Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 9:18:54 μμ

Πολιτιστικά

Σάββατο, 12 Απριλίου 2008 15:13

Για τη διάσωση της Ποντιακής Διαλέκτου

Συντάκτης:
 Προσυνεδριακή συνάντηση οργάνωσε η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς, οι Αργοναύτες, την Κυριακή 6 Απριλίου, ύστερα από πρόταση του Περιφερειακού Οργάνου Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας, όπως ορισθεί η πόλη του Κιλκίς, ως μόνιμη έδρα συνεδρίου με θέμα τη διάσωση και τη διάδοση της ποντιακής διαλέκτου.
 Πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κιλκίς (επί της οδού Εθνικής Αντίστασης), η έκθεση των έργων όλων όσων συμμετείχαν στους διαγωνισμούς ζωγραφικής και φωτογραφίας, που προκήρυξε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κιλκίς. Οι δύο διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν με την ευκαιρία ολοκλήρωσης κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων(Βιολογικός Καθαρισμός), η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά το 75%. Θέμα των διαγωνισμών ήταν «Το Κιλκίς του αύριο, με τα δικά μου μάτια.»
Σάββατο, 12 Απριλίου 2008 15:06

Ελευθέρια Κιλκίς 2008

Συντάκτης:
Ο δήμος Κιλκίς ανακοίνωσε το πρόγραμμα των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, που υλοποιεί σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης.
Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο, 12 Απριλίου 2008 15:05

Βράβευση «Βεγγέρας»

Συντάκτης:
Το δεύτερο βραβείο στο 4ο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, που διοργανώνει ο Δήμος Νεάπολης Θεσσαλονίκης, κατέκτησε με το έργο "Η Βεγγέρα" του Ηλία Καπετανάκη το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αξιούπολης.
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 11:30

Παρατείνεται η έκθεση «Αγιορείτικα Μνημεία»

Συντάκτης:
Ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσίασε η έκθεση του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς «Αγιορείτικα Μνημεία: Μία Οπτικοακουστική Ξενάγηση», στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς Θεσσαλονίκης, παρατείνεται για έναν μήνα ακόμα, μέχρι και την Κυριακή του Θωμά (4 Μαΐου).
- Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)
Λεωφορείο ο πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη
Τετάρτη 02/4, Σάββατο 05/4 (2 παραστάσεις) στις 6 μ.μ.& 9 μ.μ., Πέμπτη 03/3- και Παρασκευή  04/3 στις 9μ.μ.
Οι παραστάσεις θα διακοπούν λόγω του 12ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου και θα συνεχιστούν από τις 30 Απριλίου έως τις 18 Μαΐου.
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 15:58

Ανάσα από “Μελίτα”

Συντάκτης:
Ένας από τους μεγαλύτερους μας ποιητές έγραψε: «Η ποίηση είναι ανάπτυξη στίλβοντος ποδηλάτου». Στη νέα ποιητική συλλογή του Ιγνατίου Σαμουλίδη η ρήση αυτή ταιριάζει απόλυτα. Στίλβουσα ποίηση, απλή, κατανοητή ξεδιπλώνει ένα μύθο, που ίσως είναι πραγματικότητα, και που αφορά μια ερωτική περιπέτεια, «στα πέτρινα χρόνια» , όπως τα ονομάζει ο ποιητής - δημιουργός.
Πλούσια ήταν η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Άγιος Τρύφων” Γουμένισσας στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Συγκεκριμένα: Στις 13.1.2008 έγινε η κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγυ παρουσία κόσμου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αστέριος Τάτσης  αναφέρθηκε στους στόχους της νέας χρονιάς που είναι η κατασκευή αίθουσας και η αγορά φορεσιών για τα μικρά χορευτικά. Στην παρουσία των ανθρώπων που βοήθησαν τον Σύλλογο με οποιαδήποτε τρόπο. Στα μικρά χορευτικά τμήματα που η συμμετοχή τους είναι μεγάλη.
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008 03:28

Σάρωσε τα βραβεία το Θέατρο Πολυκάστρου

Συντάκτης:
 Αφού γοήτευσαν τους κατοίκους του Πολυκάστρου, του Κιλκίς και του Νεστόριου Καστοριάς με τέσσερις παραστάσεις, τώρα σάρωσαν και τα βραβεία στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου της Καρδίτσας. Ο λόγος για τη Θεατρική Ομάδα του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Πληροφόρησης Πολυκάστρου, που ανέβασε την κωμωδία: «Οι Κουραμπιέδες», του Γιώργη Χασάπογλου, με τη σκηνοθετική –και όχι μόνο- φροντίδα του Σάββα Τσουφλίδη.
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008 03:21

Το Θηλυκό πρόσωπο της Ποίησης στη Θεσσαλονίκη

Συντάκτης:
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2008, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα «Μανώλης Ανδρόνικος» της ΤΕΧΝΗΣ θα γίνει εκδήλωση - αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποιήσης. Οι ποιητές - συγγραφείς Κατερίνα Καριζώνη και Τόλης Νικοφόρου θα παρουσιάσουν το ανθολόγιο «Το θηλυκό Πρόσωπο της Ποίησης στη Θεσσαλονίκη». Η ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Ζωή Σαμαρά θα συντονίσει την εκδήλωση.