται αμίλητο, γιατί παρά τα πειράγματα τα κορίτσια  που το φέρνουν δεν πρέπει να μιλήσουν.

Η θεατρική ομάδα του 2ο Γυμνασίου Κιλκίς, με τη λήξη του σχολικού έτους διοργανώνει τη θεατρική παράσταση «Μια κάποια περίπτωση», του Θεόφιλου Γουλτίδη, στο Συνεδριακό Κέντρο του  Δήμου Κιλκίς, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2009, στις 9 μ.μ.

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009 15:17

«Γιορτή Κρουστών»

Συντάκτης:

Ο Δήμος Κιλκίς  και ο Οργανισμός Πολιτισμού Νέας Γενιάς και Αθλητισμού του Δήμου Κιλκίς,  στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων,  αλλά και  των  10 χρόνων του  συγκροτήματος  κρουστών του Δήμου Κιλκίς,  διοργανώνουν τη συναυλιακή παράσταση με τίτλο «Γιορτή Κρουστών», με κρουστά, πνευστά και τραγούδια, την  Κυριακή  21 Ιουνίου 2009  και ώρα  9μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.