Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 8:18:28 μμ

Πολιτιστικά

Βραδιά τιμής και μνήμης στο μεγάλο λογοτέχνη μας Ζήση Σκάρο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2008, στην “ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς. Η εκδήλωση-αφιέρωμα στον λογοτέχνη, έδωσε την ευκαιρία στο βιβλιόφιλο κοινό της πόλης του Κιλκίς, να γνωρίσει τον βίο, την πολιτεία και την πλούσια εργογραφία του όχι ευρύτερα γνωστού θεσσαλού πεζογράφου. Η βραδιά ξεκίνησε με την ομότεχνη, φίλη και συνεργάτιδα του Ζήση Σκάρου, Δέσποινα Πολυχρονίδου, η οποία αναφέρθηκε στην εξαίρετη βιογραφία του συγγραφέα.
 Τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα επισκέφθηκε, μετά από πρόσκλησή του, κλιμάκιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων με επικεφαλής τον Πρόεδρο - Δικηγόρο Παρ΄ Αρείω Πάγω κ. Χαράλαμπο Αποστολίδη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Τανιμανίδη.
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 11:52

«Η Βεγγέρα» στο Κιλκίς

Συντάκτης:
 Το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αξιούπολης  θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο "Η Βεγγέρα", του Ηλία Καπετανάκη, την Τετάρτη 12 Μαρτίου, στις 8:30 μ.μ., στο  Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς.
Η Βεγγέρα ένα άρτιο θεατρικό μονόπρακτο πρωτοπαίχτηκε τον Μάρτιο του 1894 στο Θέατρο των Κωμωδιών, από το θίασο του Δ. Κοτοπούλη. Τον επόμενο χρόνο τυπώθηκε στο Εθνικόν Ημερολόγιον του Κ. Σκόκου.
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 11:48

Ξεφάντωσαν οι Κιλκισιώτες της Αθήνας

Συντάκτης:
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου στο κοσμικό κέντρο διασκέδασης «ΤΟ ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ» το βράδυ του Σαββάτου στις 16 Φεβρουαρίου,
παρά τις πάρα πολύ κακές καιρικές συνθήκες.
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 11:35

Έκθεση ζωγραφικής στον Άγιο Πέτρο

Συντάκτης:
 Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Πέτρου εκτέθηκαν έργα ζωγράφων του Δήμου Ευρωπού, την Παρασκευή 29  Φεβρουαρίου, το Σάββατο 1 Μαρτίου και την Κυριακή 2 Μαρτίου.
Συμμετείχαν 15 δεκαπέντε ζωγράφοι, όλοι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Ευρωπού.
 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο ετήσιος  χορός των Αργοναυτών, που έγινε το Σάββατο 1 Μαρτίου στο κέντρο εκδηλώσεων, «Θέατρο», της πόλης μας.  
Εχέγγυα της τεράστιας αυτής επιτυχίας ήταν η άψογη οργάνωση της εκδήλωσης από πλευράς συλλόγου, τα εξαιρετικά καλλιτεχνικά σχήματα και η άρτια λειτουργία του Κέντρου σε εξυπηρέτηση.
Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου διασκέδασης, το κέφι από το τραγούδι και το χορό είχε ανεβεί στο κατακόρυφο, όπως «ανεβαίνει» ο πυρετός στο θερμόμετρο.
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 12:48

Η Τσικνοπέμπτη των Αμαράντων

Συντάκτης:
 Τελικά, όταν οι γυναίκες θέλουν να κάνουν κάτι, μπορούν να κάνουν και θαύματα. Οι γυναίκες των Αμαράντων το απέδειξαν γι’ άλλη μια φορά και την Τσικνοπέμπτη.
Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αμαράντων ήταν κατάμεστη από κόσμο τη βραδιά της Τσικνοπέμπτης, ήταν όλο το χωριό εκεί, για ένα πραγματικά λαϊκό γλέντι, από αυτά που τόσο μας έχουν λείψει.
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 14:39

Αντί στεφάνι στον Κεμάλ να πάει στην Παναγία Σουμελά

Συντάκτης:
Τη λύπη τους για την κατάθεση στεφανιού από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο μνημείο του σφαγέα των ποντίων Κεμάλ Ατατούρκ εκφράζει η Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες».
Σε ανακοίνωσή της καλεί τον πρωθυπουργό και κάθε έλληνα εκπρόσωπο της Πολιτείας όταν βρίσκονται στην Τουρκία να επισκέπτονται τα εκί μνημεία του ποντιακού ελληνισμού (Φροντιστήριο Τραπεζούντας, Παναγία Σουμελά).
Ιδού το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ:
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 04:25

Ημερολόγιο Κουρτίδη

Συντάκτης:
 Η εκδήλωση της παρουσίασης του ημερολογίου της δράσης των Ελλήνων Ανταρτών της Σάντας (1916-1924), που πραγματοποίησαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 19.00 στο κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σημείωσε τεράστια επιτυχία.
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 04:19

Ο “ΑΕΡΟΠΟΣ” μαθαίνει Ελληνικά στα Σκόπια

Συντάκτης:
Τo έκτο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη γειτονική FYROM ξεκίνησε να λειτουργεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΑΕΡΟΠΟΣ, ενώ προετοιμάζεται και το έβδομο τμήμα. Η πολύχρονη και μεγάλης εθνικής σημασία δράση του ΑΕΡΟΠΟΥ στη γειτονική χώρα στηρίζεται στις πρωτοβουλίες του προέδρου του, Σωτήρη Χρυσάφη, κιλκισιώτη και καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο κ. Χρυσάφης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Δοϊράνη των Σκοπίων, όπου ξεκίνησε το νέο φροντιστηριακό τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με τη συμμετοχή παιδιών της περιοχής.