Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 10:51:59 μμ

Πολιτιστικά

Ο ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ  και η δεκαμελής θεατρική του ομάδα  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στην Κωμωδία των ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ-ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ»

Τον  ογδονταδιαχρονο ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΑΥΛΙΔΗ  τίμησε για την πολύχρονη συμμετοχή και συλλογική  του  δραστηριότητα(ταμίας) η Στέγη Διαφύλαξης και Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Παλατιανού. Ο Λεωνίδας Παυλίδης διετέλεσε επίσης επι 12ετία εκκλησιαστικός επίτροπος και ψάλτης στον ιερό  Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλατιανού.Επίσης γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Κιλκίς και μέλος του Κ Κ Ε.

Κυριακή, 24 Μαϊος 2009 14:38

27α ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΙΝΑ

Συντάκτης:

Κυριακή 31 Μαΐου 2009
19:30    Έκθεση εικονογραφίας από την κα Πουρσανίδου Φρειδερίκη & έκθεση  αγιογραφίας από τον κ. Κουλακίδη Δημήτριο. Έναρξη έκθεσης. (Φουαγιέ Δ.Κ.Π.& Π.)
20:30   Παρουσίαση Karate KYOKUSHINKAI & Yoga από το γυμναστήριο    «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». (Πλατεία Ελευθερίας)

Τετάρτη, 20 Μαϊος 2009 07:59

Γιόρτασε η Γρίβα

Συντάκτης:

Πανηγύριζε η πανέμορφη Γρίβα του Πάικου και οι εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν στην πλατεία του χωριού, τις χορευτικές φιγούρες δεκάδων παραδοσιακών χορευτών. Μέσα σ’ αυτήν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα και τα εγκαίνια της Στέγης του Συλλόγου Γυναικών Γρίβας, χοροστατούντος του ιερέα του χωριού παπαΓιάννη Τάνκου.

Δευτέρα, 18 Μαϊος 2009 09:27

ΠΟΝΤΟΣ δικαίωμα στη μνήμη

Συντάκτης:

Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πριν από μερικά χρόνια ήταν γνωστό σε σε ένα στενό κύκλο ανθρώπων, κυρίως Ποντίων. Θυμάμαι τον δεκαπενταύγουστο του 1987 στον αύλειο χώρο της Παναγίας Σουμελά είχε στηθεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό, ήταν εικόνες που οι περισσότεροι προσκυνητές έβλεπαν για πρώτη φορά. Το σύνθημα αυτής της μικρής υπαίθριας έκθεσης “ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ”.

Υπάρχουν ημέρες χαράς στη Ζωή ενός Έθνους, ημέρες υπερηφάνειας αλλά υπάρχουν και ημέρες, που αναθυμόμαστε θλιβερά γεγονότα, ημέρες μνήμης Η μνήμη αντιστέκεται στην πιο ύπουλη εσωτερική απειλή. Στη λήθη. Να ξεχάσουμε ποιοί είμαστε και τι είμαστε να χάσουμε τον άξονά μας, να ναρκωθούμε, να απογοητευθούμε. Η λήθη είναιη πέμπτη φάλλαγγα στη στρατηγική της ιστορίας, ενώ το πιο μεγάλο αμυντήριο, που διαθέτουμε, είναι η μνήμη μας. Το πιο ισχυρό όπλο. “Η ιστορία” έχει ειπωθεί, εύστοχα, “είναι φωνή νεκρών διδάσκουσα τους ζώντας”. Μια τέτοια ημέρα μνήμης, αλλά και διδασκαλίας είναι η 19η Μαίου κάθε έτους.

Τετάρτη, 13 Μαϊος 2009 06:39

Κουρμπάνι Πολυκάστρου

Συντάκτης:

Με σύμμαχο τον καιρό πραγματοποιήθηκε  από τους Ανατολικορωμυλιώτες Πολυκάστρου το ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ, προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. To Kουρμπάνι  είναι  το έθιμο κατά το οποίο θυσιάζονται ζώα και κυρίως  αμνοί, πάνω στο λόφο του Αγίου Νεκταρίου, στο συνηθισμένο τόπο της θυσίας, όπου άνδρες από κάθε γειτονιά έσφαξαν ζυγούρια και έβρασαν το πατροπαράδοτο κουρμπάνι.

Τετάρτη, 13 Μαϊος 2009 06:38

Πανελλήνια διάκριση στη χορωδία Πολυπέτρου

Συντάκτης:

Το 2ο βραβείο απέσπασε η γυναικεία χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπέτρου υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αντώνη Παπαδόπουλου στο 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών που διοργάνωσε η ΧΟΡΩΔΙΑ & ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ (Χ.Ο.Ν) με έδρα το Π. Φάληρο. Ο διαγωνισμός έγινε στο θέατρο «Κάρολος Κουν» στον Άλιμο υπό την αιγίδα του δήμου Αλίμου στις 28 Μαρτίου 2009.

Σάββατο, 09 Μαϊος 2009 15:41

“Σαρακατσιάνικη Λαλιά”

Συντάκτης:

“Στα χρόνια μας, πρέπει να μην το ξεχνάμε, το ζήτημα δεν είναι πια αν θα γράφουμε, ή όχι, ελληνικά”. Δεν απέχουμε ίσως πολύ από την τραγική για μας επιβεβαίωση της ρήσης του μεγάλου μας ποιητή Γ. Σεφέρη. Γι’ αυτό ό,τι σήμερα στηρίζει την ελληνική γλώσσα, που είναι φορέας του πολιτισμού μας, είναι αξιέπαινο και αξιομίμητο. Μια τέτοια προσπάθεια έφερε εις πέρας, ο συντοπίτης μας δάσκαλος Θεόδωρος Γιαννακός, που επανεκδίδει το ξεχωριστό πόνημά του “Σαρακατσιάνικη Λαλιά”.

Σάββατο, 09 Μαϊος 2009 04:15

Εκδήλωση για το παιδικό βιβλίο

Συντάκτης:

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, το σχολείο μας οργάνωσε Έκθεση Βιβλίου, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΡΥΘΜΟΣ. Τα παιδιά παρουσίασαν θέματα σχετικά με το παιδικό βιβλίο, ανάλογα με την τάξη και την ηλικία τους και η καλεσμένη της εκδήλωσης, συγγραφέας κι εκπαιδευτικός Αθηνά Τσιρίκα, απάντησε σε ερωτήσεις και παρουσίασε τα βιβλία της, με τη βοήθεια των παιδιών.